Δεκάδες δημόσιοι οργανισμοί και χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι σε συναγερμό

Απολύσεις υπαλλήλων αορίστου χρόνου από το δημόσιο τομέα έρχονται ως απόρροια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Στο πλαίσιο μίας σειράς συγχωνεύσεων και καταργήσεων δημόσιων οργανισμών που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα, όπως διαβάζουμε και σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», είναι ορθάνοιχτο το παράθυρο για απολύσεις στο Δημόσιο.

Στην επικίνδυνη ζώνη μπαίνουν 135 Οργανισμοί του Δημοσίου που απορροφούν πάνω από το 91% των κρατικών επιχορηγήσεων και που αναμένεται να ενταχθούν σε προγράμματα ανασυγκρότησης, συγχωνεύσεων ομοειδών φορέων, καταργήσεων και αποκρατικοποιήσεων. Η εξοικονόμηση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι ο κύριος στόχος. Κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί όπως υποστηρίζουν κυβέρνηση και τρόικα, με την μείωση του λειτουργικού κόστους, αυτή τη φορά όμως και με απολύσεις προσωπικού, κυρίως από Νομικά ΠΡόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και ΑΕ του Δημοσίου, οι οποίες θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, έχει ήδη κάνει γνωστό την πρόθεση της κυβέρνησης να συγχωνεύσει και να καταργήσει 75 Οργανισμούς μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβρη. Πρόκειται για οργανισμούς που απασχολούν στο σύνολό τους 7.000 εργαζόμενους. Το πρόγραμμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων Οργανισμών θα ολοκληρωθεί το 2015, ενώ στο ενδιάμεσο, κάθε τρίμηνο θα ανακοινώνεται και νέα ομάδα δημόσιων φορέων οι οποίοι θα καταργούνται ή θα συγχωνεύονται. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι ο αριθμός των υπό απόλυση υπαλλήλων θα εξαρτηθεί από την καταγραφή των λειτουργικών δαπανών.
Ακόμα, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός «οδικού χάρτη» συγχωνεύσεων και καταργήσεων Οργανισμών, που θα συγκεντρώνει τα κριτήρια εφαρμογής αντίστοιχων προγραμμάτων στο μέλλον. Τα σχέδια των υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορέων, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο και θα συνοδεύονται από μελέτες διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Οι μελέτες αυτές θα υποδεικνύουν το πλεονάζον προσωπικό,το οποίο ή θα λαμβάνει το 50% των αποδοχών του για 3-5 χρόνια μέχρι να συνταξιοδοτηθεί -μπαίνοντας έτσι σε ένα καθεστώς μισθωτής εφεδρείας- ή θα θεωρείται υπό μετάταξη για τον στενό δημόσιο τομέα και θα περνάει από την αξιολόγηση του ΑΣΕΠ.
Την ώρα που κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις υπαλλήλων αορίστου χρόνου, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες ότι η τρόικα, επιμένει στην απόλυση προσωπικού ώστε να επιτευχθούν μόνιμες εξοικονομήσεις στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση πιέζεται για να προχωρήσει σε συμβολικές απολύσεις έως και 10.000 υπαλλήλων. Ο λόγος είναι όχι μόνο το οικονομικό όφελος που θα επιφέρει μία τέτοια κίνηση, όπως υποστηρίζουν, αλλά και το γεγονός ότι με αυτό τον τρόπο θα στείλουν ένα μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μειώσει το σπάταλο κράτος.
Η κυβέρνηση, τέλος, θα εισαγάγει άμεσα στο Κοινοβούλιο διατάξεις, οι οποίες θα δίνουν στον ΑΣΕΠ, την αρμοδιότητα αξιολόγησης όσων μετατάσσονται, και θα προσδιορίζουν τα κριτήρια με τα οποία θα αξιολογηθούν. Να σημειωθεί ότι με βάση τη νέα αναλογία που θέλει «μία πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις», και το γεγονός ότι θα πραγματοποιούνται μέχρι και 5.000 προσλήψεις κάθε χρόνο, γίνεται αντιληπτό ότι ένας μεγάλος αριθμός των υπό μετάταξη υπαλλήλων από τους συγχωνευμένους και καταργούμενους φορείς θα μένουν εκτός Δημοσίου και θα απολύονται.
tvxs

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου