ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΟ!!!
Κρατικές εταιρείες θα ιδιωτικοποιηθούν, δημόσιες εκτάσεις θα εκποιηθούν
Συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για αποκρατικοποιήσεις τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ, ποσό που ξεπερνάει κατά πολύ τα 7 δισ. που είχαν προγραμματιστεί μέχρι και το 2013, προανήγγειλε κατά τη συνέντευξη τύπου της τρόικας ο Σερβάς Ντερούζ. Λίγο νωρίτερα ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα, Μπομπ Τράα είχε προτείνει στην Ελλάδα να επαναγοράσει χρέος, πουλώντας κρατική περιουσία.
Ειδικότερα για την περίοδο μέχρι το 2012 οι ιδιωτικοποιήσεις θα ανέλθουν σε 15 δισ. ευρώ, από τα 7 που προβλέπονταν στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Αποκρατικοποιήσεις ύψους 35 δισ. ευρώ θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι και το 2015.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας, έκαναν λόγο για πρόοδο του ελληνικού προγράμματος σημειώνοντας όμως ότι καταγράφονται και καθυστερήσεις.
Σε κάθε περίπτωση τόνισαν ότι υπάρχει ανάγκη προγραμματισμού και υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα της φορολογίας, της υγείας και της δημόσιας εργασίας. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά "δεν υπάρχει τομέας του Δημοσίου που δεν θα επηρεαστεί από τις μεταρρυθμίσεις".
Όσον αφορά στους επόμενους μήνες, τόνισαν ότι είναι εξέχουσας σημασίας για την πορεία της Ελλάδας, καθώς θα φανεί η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ανταπεξέλθει στις αντιδράσεις που θα συναντήσουν τα μέτρα που θα εφαρμόσει.
Στην ομιλία του ο Σερβας Ντερούζ δήλωσε πως η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας βελτιώνεται και θα βελτιωθεί μέσα στο 2011. Όσον αφορά στον πληθωρισμό τόνισε πως το 2011 θα διαμορφωθεί στο 2,5% και σχολίασε πως ήδη κινείται σε χαμηλό επίπεδο.
Όσον αφορά στην τέταρτη δόση, οι ελεγκτές άναψαν το πράσινο φως, όπως ήταν αναμενόμενο.
Λίγο νωρίτερα με ομιλία του σε συνέδριο, ο επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα Μπομπ Τράα, έκανε πρόταση για επαναγορά χρέους της Ελλάδας μέσω της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της χώρας.
Την ώρα πάντως που σχεδιάζονται αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ περιλαμβάνει την παροχή 30 δισ. στις τράπεζες - μέσω νέων εγγυήσεων- για να σπρώξουν ρευστότητα στην αγορά.