Στην πρέσα θα μπουν οι αποδοχές των 770.000 δημοσίων υπαλλήλων με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι με το νέο σύστημα θα προκύψει μείωση του μισθολογικού κόστους ως ποσοστό του ΑΕΠ, η οποία θα μεταφραστεί σε... εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως κατά μέσο όρο κάθε υπάλληλος θα δει τις αποδοχές του να μειώνονται κατά 1.300 ευρώ περίπου τον χρόνο. Βέβαια οι απώλειες θα είναι μικρότερες για όσους παίρνουν περιορισμένο αριθμό επιδομάτων και πολύ μεγαλύτερες για όσους λαμβάνουν σήμερα υψηλά επιδόματα. Κι αυτό γιατί βάσει των επιταγών του μνημονίου πρέπει το σύνολο των επιδομάτων που λαμβάνουν οι υπάλληλοι να περιοριστεί ως ποσοστό του βασικού μισθού, χωρίς επί του παρόντος να τίθεται συγκεκριμένο όριο.Η βασική αρχή του νέου μισθολογίου θα είναι η σύνδεση των αμοιβών με το παραγόμενο έργο και την αποδοτικότητα των υπαλλήλων. Η συσχέτιση των αποδοχών με την παραγωγικότητα προδικάζει πως θα ψαλιδιστούν τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, τα οποία νομοθετήθηκαν κατά το παρελθόν με την αιτιολογία της παροχής κινήτρων για μεγαλύτερη αποδοτικότητα, αλλά πλέον καταβάλλονται σε όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους του Δημοσίου ή σε όλους τους υπαλλήλους ενός συγκεκριμένου κλάδου, χωρίς εξαιρέσεις.
Επίσης υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αλλάξει και ο τρόπος υπολογισμού του μισθολογικού κλιμακίου ανάλογα τα χρόνια προϋπηρεσίας (ωρίμανση). Σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι ανεβαίνουν κλιμάκιο κάθε δύο χρόνια, αλλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτείνει το χρονικό διάστημα αυτό να αυξηθεί στα 3 ή τα 4 χρόνια, ώστε οι ωριμάνσεις των βασικών μισθών να γίνονται βραδύτερα, δηλαδή οι βασικοί μισθοί να παραμένουν «παγωμένοι» για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εξάλλου, είναι εξαιρετικά πιθανό να θεσμοθετηθεί και για τον στενό δημόσιο τομέα το «πλαφόν» των 4.000 ευρώ μεικτά που τέθηκε στους δημόσιους οργανισμούς.
Για την προετοιμασία του ενιαίου μισθολογίου τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών θα πρέπει να ετοιμάσουν μέχρι τον Φεβρουάριο «αναλυτικό σχέδιο δράσης», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο μνημόνιο, συνοδευόμενο από έκθεση για τη διάρθρωση, το ύψος των αμοιβών και τη δυναμική της απασχόλησης στο Δημόσιο.
Το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τα τέλη Ιουνίου.
ethnos online