Η σημερινή συνέντευξη Τύπου πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τον τόπο, την Οικονομία της χώρας, την Κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας.
Παρά το γεγονός ότι υπό την πίεση των κοινωνικών αντιδράσεων, -όπως αυτές εκδηλώθηκαν μέσα από την πρωτοφανή σε έκταση, όγκο και παλμό, πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση της 19ης και 20ης Οκτωβρίου 2011, αλλά και εκείνων που έλαβαν χώρα στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων της 28ης Οκτωβρίου- το κυβερνητικό σχήμα άλλαξε, εν τούτοις το μνημονιακό μέτωπο διευρύνθηκε και η σκληρή μνημονιακή πολιτική –είναι βέβαιο ότι- θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται, πλήττοντας ολοένα και περισσότερο τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους νέους, τα ευρύτερα λαϊκά και μεσαία κοινωνικά στρώματα.
Στόχος της σημερινής μας συνάντησης είναι η ενημέρωσή σας για τις εκτιμήσεις και τις θέσεις της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αναφορικά με το νέο πολιτικό σκηνικό, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται μετά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και αναφορικά με τις σκληρές συνθήκες που καθημερινά διαμορφώνονται εξαιτίας των ασκούμενων μνημονιακών πολιτικών, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο τη θέση των εργαζομένων.
ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΙΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η νέα -ευρύτερης τρικομματικής σύνθεσης- Κυβέρνηση, καλείται αφενός να υλοποιήσει τους εκτελεστικούς Νόμους με όλα τα μέτρα που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και το πρόσφατο Πολυνομοσχέδιο και αφετέρου να διασφαλίσει τους όρους της Συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, ψηφίζοντας και εφαρμόζοντας τη Νέα Δανειακή Σύμβαση και τους όρους που τη συνοδεύουν.
Επί της ουσίας καλείται να συνεχίσει μια πολιτικής που έχει ήδη αποτύχει, καθώς εκτός από άδικη αποδείχτηκε εντελώς αναποτελεσματική.
Πρόκειται για την ίδια πολιτική που, αντί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο, τη βύθισε σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, με αποτέλεσμα η οικονομία να καταρρέει, το βιοτικό επίπεδο της λαού μας να επιστρέφει δεκαετίες πίσω και η ανεργία να εκτινάσσεται σε ανατριχιαστικά ύψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2009 μέσα σε δύο μόλις χρόνια, αυξήθηκε κατά 100% κι έφτασε σήμερα να ξεπερνά το 20% στο σύνολο του εργατικού δυναμικού και το 40-45% στους νέους ηλικίας έως 24 ετών.
Η νέα Κυβέρνηση καλείται, λοιπόν, να εφαρμόσει την ίδια λανθασμένη συνταγή, με διευρυμένη αυτή τη φορά στήριξη εκ μέρους του πολιτικού συστήματος και υπό την καθοδήγηση ενός νέου Πρωθυπουργού, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως Τεχνοκράτης και όχι ως πολιτικός, καθώς πριν καλά-καλά ορκιστεί, έσπευσε ο ίδιος να αποποιηθεί αυτόν το ρόλο!
Η πραγματικότητα όμως –παρά την πρώτη αυτή απόπειρα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και απενεχοποίησης της νέας Κυβέρνησης για εκείνα που θα ακολουθήσουν- είναι ότι αυτή η Κυβέρνηση θα κληθεί να πάρει πολιτικές αποφάσεις και να υλοποιήσει νέα μέτρα που θα επηρεάσουν σημαντικά -πολύ φοβούμαστε δραματικά- τη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων που ανήκουν στα ευρύτερα λαϊκά και μεσαία κοινωνικά στρώματα, για την επόμενη -αν όχι τις επόμενες- δεκαετία.
ΕΦΕΔΡΕΙΑ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, των σκληρών, για τους εργαζόμενους, συνθηκών που καθημερινά διαμορφώνονται και επιδεινώνουν ολοένα και περισσότερο τη θέση των εργαζομένων, οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, οι οποίοι πρώτοι επλήγησαν από την πολιτική του Μνημονίου, εξακολουθούν να βρίσκονται στο στόχαστρο και να πλήττονται από τις πολιτικές αυτές επιλογές που προωθούνται συστηματικά εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, σε υλοποίηση των αλλεπάληλων μνημονίων.
Ήδη έχουν μπει σε εφαρμογή και υλοποιούνται τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος του πρόσφατου Πολυνομοσχεδίου τα οποία σε πρώτη φάση προβλέπουν την απόλυση 30.000 δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, το οποίο σε συνδυασμό με τα νέα δυσβάσταχτα φορολογικά μέτρα και τα χαράτσια, οδηγεί σε πλήρη εξαθλίωση όσων εξακολουθήσουν να εργάζονται στο Δημόσιο.
Σε δεύτερη φάση για τα έτη 2012 και 2013 προβλέπεται ‘απολύσεων συνέχεια’… μέσω του νέου αντεργατικού και ανάλγητου μέτρου της εργασιακής εφεδρείας, του προσωπικού των Φορέων που θα καταργούνται ή θα συγχωνεύονται στο πλαίσιο της κατ’επίφαση αναδιάρθρωσης του Δημοσίου.
Οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις Οργανισμών αυτών, καθώς και οι απολύσεις των εργαζομένων γίνονται με μοναδικό γνώμονα την περιστολή δαπανών και χωρίς να εξετάζονται ούτε οι πραγματικές ανάγκες των Δημοσίων Υπηρεσιών σε ανθρώπινο δυναμικό ούτε το τεράστιο κοινωνικό κόστος που θα προκληθεί, πλήττοντας κυρίως τα ευρύτερα, φτωχά και μεσαία λαϊκά στρώματα, που θα στερούνται πλέον στοιχειώδους πρόσβασης σε κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η Δημόσια Διοίκηση και οι Δημόσιες Υπηρεσίες αντιμετωπίζουν ήδη τεράστια προβλήματα λειτουργίας, εξαιτίας σοβαρών ελλείψεων προσωπικού, με αντίκτυπο στα κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες (ιδιαίτερα στο χώρο της Παιδείας, της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης) και την κάλυψη των αναγκών των πολιτών.
ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
Το νέο Μισθολόγιο-Βαθμολόγιο δίνει τη χαριστική βολή στα εισοδήματά μας. Οι νέοι βασικοί μισθοί και οι αποδοχές που θεσμοθετεί έχουν ως αποτέλεσμα τη νέα μείωση των εισοδημάτων μας από 7% έως 55%!
Η σύνδεση του μισθού με το βαθμό σε συνδυασμό με τους φραγμούς που τίθενται στη βαθμολογική εξέλιξη, τον αυθαίρετο περιορισμό των ποσοστών στους μεγαλύτερους βαθμούς, αλλά και τον τρόπο κατάταξης, οδηγούν στην παραπέρα μισθολογική καθήλωση των υπαλλήλων.
Επιπλέον, η κατάργηση όλων των γενικών και κλαδικών επιδομάτων συμπαρασύρει ακόμη και το επίδομα γάμου, με αποτέλεσμα οι συνολικές απώλειες από το νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο και τα προηγούμενα μέτρα της Κυβέρνησης να ξεπερντούν το 55%.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ταυτόχρονα, η κατάσταση των Ασφαλιστικών Ταμείων είναι δραματική. Τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα ανατρέπονται. Βάσει του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος όλες οι συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ περικόπτονται κατά 20% και κατά 40% η σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ, όσων δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους, ενώ η σύνταξη όσων θα οδηγηθούν σε συνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή θα εξέλθουν από την Υπηρεσία μέχρι την 31/12/2013 θα υπολογίζεται με βάση το προηγούμενο μισθολόγιο. Περικόπτονται άμεσα οι επικουρικές συντάξεις, ενώ μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα έρθουν και νέες περικοπές.
ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με αποτέλεσμα να μην διασφαλίζεται ούτε στο ελάχιστο η προστασία της υγείας και της ζωής των ασφαλισμένων. Οι γιατροί αναγκάζονται να διακόπτουν τις συμβάσεις τους, οι εργαστηριακές εξετάσεις έχουν περιοριστεί κατά πολύ στη λογική της περικοπής δαπανών, υλικά για να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία δεν υπάρχουν και οι αρνητικές λίστες φαρμάκων συμπληρώνουν το «παζλ» στην ήδη δρομολογημένη διαδικασία «κατεδάφισης» του Κοινωνικού Κράτους.
***
Με το πολιτικό σύστημα να απαξιώνεται διαρκώς, η ελληνική κοινωνία θέλει από κάπου να πιαστεί. Σε αυτό το πλαίσιο σκοπίμως καλλιεργούνται ελπίδες ότι η ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από έναν Τεχνοκράτη θα μπορούσε να αποτελεί λύση και να βγάλει την Κοινωνία από τα αδιέξοδα, στα οποία οι ίδιοι άνθρωποι μας οδήγησαν, καλλιεργώντας –μάλιστα- συστηματικά, ολόκληρο το προηγούμενο διάστημα, την κατασυκοφάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος, την απαξίωση κάθε συλλογικότητας και συλλογικής δράσης, με στόχο να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε εύκολη λεία και έρμαια στις ορέξεις των εργοδοτών.
Τις τελευταίες μέρες, επιπλέον, προβάλλεται διαρκώς ότι «η νέα Κυβέρνηση μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην Ε.Ε και τη χώρα μας και να εμπνεύσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εταίρους μας στην Ευρώπη και στις αγορές», ενώ ταυτόχρονα σκοπίμως αποκρύπτουν ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και των εργαζομένων οξύνονται ολοένα και περισσότερο και ζητούν επιτακτικά επίλυση στη βάση μιας άλλης πολιτικής.
Το Συνδικαλιστικό Κίνημα, ολόκληρη η ελληνική κοινωνία αξιώνουν αλλαγή, επιτέλους, αυτής της πολιτικής, που οδηγεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.
Στο πλαίσιο αυτό, η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα συνεχίσει να συντονίζει τις δυνάμεις της με τη Γ.Σ.Ε.Ε. και τα συνδικάτα της Ευρώπης, ιδιαίτερα των χωρών του Νότου, που αντιμετωπίζουν τα ίδια ακριβώς προβλήματα, σε μια κοινή προσπάθεια αλλαγής του συσχετισμού των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του αναπτυξιακού και κοινωνικού ρόλου του Κράτους, αποκαλύπτοντας τις πολιτικές που ομνύουν στις αγορές και τους κερδοσκόπους και επιχειρούν να παραδώσουν όλα τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά βορά στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Ο αγώνας μας δεν είναι συντεχνιακός, έχει ευρύτερα πολιτικά χαρακτηριστικά και στοχεύει στην ανάδειξη του κοινωνικού περιεχομένου της εργασίας, στη διεύρυνση της Δημοκρατίας και του Κοινωνικού Κράτους, στη βελτίωση της ποιότητας των Δημόσιων Υπηρεσιών, την ενίσχυση της Ανάπτυξης (μέσω και του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων), στην αξιοποίηση του φυσικού-ορυκτού πλούτου της χώρας μας, στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των ελληνικών προϊόντων.
Όλοι μαζί, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα έχουμε χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα για να αντιμετωπίσουμε:
Με νέα συλλογική αυτοπεποίθηση, μετά και από τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, στην πρόσφατη 48ωρη Γενική Απεργία, του κόσμου της εργασίας και άλλων κοινωνικών ομάδων που πλήττονται, συνεχίζουμε τον αγώνα για την ανατροπή αυτών των πολιτικών της μονόπλευρης λιτότητας, των σκληρών, άδικων και αναποτελεσματικών μέτρων του Μνημονίου, του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, του Πολυνομοσχεδίου (που είναι, ήδη, νόμος του κράτους), αλλά και όσων προβλέπονται με τη νέα Δανειακή Σύμβαση.
Με αιχμή την εφεδρεία και τις απολύσεις στο Δημόσιο και την επιχειρούμενη διάλυση των Δημοσίων Υπηρεσιών προχωράμε αύριο Τρίτη σε Στάση Εργασίας στο Δημόσιο στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου και θα πραγματοποιηθούν Συλλαλητήρια διαμαρτυρίας ώρα 13:00, στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στο Άγαλμα του Βενιζέλου, αντίστοιχα, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα σε συντονισμό με την Γ.Σ.Ε.Ε., θα προχωρήσουμε σε νέα Γενική Πανεργατική Απεργιακή Κινητοποίηση.
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Y.