Σε κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές βυθίζει του Έλληνες η οικονομική κρίση. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Ιατρική Σχολή του πανεπιστήμιου Ιωαννίνων ένας στους πέντε που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες εμφανίζει ψυχοπαθολογικά συμπτώματα.
Η έρευνα, το σχεδιασμό της οποίας ανέλαβαν οι Πέτρος Σκαπινάκης, επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής και Βενετσάνος Μαυρέας, καθηγητής Ψυχιατρικής, με συμμετοχή και του ιατρού του Ψυχιατρικού τμήματος Στέφανου Μπέλλου, πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 5.000, περίπου, ενηλίκων, 18 έως 74 ετών
Σύμφωνα με την έρευνα, όπως δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», η συχνότητα σοβαρής ψυχοπαθολογικής συμπτωματολογίας στα άτομα χωρίς οικονομικά προβλήματα ήταν περίπου 3%, ενώ στα άτομα με πολλές οικονομικές δυσκολίες εκτινάσσεται στο 22%. Παράλληλα, οι άνεργοι παρουσιάζουν διπλάσια πιθανότητα, από αυτούς που εργάζονται, να εμφανίσουν σοβαρή ψυχοπαθολογία.
«Υψηλά ποσοστά ψυχοπαθολογίας εμφάνισαν, επίσης, οι συνταξιούχοι, αλλά στη στατιστική ανάλυση φάνηκε να οφείλεται στο χαμηλό εισόδημα και στις οικονομικές δυσκολίες», επισημαίνουν οι ερευνητές.Οι άνεργοι ήταν δυόμισι φορές πιο πιθανό να αρχίσουν να σκέφτονται το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας, ενώ ήταν επίσης 2,5 φορές πιθανότερο να αισθάνονται ότι η ζωή τους δεν έχει κανένα νόημα. Στα άτομα που εργάζονται αλλά αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες η πιθανότητα αυτοκτονίας ήταν λίγο μικρότερη, μιάμιση φορά πιο πιθανή σε σχέση με τα άτομα χωρίς οικονομικές δυσκολίες.Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», επικαλούμενη την έρευνα, περίπου το 11% των ανδρών και το 17% των γυναικών, εμφάνισαν συμπτωματολογία τουλάχιστον ήπιας κλινικής βαρύτητας, ενώ περίπου οι μισοί από αυτούς είχαν βαρύτερη συμπτωματολογία που πιθανόν να απαιτούσε την εξέταση από ιατρό.Η παρουσία κατάθλιψης κυμάνθηκε περίπου στο 3% για όλους τους συμμετέχοντες (3,9% για τις γυναίκες και 2,2% για τους άνδρες), ενώ η διαταραχή γενικευμένου άγχους αφορούσε το 4,2% (6% για τις γυναίκες και 2,5% για τους άνδρες). Ενα 3%, περίπου, έπασχε από κλινικά σημαντικές φοβίες, 1,7% από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και 2% από διαταραχή πανικού.«Στην έρευνά μας φαίνεται καθαρά πόσο επηρεάζεται η ψυχική υγεία από τις κακές κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες και την ανεργία», αναφέρει ο Πέτρος Σκαπινάκης και πρόσθεσε : «υπολογίσαμε ότι περίπου 120.000 Ελληνες, δηλαδή μία πόλη σαν τα Ιωάννινα, αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας».«Οι συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στην υγεία των πολιτών μπορεί να είναι πολύ πιο τραγικές», σημειώνει. «Το παράδειγμα της Ρωσίας είναι πρόσφατο και απευκταίο. Η μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση στη δεκαετία του '90 στη Ρωσία οδήγησε σε μια δραματική πτώση του προσδόκιμου επιβίωσης κατά 10, σχεδόν, χρόνια μέσα σε λίγα μόλις έτη. Στη χώρα μας δεν αναμένουμε τέτοιες δραματικές συνέπειες, αλλά, όπως φαίνεται στην έρευνά μας, η σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής είναι σίγουρο ότι θα κατρακυλήσει τα επόμενα χρόνια εάν δεν λάβουμε γρήγορα μέτρα», καταλήγει ο Πέτρος Σκαπινάκης.
tvxs