Κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, επιβολή περιοριστικών μέτρων, όπως απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και επιμήκυνση της προθεσμίας παραγραφής των αδικημάτων, όπως ακριβώς ισχύει για τους υπόλοιπους πολίτες, προβλέπει το σχέδιο νόμου περί ευθύνης υπουργών, που πήρε το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο.
Με το νομοσχέδιο, που παρουσίασε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χ. Καστανίδης, μπαίνει τέλος στο... απυρόβλητο που είχαν τα μέλη της κυβέρνησης (υπουργοί και υφυπουργοί), μέσα από τη συνήθη διαδικασία της παραγραφής, όπως συμβαίνει εν προκειμένω με την υπόθεση των «ιερών ανταλλαγών» ακινήτων του Δημοσίου με τη Μονή Βατοπαιδίου και γίνεται το πρώτο βήμα, εν όψει και της Αναθεώρησης του Συντάγματος το 2013.
«Με τη νομοθετική πρωτοβουλία, συνεπείς στις προεκλογικές δεσμεύσεις, απαντάμε στο καθολικό αίτημα να εξαλειφθούν ανεπίτρεπτες διακρίσεις υπέρ των υπουργών αλλά και να καταστεί αποτελεσματική η διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών κυβερνητικών στελεχών σε υποθέσεις δημόσιου ενδιαφέροντος», τόνισε ο κ. Καστανίδης.
Οι νέες πέντε ρυθμίσεις, που στηρίζονται στις προτάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, οι οποίες και συγκέντρωσαν την ευρύτατη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων, προβλέπουν:
- Κατάργηση της σύντομης πενταετούς παραγραφής, ακόμη και για κακουργήματα που προβλέπει το ισχύον καθεστώς για τα μέλη της κυβέρνησης. Εφεξής επιμηκύνεται ο χρόνος και καθιερώνεται και για τους υπουργούς η κοινή παραγραφή που ισχύει για όλους τους πολίτες, δηλαδή 5 χρόνια για πλημμελήματα και 15 χρόνια για κακουργήματα.
Ωστόσο, η ρύθμιση δεν έχει πρακτικό αντίκρισμα, διότι η ειδική αποσβεστική προθεσμία που καθιερώνει το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, εντός της οποίας η Βουλή έχει τη δυνατότητα να ασκήσει ποινική δίωξη κατά υπουργού ή υφυπουργού, παραμένει.
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης «η συγκεκριμένη διάταξη έχει περισσότερο ηθική και συμβολική σημασία, γιατί προδιαγράφει τι θα γίνει με την Αναθεώρηση του Συντάγματος».
- Επιβολή περιοριστικών όρων, όπως απαγόρευση εξόδου, χρηματική εγγύηση. Εφεξής θα επιβάλλονται από τη στιγμή που ασκείται ποινική δίωξη από τη Βουλή και αναλαμβάνει την υπόθεση το Δικαστικό Συμβούλιο.
- Υποχρεωτική κατάσχεση οικονομικού οφέλους. Θα επιβάλλεται με απόφαση της Επιτροπής της Βουλής εάν κατά την προκαταρκτική εξέταση προκύπτει ότι η αξιόποινη πράξη υπουργού συνεπάγεται οικονομικό όφελος.
- Δημιουργία Τριμελούς Γνωμοδοτικού Συμβουλίου. Θα συγκροτείται πριν από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής και θα αποτελείται από έναν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς Εφετών. Θα αξιολογεί νομικά τα στοιχεία αλλά και τη βασιμότητά τους και θα επεξεργάζεται νομικά και ουσιαστικά τις κατηγορίες, ώστε να γνωμοδοτεί εάν συντρέχει περίπτωση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής.
- Δέσμευση κάθε είδους λογαριασμών, τίτλων και χρηματοπιστωτικών προϊόντων, εάν ασκηθεί ποινική δίωξη από τη Βουλή για κακούργημα και υπάρχουν υπόνοιες ότι η αξιόποινη πράξη συνδέεται με τους συγκεκριμένους τίτλους.
«Αρνούμαστε την ισοπεδωτική λογική ότι όλοι είναι ίδιοι. Οι Ελληνες πολιτικοί δεν είναι εξ ορισμού ούτε ανεύθυνοι, ούτε πρέπει να αντιμετωπίζονται ως παραβάτες... Μεγάλο τμήμα του πολιτικού κόσμου έχει αίσθηση ευθύνης και καθήκοντος και όσοι παραβαίνουν το καθήκον πρέπει να οδηγούνται στον φυσικό τους δικαστή...», τόνισε ο κ. Καστανίδης, υπογραμμίζοντας ότι το χρέος αυτό διεκπεραιώνει η ελληνική κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα, εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης Καραμανλή ότι παρέγραψε τα σκάνδαλα. «Το θέμα με την κυβέρνηση Καραμανλή» - είπε - «ήταν όχι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, αλλά η απόλυτη απόφασή της να μην εφαρμόσει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών». «Κι ένα μέτριος νόμος στα χέρια μίας κυβέρνησης που έχει αποφασίσει να επιβάλει την κάθαρση σημαίνει πολλά», κατέληξε.
Κέρδος 20/1/2011 07:15
Κέρδος 20/1/2011 07:15