Με στόχο «ο κατάλληλος υπάλληλος στην κατάλληλη θέση» θα περάσουν από αξιολόγηση 206.000 δημόσιοι υπάλληλοι.
«Επιχείρηση σκανάρισμα» προσωπικού και δομών στα υπουργεία αρχίζει μετά και την εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που στάλθηκε σε όλες τις υπηρεσίες και με την οποία παρέχονται οδηγίες για τον σχεδιασμό περιγραμμάτων θέσεων εργασίας.
«Ο κατάλληλος υπάλληλος στην κατάλληλη θέση» είναι, όπως αναφέρουν από το υπουργείο, ο στόχος του συγκεκριμένου εγχειρήματος, στη βάση του οποίου θα περάσουν από αξιολόγηση 206.000 δημόσιοι υπάλληλοι.
Πρόκειται για διαδικασία άμεσα συνδεδεμένη με τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων που έχουν εγκριθεί και με νομοσχέδιο του υπουργείου, το οποίο τίθεται άνευ απροόπτου σήμερα σε διαβούλευση, θα δοθεί το πράσινο φως για την έκδοση των σχετικών προεδρικών διαταγμάτων.
Το ψαλίδι κατά μέσο όρο 50% στα διάφορα τμήματα και διευθύνσεις των υπουργείων, που φέρνουν τα νέα οργανογράμματα, θα οδηγήσει σε νέο μοίρασμα της τράπουλας και για τους υπαλλήλους οι οποίοι θα στελεχώνουν στο εξής τις νέες υπηρεσίες.
ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ. Αποτέλεσμα θα είναι όσοι δεν πληρούν τις απαιτήσεις κάποιας θέσης να τεθούν σε διαθεσιμότητα και στη συνέχεια, εάν υπάρξουν κενά σε άλλους φορείς και έχουν τα προσόντα, να μετακινηθούν - δεδομένης και της μνημονιακής δέσμευσης για 12.500 υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα έως τον Ιούνιο.
Στην πράξη, αυτό θα σημάνει γνωριμία από την… αρχή και όχι στα τυφλά για τους 206.000 υπαλλήλους (πρόκειται για εργαζομένους στα υπουργεία, ενστόλους και εκπαιδευτικούς), που θα κληθούν τις επόμενες ημέρες να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά συγκεκριμένα ερωτηματολόγια.
Σε αυτά τα ερωτηματολόγια, τα οποία θα αποσταλούν με ευθύνη των προϊσταμένων τους, θα αναφέρουν λεπτομερώς τα προσόντα τους (τίτλοι σπουδών, γνώση ξένων γλωσσών, παρακολούθηση σεμιναρίων κ.ά.), τον τρόπο διορισμού στο Δημόσιο και τα χρόνια υπηρεσίας τους, καθώς επίσης τη σχέση με την υπηρεσία και - όπως λέει και η εγκύκλιος - «όλες τις υφιστάμενες εργασίες που εκτελούν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του τμήματος όπου είναι τοποθετημένοι».
Ο στόχος των ερωτηματολογίων είναι διπλός. Σε πρώτη φάση θα διευκολύνουν τους αρμοδίους να προσδιορίσουν στοιχεία που συνδέονται με τον καθορισμό των νέων θέσεων κάθε υπηρεσίας και τα περιγράμματά τους, δηλαδή τη λεπτομερή καταγραφή των τυπικών και άτυπων προσόντων που πρέπει να διαθέτουν όσοι υπηρετούν σε αυτές.
Στο πλαίσιο αυτό θα ληφθούν υπόψη παράμετροι για το σύνολο των εργασιών που εκτελεί κάθε τμήμα, τον όγκο και τη συχνότητα εκτέλεσής τους, αλλά και τυχόν νέες αρμοδιότητες εργασιών που θα προκύψουν από τη νέα δομή ή την πιθανή ομαδοποίηση των εν λόγω εργασιών.
ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ. Παράλληλα, ο δεύτερος στόχος συνδέεται με τον εντοπισμό υπαλλήλων που έχουν προσληφθεί με πλαστά δικαιολογητικά ή εκτός νόμιμων διαδικασιών. Μέσω των στοιχείων από τα ερωτηματολόγια εκτιμάται πως θα μπορέσουν να εντοπιστούν όσοι δήλωσαν ψευδή πτυχία ή άλλα στοιχεία.
Με τον ίδιο τρόπο και στη βάση ερωτηματολογίων θα προσδιοριστούν και οι θέσεις προϊσταμένων και τα προσόντα για την επιλογή σε κάποια από αυτές. Σε κάθε περίπτωση, ανατροπές στην ιεραρχική εξέλιξη θα επέλθουν με το προωθούμενο από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης νομοσχέδιο, που θα περιορίζει τη βαρύτητα της αρχαιότητας και θα δίνει δυνατότητα ανέλιξης νέων, προσοντούχων υπαλλήλων.
Η διαδικασία σχεδιασμού των περιγραμμάτων θέσεων για κάθε υπηρεσία θα πρέπει βάσει της εγκυκλίου να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαΐου και για τον σκοπό αυτό μέχρι τις 17 Μαΐου απαιτείται να γίνει η κατανομή των νέων θέσεων εργασίας σύμφωνα με τις προβλέψεις των οργανογραμμάτων των υπουργείων.
Ο ΡΟΛΟΣ. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η εγκύκλιος στον επιτελικό ρόλο των υπηρεσιών. Για τον λόγο αυτό, επισημαίνεται πως στο πλαίσιο ορισμού και κατανομής των θέσεων ανά υπηρεσία πρέπει να τηρηθεί αναλογία μεταξύ μονάδων που εκτελούν υποστηρικτικές και επιτελικές εργασίες 20% και 80% ή τουλάχιστον 30% και 70% αντιστοίχως.
ΤΑ ΝΕΑ.gr