Μία στις τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενδέχεται να βάλει λουκέτο μέχρι τα μέσα του 2012, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος. Αρκετές επιχειρήσεις που είχαν κόψει το λίπος, τώρα τρώνε και τις σάρκες τους, σχολίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημ. Ασημακόπουλος.
.Στην προηγούμενη έρευνα, που είχε γίνει τον Ιούλιο, οι επιχειρηματίες εκτιμούσαν ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα έχουν βάλει λουκέτο 170.000 επιχειρήσεις. Τώρα, εκτιμούν το ίδιο για 225.000 επιχειρήσεις, θέτοντας σε κίνδυνο 320.000 θέσεις εργασίας.
Το 41,3% πιστεύει ότι δεν θα αποφύγει τη χρεοκοπία. Το 68% των ερωτηθέντων βλέπει με μελανά χρώματα το μέλλον.
Τη χρονιά που πέρασε, ο τζίρος των μικρομεσαίων μειώθηκε σχεδόν κατά ένα τρίτο, ενώ το 30% όσων μετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι έχει καθυστερημένες υποχρεώσεις και οφειλές. Τέσσερις στους δέκα δεν μπορούν να πληρώσουν εγκαίρως τους μισθούς. Τρεις στους δέκα προχώρησαν σε ελαστικοποίηση της εργασίας, μειώνοντας τις ώρες ή και τις ημέρες απασχόλησης των εργαζομένων.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, μία στις τέσσερις επιχειρήσεις χρωστά στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ, τρεις στις δέκα χρωστούν φόρους, δάνεια και ενοίκια και έχουν οφειλές σε ΔΕΚΟ και προμηθευτές. Το 51,7% των ερωτηθέντων θεωρούν ως λύση στην κρίση να μην πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Πριν από έξι μήνες αυτή την απάντηση έδινε το 43,5%.
Όσον αφορά στη χρηματοδότηση από τις τράπεζες, δεκτά έγιναν τα αιτήματα μόνον του 31,8% όσων ζήτησαν δάνειο. Οι μετέχοντες στην έρευνα εκφράζουν δυσαρέσκεια για τη στάση των τραπεζών. Ενδεικτικό είναι ότι εννέα στους δέκα προτιμούν να κλείσει μια τράπεζα για να στηριχθεί μια μικρομεσαία επιχείρηση. Το 60% τάσσεται υπέρ της δημιουργίας δημοσίου τραπεζικού πυλώνα, που θα αποτελείται από την Εθνική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Η έρευνα, που έγινε σε συνεργασία με την εταιρεία Marc, πραγματοποιήθηκε στο μεγαλύτερο δείγμα ως τώρα, 1.200 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, από 24 έως τις 31 Ιανουαρίου.
"Οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά το τελευταίο εξάμηνο. Λαμβάνουμε τα ευρήματα της έρευνας ως παραδοχές διότι διαφορετικά αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε στην άκρη του γκρεμού αλλά έχει αρχίσει η κατηφόρα", σχολίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ. Η επαγγελματική οργάνωση προτείνει μείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, ρύθμιση για τον εξορθολογισμό των πληρωμών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλαγή του καθεστώτος για την επαγγελματική στέγη, αλλά και ανασχεδιασμό της κρατικής μηχανής. Άφησε αιχμές για την κυβέρνηση, λέγοντας ότι έχει καθυστερήσει επικίνδυνα τη συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς.
enet