“Πλημμύρα” στρατηγών!


Σάλος από τη χθεσινή αποκάλυψη του «Εθνους» ότι στο Πεντάγωνο είχε στηθεί «βιομηχανία» «στρατηγών-μαϊμού» με αποτέλεσμα να εμφανίζονται 2.760 «αρχηγοί», 9.050 «αντιστράτηγοι» και 7.100 «υποστράτηγοι» οι οποίοι κάθε τρεις μήνες εισπράττουν παχυλά μερίσματα τινάζοντας στον αέρα το Μετοχικό Ταμείο Στρατού!

Η είδηση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς, όπως επεσήμαιναν εν ενεργεία στρατιωτικοί, έχει δημιουργηθεί στον Στρατό ένα ιδιότυπο καθεστώς αξιωματικών δύο ταχυτήτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.Κατ' αρχάς σε ό,τι αφορά τους μερισματούχους του Μετοχικού Ταμείου Στρατού επικρατεί συνωστισμός ανωτάτων-«μαϊμού» στην οροφή της πυραμίδας.

Παράλληλα, παρατηρείται άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ ανώτατης και ανώτερης βαθμίδας. Το τριμηνιαίο μέρισμα για τους 2.760 «αρχηγούς-μαϊμού» ανέρχεται σε 415 ευρώ, για τους 7.904 συνταγματάρχες σε 280 ευρώ και για τους 8.254 ταγματάρχες σε 208 ευρώ. Δηλαδή, ο ταγματάρχης που κάνει «αέρα» στην παραμεθόριο, λαμβάνει ακριβώς τα μισά χρήματα από τον «αρχηγό-μαϊμού»!!
Σύμφωνα με νέα αποκάλυψη του «Εθνους», η αρμόδια Διεύθυνση Οικονομικού του ΓΕΣ από το 2006 είχε αναλογιστική μελέτη στα χέρια της από την εταιρεία «Deloitte», που προέβλεπε το οικονομικό αδιέξοδο μετά το 2010 εάν εγκαίρως δεν λαμβάνονταν συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού του ελλείμματος που ετησίως αγγίζει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Η συγκεκριμένη μελέτη είχε γίνει με εντολή του Γ. Λαμπρόπουλου, τότε υφυπουργού Αμυνας, και εν συνεχεία συστάθηκε επιτροπή για να κάνει προτάσεις για τη σωτηρία του ΜΤΣ.
Οι συγκεκριμένες προτάσεις πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων από τον Κ. Τασούλα, αντικαταστάτη του Γ. Λαμπρόπουλου. Στο μεταξύ, τα υπηρεσιακά συμβούλια προέβαιναν σε αθρόες βαθμολογικές προαγωγές αποστράτων και σε αύξηση των μερισμάτων! Δηλαδή, ό,τι πιο ολέθριο για την επιβιωσιμότητα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού.
Οι δύο παραπάνω άστοχες κινήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας, που φυσικά έγιναν με την κάλυψη της πολιτικής ηγεσίας, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη πτώση του βασικού εσόδου του ΜΤΣ (4% από τις προμήθειες και τα έργα), επέσπευσαν το οικονομικό αδιέξοδο του ΜΤΣ με αποτέλεσμα το 2011 να μην μπορεί να καταβληθεί το πολυπόθητο μέρισμα ούτε στους εν ενεργεία ούτε στους αποστράτους.
Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι ότι οι κύριοι υπεύθυνοι για την κακή διαχείριση του ΜΤΣ που συμμετέχουν στο ΔΣ τελευταία καταψηφίζουν κάθε πρόταση για εξυγίανση του Ταμείου.
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ

Πολιτική «Μαυρογιαλούρου»

Αντί να πάρουν μέτρα από το 2005 για τη σωτηρία του ΜΤΣ, έκαναν μικροπολιτική «Μαυρογιαλούρου» δίνοντας αυξήσεις στο μέρισμα πέραν του πληθωρισμού και της εισοδηματικής πολιτικής, χωρίς να υπάρχουν τα ανάλογα έσοδα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τεράστιο αναλογιστικό έλλειμμα.
Κατά τις ενημερώσεις που έκανε από το 2005 ο υποστράτηγος Μ. Σιδηρόπουλος, «ισόβιος» διευθυντής ΔΟΙ/ΓΕΣ, στις ενώσεις αποστράτων ανά την επικράτεια, εμφανίζονταν ως εκπρόσωπος της τότε κυβέρνησης που είχε ως σκοπό όχι να συμμαζέψει το έλλειμμα του ΜΤΣ αλλά να δώσει επιπρόσθετες παροχές στους αποστράτους.
Χαρακτηριστικά έλεγε στην τυποποιημένη ενημέρωση που έκανε προς τις ενώσεις αποστράτων:
«Η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία (ΝΔ) του υπουργείου Αμυνας καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για την εξεύρεση λύσεων με στόχο τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των εν ενεργεία και απόστρατων στελεχών, των οποίων οι ανάγκες - υποχρεώσεις κατά την έξοδό τους από την ενεργό υπηρεσία είναι αυξημένες.
Απόρροια των προσπαθειών αυτών είναι:
-Η υλοποίηση της επέκτασης των μισθολογικών προαγωγών που επιτεύχθηκαν με νομοθετική ρύθμιση (Ν. 2838/2000 & Ν. 3016/2002) και στους παλιότερους συνταξιούχους, με συνέπεια την αναπροσαρμογή των συντάξεών τους.
-Η υλοποίηση της ενσωμάτωσης και στον συντάξιμο μισθό του μηνιαίου επιδόματος των ειδικών συνθηκών (57,6 ευρώ), που αποφασίστηκε να δίνεται στα εν ενεργεία στελέχη».
Με ιδιαίτερη ζέση ο υποστράτηγος Σιδηρόπουλος ενημέρωνε τις ενώσεις αποστράτων ότι προώθησε το αίτημά τους ώστε να λαμβάνουν και οι απόστρατοι την αύξηση του μερίσματος που βάσει δύο νόμων του ΠΑΣΟΚ έπαιρναν οι εν ενεργεία στρατιωτικοί. Συγκεκριμένα, τους έλεγε: «Επανεξετάστηκαν και επανυποβλήθηκαν προτάσεις στη ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ (αρμόδια οικονομική υπηρεσία του υπουργείου Αμυνας) σχετικά με την τροποποίηση-συμπλήρωση των νόμων (Ν. 2838/2000 και Ν. 3016/2002) κατόπιν αιτημάτων που υποβλήθηκαν και αφορούν στις βαθμολογικές προαγωγές διαφόρων κατηγοριών στρατιωτικών».
Προαγωγή με... νόμο της χούντας

Με συνοπτικές διαδικασίες αντιστράτηγος ο αντισυνταγματάρχης

Από αντισυνταγματάρχης έγινε αντιστράτηγος μέσα σε μία νύχτα, δέκα χρόνια μετά την αποστρατεία του. Πρόκειται για τον Γ. Βράιλα, διευθυντή του πρώην υπουργού Αμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλου.
Η βιομηχανία των «στρατηγών-μαϊμού» στήθηκε στο Πεντάγωνο τον Σεπτέμβριο του 2004 πατώντας σε έναν νόμο της Χούντας (178/1969), κάνοντας την αρχή ο ίδιος ο διευθυντής του υπουργού!
Σύμφωνα με το φύλλο 247 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως της 20ής Σεπτεμβρίου του 2004, ο Γ. Βράιλας αποστρατεύτηκε στις 11-3-94 ως αντισυνταγματάρχης.
Το 2004, έπειτα από 11 χρόνια, χωρίς ποτέ να έχει κάνει προσφυγή, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο μέσα σε λίγα λεπτά τον... προήγαγε σε στρατηγό. Το «θαύμα» έγινε ως εξής: Το ΑΣΣ αναδρομικά - νοερά «κρίνει» τον Γ. Βράιλα για το 1994 ως προακτέο κατ΄ εκλογήν συνταγματάρχη. Το 1995 τον κάνει ταξίαρχο και για τρία χρόνια ('95, '96 και '97) τον κρατάει στον ίδιο βαθμό. Το 1997 τον προάγει σε υποστράτηγο, όπου επί δύο χρόνια (΄98 και ΄99) τον κρατάει στον αυτό βαθμό. Τον 2000 τον κάνει αντιστράτηγο και τον αποστρατεύει το 2004 ως αντιστράτηγο...
Μετά τον Βράιλα ακολούθησε κύμα μαζικής προαγωγής απόστρατων «παππούδων» που είχαν αποστρατευτεί έως και πριν από 25 χρόνια. Πρόκειται για βαθμολογικές και μισθολογικές προαγωγές που δεν αφορούν την υποχρέωση της Διοίκησης για συμμόρφωση με τις ακυρωτικές αποφάσεις των δικαστηρίων. Στηρίχτηκαν μόνο σε αποφάσεις των Συμβουλίων (ΑΣΣ και ΣΑΓΕ).
Η τακτική αυτή, εκτός των άλλων, δημιούργησε και άνιση μεταχείριση (άρθρο 4 παράγραφος 1 και 2) του Συντάγματος, διαχωρίζοντας τους αποστράτους:
  • Σε εκείνους που προσφεύγουν σε ένδικα μέσα με μεσολάβηση μεγάλου χρονικού διαστήματος δικαίωσης, αλλεπάλληλες καταθέσεις αιτιάσεων-προσφυγών, δικαστικά έξοδα κ.λπ. και
  • Σε εκείνους που με μόνο κριτήριο πόσο «κομματικοί» ήταν ικανοποιούνταν σε μια βραδιά.
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Δέσμη μέτρων για να σωθεί το Ταμείο

Στην τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας, στην άμεση αναπροσαρμογή της κλίμακας με περιορισμό της «ψαλίδας» μεταξύ ανώτατης και ανώτερης βαθμίδας και στον επανακαθορισμό του ύψους του μερίσματος των 61.435 συνταξιούχων στρατιωτικών και αστυνομικών, με βάση τον πραγματικό βαθμό αποστρατείας τους, προσανατολίζεται η κυβέρνηση μετά τη χθεσινή αποκάλυψη του «Εθνους» ότι την τελευταία δεκαετία είχε στηθεί «βιομηχανία» παροχής πλασματικών ανώτατων βαθμών σε χιλιάδες απόστρατους τινάζοντας στην αέρα το Μετοχικό Ταμείο Στρατού.
Ο επανέλεγχος θα γίνει από μηδενική βάση και σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους του συνόλου των στελεχών που δικαιούνται και απολαμβάνουν μέρισμα και είναι εν ζωή. Επίσης η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ανασύνθεση του ΔΣ του ΜΤΣ με την αναλογική συμμετοχή εκλεγμένων εκπροσώπων των μετόχων και των μερισματούχων. Στο υπουργείο Αμυνας, χθες, θεωρούσαν δεδομένη τη μείωση του καταβαλλόμενου μερίσματος κατά 25%, παρά την απόρριψη του σχετικού αιτήματος από τη σημερινή πλειοψηφία του ΔΣ του ΜΤΣ.
Παράλληλα, όπως έλεγε χτες στο «Εθνος» αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, θεωρείται επιβεβλημένη η αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ΜΤΣ. Σε ό,τι αφορά το βασικό έσοδο των Επικουρικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμενων, που είναι το 4% από κάθε προμήθεια, στην κυβέρνηση υπάρχει προβληματισμός στο να υπάρξει ενιαία απορρόφηση από το υπουργείο Οικονομικών με την καθιέρωση εργοδοτικής εισφοράς. Στην προοπτική αυτή αντιδρούν το Ναυτικό και η Αεροπορία, που έχουν εύρωστα Ταμεία.
ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου