Στην κυβέρνηση διαπιστώνεται ότι τα νέα πειθαρχικά συμβούλια, στη σύνθεση και τη δομή των οποίων καίριο ρόλο θα έπρεπε να έχουν οι δικαστικοί, ουσιαστικά δεν έχουν ακόμη τεθεί σε λειτουργία.
Αποτέλεσμα, να παρατηρούνται καθυστερήσεις ακόμη και στην απομάκρυνση υπαλλήλων στους οποίους έχουν καταλογισθεί βαρύτατα πειθαρχικά παραπτώματα και να αυξάνονται τα φαινόμενα ατιμωρησίας δημοσίων λειτουργών.
Με δηλώσεις του στο Εθνος της Κυριακής, ο Γενικός Επιθεωρητής Λ. Ρακιντζής αφήνει αιχμές ότι τα πειθαρχικά συμβούλια που λειτουργούν με την παλαιά σύνθεσή τους, με πλειοψηφία δηλαδή δημοσίων υπαλλήλων, λαμβάνουν αθωωτικές αποφάσεις για να γλιτώσουν τους συναδέλφους τους από τη διαθεσιμότητα που επιβάλλει ο νέος πειθαρχικός νόμος. (Βλέπε σχετική δημοσίευση:Πλυντήρια αθωωτικών αποφάσεων τα πειθαρχικά)
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς ζητά να εντοπιστούν και να αποχωρήσουν άμεσα οι επίορκοι, οι «κοπανατζήδες» και όσοι διορίστηκαν με πλαστά πιστοποιητικά. Η τρόικα επιμένει πάντως σε απολύσεις, ενώ το υπουργείο απαντά με το σχέδιο κινητικότητας, που προβλέπει να αμείβονται οι υπάλληλοι με το 75% του βασικού μισθού για ένα χρόνο και να αποχωρούν μόνο εάν δεν μεταταγούν σε άλλο φορέα του Δημοσίου.
Την ίδια στιγμή με νοσμοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα και σκοπεύει να βάλει τέλος στη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων, η συμμόρφωση των υπαλλήλου με τις διατάξεις του νόμου θεσπίζεται ως «ιδιώνυμο έγκλημα» και θα τιμωρείται τόσο ο δόλος όσο και η αμέλεια.
Η ποινή φυλάκισης μπορεί να φτάσει τα πέντε έτη σε «συνδυασμό» με την απόλυση του υπαλλήλου, ενώ γίνεται αυστηρότερο το πλαίσιο και για τους συνεργαζόμενους γιατρούς.
πηγή ethnos gr