Φοροκαταιγίδα πολλών … μποφόρ, πλήρη ανατροπή εργασιακών κεκτημένων και νέα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους περιλαμβάνει το νέο … Μνημόνιο, η νέα συμφωνία στη βάση του δημοσιονομικού πλαισίου που απετέλεσε το αντικείμενο των σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών μας, καθώς εμφανίζεται ως προαπαιτούμενο για τη συνέχιση της στήριξης της χώρας.
Στο νέο μνημόνιο το κύριο βάρος της προσαρμογής παραμένει στο Δημόσιο και δη στις «πλάτες» μισθωτών και συνταξιούχων. Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει το θέμα των σκληρών εργασιακών ανατροπών που απαιτούν οι δανειστές μας, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός πως σε πολλά σημεία των κειμένων του προσχεδίου οι Τροικανοί έχουν προχωρήσει σε διευκρινιστικές παραπομπές, όπου τονίζουν ότι η κυβέρνηση διαφωνεί ή δεν συζητά στην παρούσα φάση συγκεκριμένες αλλαγές.
Στο κείμενο του νέου Μνημονίου, που φέρει ως τελευταία ημερομηνία επικαιροποίησης την 14η Οκτωβρίου, προβλέπονται μεγάλες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια που θα ξεκινούν από 2% και θα φτάνουν κλιμακωτά ως και 35%, πλαφόν στους μισθούς των ΔΕΚΟ, «μαχαίρι» στις συντάξεις και στα επιδόματα, ενώ υπάρχει και … χρονολόγιο για την έξοδο από το Δημόσιο συνολικά 30.000 εργαζομένων ως το 2013.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο γεγονός πως το κείμενο τονίζει ότι χωρίς την επιμήκυνση μέχρι το 2016 τα μέτρα που θα έπρεπε να υλοποιηθούν μέσα στη διετία θα ήταν πολύ περισσότερα από τα 13,5 δισε ευρώ του … υφιστάμενου πακέτου. Στην ίδια επισήμανση πάντως τονίζεται ότι η παράταση κατά δύο χρόνια του διαστήματος επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων της χώρας σημαίνει πως αμβλύνεται μεν η ύφεση, ταυτόχρονα όμως «πέφτει» και ο ρυθμός δημοσιονομικής προσαρμογής από το αρχικώς προβλεφθέν 3% στο 1,5% του ΑΕΠ ετησίως.
Στο προσχέδιο δεν έχει απαλειφθεί η πρόβλεψη για κατάργηση των τριετιών και των επιδομάτων, με αποτέλεσμα να αναγράφεται πως θα υιοθετηθεί ένας νέος κατώτατος εισαγωγικός μισθός και τόσο οι υποχρεωτικές ωριμάνσεις, όσο και τα επιδόματα θα εξαλειφθούν μέχρι τον Απρίλιο του 2015, αρχής γενομένης από τα τέλη Μαρτίου του 2013. Παράλληλα προβλέπεται μείωση των αποζημιώσεων (Σ.Σ: πρόβλεψη για χαμηλότερο κόστος απόλυσης, η έκφραση που χρησιμοποιείται στο κείμενο) με παράλληλη «προστασία» των ήδη εργαζομένων.
Ριζικές είναι οι αλλαγές στο νέο φορολογικό.
-Καταργούνται οι τρεις φορολογικοί συντελεστές φυσικών προσώπων και επεκτείνεται η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης έως το 2018! Πάντως ειδικά γι’ αυτό οι Τροικανοί σημειώνουν πως το μέτρο είναι ακόμα υπό συζήτηση.
-Το πακέτο μέτρων για το 2013 ορίζεται στα 9,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,3 θα προέλθουν από μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων.
-Καταργούνται τα δώρα στους μισθούς και στις συντάξεις του Δημοσίου.
-Στα Ειδικά Μισθολόγια προβλέπονται σημαντικές μειώσεις και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Αυγούστου του 2012. Συγκεκριμένα:
Για μισθούς έως 1000 ευρώ η μείωση θα φτάσει στο 2%. Από 1000 έως 1500 ευρώ η μείωση θα αγγίξει το 10%, από 1500 έως 2500 ευρώ, μείωση 20%, από 2500 έως 4000 ευρώ μείωση 30% και από 4000 ευρώ και πάνω η μείωση θα αγγίξει το 35%.
-Μειώσεις θα επέλθουν και στα μισθολόγια των ΔΕΚΟ, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου του 2013. Θα τεθεί πλαφόν στους μισθούς στο ύψος των 1900 ευρώ.
-Γίνεται πρόβλεψη για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 30.000. Με στόχο οι πρώτοι 5000 να οδηγηθούν στην … έξοδο ως τις 31/12/2012, άλλοι 5000 ως τις 31/3/2013 και συνολικά 25000 μέσα στο 2013 εκ των οποίων οι μισοί μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς.
Όσον αφορά στις περικοπές των συντάξεων, αυτές θα έχουν ως εξής:
1000 – 1500 ευρώ: -3%
1500 – 2000 ευρώ: -5%
Πάνω από 200 ευρώ: -12%
Προβλέπεται αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη, αλλά και μείωση 23% στο εφάπαξ. Επίσης θα μπει εισφορά 3% σε όσους έλαβαν υψηλό εφάπαξ μετά το 1995, ενώ παράλληλα καταργείται το ΕΚΑΣ για όσους συνταξιούχους είναι μικρότεροι των 64 ετών.
Στα επιδόματα καταργούνται όλα ανεξαιρέτως τα οικογενειακά και αντικαθίστανται με ένα που όμως θα δίδεται με εισοδηματικά κριτήρια. Καταργούνται επίσης όλα τα ειδικά εποχικά επιδόματα ανεργίας και προβλέπεται αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ακόμα και για ασφαλισμένους προ του 1993.
Προβλέπεται τέλος η επιβολή νέου φόρου στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, αύξηση τιμολογίων της ΔΕΗ από την 1η Ιανουαρίου του 2013 και αύξηση των εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς κατά 25% από τον Μάρτιο του 2013.
Τέλος προς αύξηση βαίνουν και οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, όπου η μέση μείωση είναι 24%. Οι μειώσεις θα ισχύσουν αναδρομικά από 1ης Αυγούστου.
Μεγάλες περικοπές στις ΔΕΚΟ όπου «κουρεύονται» εκ νέου όλοι οι μισθοί ώστε οι μεικτές αποδοχές των εργαζομένων να μην ξεπερνούν τα 1.900 ευρώ τον μήνα.
Η κατάργηση στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ των δώρων και όλων των επιδομάτων πέραν του ενιαίου μισθολογίου που θεσπίστηκε πέρυσι.
Η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων με την επέκταση του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» παντού σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα του προσωπικού στους φορείς και τους οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται.
Επίσης, στα μέτρα που αποκαλύπτονται ανοίγοντας το πακέτο, περιλαμβάνονται ειδικές ρυθμίσεις για τη μείωση του προσωπικού στα σχολεία, τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ που δεν έχει σχέση με τη διδασκαλία ενώ καταργούνται όλοι οι περιορισμοί που υπήρχαν στις μετατάξεις εργαζομένων στο Δημόσιο.
Συνταξιούχοι στα όρια
Πιο βαριά όμως είναι τα μέτρα για τις περικοπές των συντάξεων δεδομένου ότι:
Καταργούνται για όλους τα δώρα.
Επιβάλλεται νέα εισφορά από 3% ως 12% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης.
Αυξάνονται οι εισφορές σε όλα τα Ταμεία (συμπεριλαμβανομένου του ΟΓΑ) στα όρια των εισφορών του ΙΚΑ.
Αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος των φαρμάκων.
Το μέτρο όμως που θα ανατρέψει τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων και θα κάνει πιο αβέβαιο το μέλλον των ανέργων μεγάλης ηλικίας είναι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια. Σύμφωνα με τα κείμενα το μέτρο θα έχει γενική εφαρμογή, χωρίς εξαιρέσεις, ακόμη και για όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα. Αυτό που δεν αλλάζει είναι η συνταξιοδότηση με 40 χρόνια ασφάλισης.
Πέραν όμως τούτων αυξάνονται και τα φορολογικά βάρη με νέες αυξήσεις στα τσιγάρα, στο υγραέριο, αλλά το κυριότερο, τον φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες.
Οι διαρθρωτικές αλλαγές
Ξεχωριστό κεφάλαιο στο νέο μνημόνιο αποτελούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που ξεκινούν από την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, τη μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης και φθάνουν στη διεύρυνση του ωραρίου όλης της αγοράς και ειδικά των σουπερμάρκετ που θα ανοίγουν μία ώρα νωρίτερα το πρωί και θα κλείνουν μία ώρα αργότερα το βράδυ.
Ειδικά μέτρα προβλέπονται για την απελευθέρωση της αγοράς των καυσίμων για την οποία η τρόικα θεωρεί ότι «επικρατούν συνθήκες καρτέλ».
Το πρώτο θέμα online