Η γαλακτοβιομηχανία της Δράμας ΝΕΟΓΑΛ, η οποία άνοιξε το χορό των επιχειρησιακών συμβάσεων στη χώρα μας, ανακοίνωσε σήμερα ότι επανεξετάζει το ζήτημα και δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε τροποποίησή της. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι θεωρεί μονόδρομο -και δικαίωμα της- την επιβολή επιχειρησιακής σύμβασης
Η σύμβαση προβλέπει μείωση μισθών κατά 9%, αν και η επιχείρηση είναι κερδοφόρος, γεγονός που προκάλεσε καταιγισμό επικρίσεων.
"Μας προβληματίζει η αντιμετώπιση από το σύνολο της κοινωνίας, είναι κάτι που δεν το περιμέναμε", δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΟΓΑΛ, Χρ. Σεβαστίδης. Υποστήριξε ότι αυτό "δείχνει ότι δεν θέλουμε να αποδεχθούμε την πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης".
Δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει στην εφαρμογή επιχειρησιακής σύμβασης, η οποία "μπορεί να διαφέρει, μπορεί όχι", από εκείνη που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις συνδικαλιστών και εργαζομένων.
Επιχειρώντας να χρυσώσει το χάπι, ο επικεφαλής της επιχείρησης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χορηγηθεί μελλοντικά αυξημένα μερίσματα στους εργαζομένους, καθώς αυτοί κατέχουν περίπου το 8% των μετοχών της ΝΕΟΓΑΛ.
Ο μεγαλομέτοχος της επιχείρησης είναι η Ενωση Γαλακτοκομικών Συνεταιρισμών Νομών Δράμας και Καβάλας, με 37%. Το υπόλοιπο 55% ανήκει σε περίπου πενήντα οικογένειες κτηνοτρόφων της περιοχής.
Ο Χρ. Σεβαστίδης προσπάθησε να συγκρίνει την επιχείρηση που διευθύνει με το δημόσιο τομέα και τα προβλήματά του, λέγοντας πως "είμαστε κάτι σαν ΔΕΚΟ στον ιδιωτικό τομέα" και υποστηρίζοντας πως "αφού περνάμε μια κρίση, οι αποδοχές δεν μπορεί να είναι ίδιες με αυτές που ήταν πριν από την κρίση".
Η μέση κερδοφορία της ΝΕΟΓΑΛ τη τελευταία δεκαετία διαμορφώθηκε σε 1,6 εκατ. ευρώ.
enet