Ανοιξε η πρώτη συζήτηση με την τρόικα για τα μέτρα των 11,8 δισ. ευρώ που θα υλοποιηθούν την τριετία 2012-2014, ενώ άναψε και το πράσινο φως για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης των 15 δισ. ευρώ.
Οι επικεφαλής της τρόικας Σερβάζ Ντερούζ από την Ευρωπαϊκή Ενωση, Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ και Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, μετά τις περιηγήσεις τους στα υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών και Υγείας, κατέφθασαν στις 5 χθες το απόγευμα στην οδό Νίκης, όπου θα παραμείνουν μέχρι και την Πέμπτη.
Η συνάντηση με την επιτελική ομάδα του υπουργείου Οικονομικών υπό τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Φίλιππου Σαχινίδη φαίνεται να κινήθηκε σε «ήρεμο» κλίμα και πιο ήπιο από κάθε προηγούμενη φορά. Το ενθαρρυντικό της πρώτης επαφής είναι ότι η τρόικα άναψε το πράσινο φως για την εκταμίευση της τέταρτης μεγάλης δόσης των 15 δισ. ευρώ (10,9 δισ. από Ε.Ε. και 4,1 δισ. από ΔΝΤ) δεδομένης της ικανοποίησης που εξέφραζαν από το πρωί προς κάθε κατεύθυνση για τα «επιτεύγματα» των κρίσιμων υπουργείων Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας και Εσωτερικών.
Το επίμαχο ζήτημα της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο άνοιξε την περασμένη εβδομάδα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δεν τέθηκε στη χθεσινή συνάντηση με την τρόικα.
Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει, πάντως, στην «Ε» ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Μπορεί η οριζόντια μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα να μην τίθεται, αλλά η τρόικα το προσέγγισε εμμέσως. Λίγες ώρες νωρίτερα κατά τη συνάντηση που είχε με την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση του κόστους εργασίας, μέσω της μείωσης του κόστους των υπερωριών και της ελαστικής μορφής του οκταώρου με επιστροφή χρόνου εργασίας χωρίς αμοιβή...
Το ενδιαφέρον της τέταρτης διαπραγματευτικής επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα συγκεντρώνει η εξειδίκευση των μέτρων που θα ληφθούν την ερχόμενη τριετία 2012-2014, τα οποία ζητείται να έχουν και αναπτυξιακό χαρακτήρα. «Τους δώσαμε τα χαρακτηριστικά των δαπανών και των εσόδων», δήλωνε στην «Ε» έτερος κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου για να συμπληρώσει: «Εγινε και μια πρώτη συζήτηση για το πού είμαστε πίσω σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Τα μέτρα που έρχονται και τα οποία θα έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου, και πιθανότατα μετά την ευρωπαϊκή συμφωνία για την αντιμετώπιση του χρέους, περιλαμβάνουν:
* Στα 5,58 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα μέτρα που έρχονται το 2012. Στον τομέα των εσόδων περιλαμβάνουν νέα αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε αναψυκτικά και χυμούς (μη αλκοολούχα ποτά) για την άντληση 300 εκατ. ευρώ, τις άδειες και τα δικαιώματα από τα τυχερά παιχνίδια για 625 εκατ. ευρώ, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ με πιθανό το σενάριο της καθιέρωσης ενός ενιαίου συντελεστή για άντληση 300 εκατ. ευρώ, την πλήρη εφαρμογή των τεκμηρίων φορολόγησης για 100 εκατ. ευρώ, καθώς και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για 200 εκατ. ευρώ. Από το κομμάτι των δαπανών προσδοκούν εξοικονόμηση 600 εκατ. ευρώ από τη μείωση των προσλήψεων στο Δημόσιο με αύξηση του κανόνα 5/1, 500 εκατ. από την κατάργηση των επιδομάτων ανεργίας με καθιέρωση χαμηλού εισοδηματικού ορίου, 250 εκατ. από το πάγωμα των συντάξεων, 500 εκατ. από τον «Καλλικράτη», 800 εκατ. από τη μείωση κονδυλίων στις ΔΕΚΟ (600 εκατ. από την περικοπή αποδοχών), 500 εκατ. από τη μείωση των δημοσίων επενδύσεων και 900 εκατ. από περικοπές λειτουργικών εξόδων.
* Μέτρα 4,78 δισ. έρχονται το 2013. Σύμφωνα με την τρόικα θα αντληθούν 100 εκατ. από τα τεκμήρια φορολόγησης των επιτηδευματιών, 500 εκατ. από τη μείωση των προσλήψεων, 200 εκατ. από το πάγωμα των συντάξεων και 500 εκατ. από τον «Καλλικράτη».
* Στα 5,75 δισ. ευρώ ανέρχονται τα μέτρα που θα ληφθούν την τελευταία χρονιά, το 2014.
Το Δ' Μνημόνιο θα περάσει από τη Βουλή την άνοιξη. Και σε κάθε περίπτωση, η τρόικα ζήτησε να έχει πλήρη εικόνα για την οικονομική κατάσταση της κυβέρνησης. Μέχρι τα τέλη του μήνα, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα έχει τα πλήρη στοιχεία από τη γενική κυβέρνηση. Οι 650 φορείς που έχουν καθυστερήσει να αποστείλουν οικονομικά στοιχεία έχουν διορία μέχρι τις 20 του μήνα, ειδάλλως αντιμετωπίζουν κυρώσεις, που φτάνουν σε περικοπές αποδοχών των διοικήσεων και μη εκταμίευση κονδυλίων.
enet