Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα ξεκινά το σταδιακό άνοιγμα της «ταμπακέρας» του Εθνικού Σχεδιασμού μέχρι το 2015.
Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων με σαφές πλάνο και για το 2011, «κλείδωμα» των αποφάσεων για περικοπές σε κάθε υπουργείο (στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού) και κάλυψη της «μαύρης τρύπας» εντός του τρέχοντος έτους σχετικά με το έλλειμμα αποτελούν τους βασικούς άξονες του «πακέτου» που θα παρουσιάσει αύριο εκτός απροόπτου κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός.
Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Παπανδρέου είχε διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς παρουσία των κ. Παπακωνσταντίνου και Σαχινίδη -θα συνεχίσει και σήμερα- προκειμένου να «κλειδώσει» τις περικοπές ανά υπουργείο αλλά και να ανάψει το πράσινο φως για το «περιτύλιγμα» με τα αναπτυξιακά και κοινωνικά χαρακτηριστικά.
Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Παπανδρέου είχε διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς παρουσία των κ. Παπακωνσταντίνου και Σαχινίδη -θα συνεχίσει και σήμερα- προκειμένου να «κλειδώσει» τις περικοπές ανά υπουργείο αλλά και να ανάψει το πράσινο φως για το «περιτύλιγμα» με τα αναπτυξιακά και κοινωνικά χαρακτηριστικά.
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η παρουσίαση του «πακέτου αποφάσεων», τουλάχιστον με την περιγραφή των βασικών αξόνων, θα γίνει αύριο, αλλά η εξειδίκευση των «μέτρων» θα κατατεθεί υπό τη μορφή πολυνομοσχεδίου... αργότερα: γύρω στις 15 Μαΐου στη Βουλή και με στόχο μέχρι τις 24 Ιουνίου (Σύνοδος Κορυφής) να έχουν ψηφιστεί τα... πάντα! «Είναι γεγονός ότι αφήνουμε για μετά το Πάσχα την... εξειδίκευση για ευνόητους λόγους», ομολογεί κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, προσθέτοντας πάντως ότι ο «Χάρτης είναι έτοιμος». Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται εντός του 2011 να προωθηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις που αφορούν ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ κ.ά., αλλά όχι τη ΔΕΗ. Η απόφαση παραπέμπει έτσι κι αλλιώς σε επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, «μοιρασμένων» στον τριετή προϋπολογισμό, για τον οποίο οι υπουργοί κλείνουν και τα τελευταία κεφάλαια.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος παρουσίασε το πλάνο (και συμφωνήθηκε) που αφορά σε περικοπές (μείωση δαπανών και καλύτερη λειτουργία 1 δισ. 150 εκατ. ευρώ μέχρι το 2015), η Λούκα Κατσέλη υπολογίζει στη μείωση της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης (1,4 δισ. μέχρι το 2015), στον εξορθολογισμό της επιδοματικής πολιτικής (140 εκατ. από το ΕΚΑΣ, μείωση καταχρηστικών επιδομάτων π.χ. «μαϊμού» αναπηρικών της τάξης των 500 εκατ. ευρώ) και στην αύξηση των εσόδων (συνολικά «μιλά» για 7 δισ.).
Ο Δημήτρης Ρέππας ίσως και αύριο θα ανακοινώσει τις αποφάσεις που ενέκρινε ο πρωθυπουργός και αφορούν την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, την επέκταση των συμβάσεων παραχωρήσεων και τη μείωση των διοδίων. Ωστόσο -λένε οι γνωρίζοντες- ο υπουργός Υποδομών δεν έκρυψε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό τη δυσφορία του για τις λάθος αναγωγές που δίνει «χωρίς συνεννόηση» το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τα έσοδα των ΔΕΚΟ. «Συγκρίνουν το φετινό δίμηνο με το περσινό τετράμηνο και τις κρατικές επιδοτήσεις», λέγεται ότι ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δ. Ρέππας στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Σημαντικές περικοπές των δαπανών στα υπουργεία τους θα συζητήσουν σήμερα με τον Γ. Παπανδρέου και οι κ. Ραγκούσης, Βενιζέλος και Διαμαντοπούλου. Αν και ο κ. Ραγκούσης επιμένει στο 1/5 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, ο υπουργός Οικονομικών μιλά για 1 προς 7 - μάλιστα το ανακοίνωσε στους βουλευτές. Θεωρείται δε σίγουρο ότι οι «ανατροπές» στον χώρο των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι σημαντικές...
ethnos online