Tης Φωτεινης Καλλιρη
Σε δύο μεγάλες κατηγορίες διαχωρίζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι με βάση το νέο γενικό μισθολόγιο το οποίο επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τα τέλη Ιουλίου προκειμένου να εφαρμοστεί από το φθινόπωρο.
Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται περίπου 400.000 υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι θα μπορούν να ανέβουν σταδιακά έως και 10 μισθολογικά κλιμάκια σε πέντε βαθμούς, εφόσον αξιολογηθούν θετικά από τον προϊστάμενό τους. Στη δεύτερη κατηγορία θα ανήκουν οι περίπου 300.000 απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ οι οποίοι θα μπορούν να ανελίσσονται διανύοντας 12 μισθολογικά κλιμάκια -από τα 18 που ισχύουν σήμερα- και οκτώ βαθμούς. Aπό τη «δεξαμενή» των πτυχιούχων, που θα έχουν πλέον ταχύτερη μισθολογική εξέλιξη, θα επιλέγονται τα στελέχη του Δημοσίου, ενώ όσοι κατέχουν θέση ευθύνης, όπως οι διευθυντές και οι γενικοί διευθυντές, θα εισπράττουν επίδομα έως 1.000 ευρώ, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των δύο υπουργείων. Οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις δεν έχουν ακόμη «κλειδώσει», αλλά έχουν ως αφετηρία τη σύνδεση του βαθμού και αποδοχών. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο οι πτυχιούχοι της Tεχνολογικής και Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα λαμβάνουν 1.800 ευρώ φθάνοντας στο τέλος της επαγγελματικής τους διαδρομής, ενώ οι απόφοιτοι χαμηλότερων εκπαιδευτικών βαθμίδων δεν θα υπερβαίνουν τα 1.200 ευρώ.Ενα από τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου μισθολογίου είναι ότι όσοι προσληφθούν στο εξής θα λαμβάνουν σε ετήσια βάση όσα και ο νεοπροσλαμβανόμενος στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στα «ρετιρέ» του Δημοσίου, τους οργανισμούς και τις ΔΕΚΟ, οι αμοιβές θα είναι χαμηλότερες έως και 40% σε σχέση με σήμερα και οι μειώσεις θα γίνουν σταδιακά μέσα σε μία τριετία. Η εναρμόνιση των αποδοχών των υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με αυτές του Δημοσίου επιφέρει νέους κανόνες στις αμοιβές περίπου 120.000 υπαλλήλων που απασχολούνται σε ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και Α.Ε. Υπολογίζονται σε 40.000 οι δημόσιοι υπάλληλοι που λαμβάνουν υψηλά επιδόματα, τα οποία θα περικοπούν σταδιακά μέχρι το 2015.
Στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστηρίζουν ότι δεν θα πραγματοποιηθούν νέες οριζόντιες περικοπές με τη θεσμοθέτηση του Γενικού Μισθολογίου, αλλά θα εφαρμοστεί σταδιακά η αρχή «ίση αμοιβή για ίδια δουλειά». Οι υπάλληλοι υπουργείων που λαμβάνουν υψηλά επιδόματα (Οικονομικών, Εσωτερικών) θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται σε βάθος τριετίας, ενώ οι συνάδελφοί τους που απασχολούνται σε άλλα υπουργεία πιθανότατα να δουν τις βασικές αποδοχές τους να αυξηθούν έστω και λίγα ευρώ.