Την κοινωνική και προσωπική απόγνωση των Ελλήνων πολιτών, και ειδικότερα των νέων, στην οποία έχει οδηγήσει τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβάλλει η κυβέρνηση, περιγράφουν μια σειρά από δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου. Όπως αναφέρουν, οι πολίτες αδυνατούν να αντιδράσουν στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται και που απειλεί σοβαρά το μέλλον τους.
«Η προσωπική απόγνωση αυξάνεται εν μέσω των συνεχιζόμενων δοκιμασιών της ελληνικής οικονομίας που δείχνουν να μην τελειώνουν», σημειώνει το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της International Herald Tribune, που επικεντρώνεται στις κοινωνικές επιπτώσεις της συνεχιζόμενης πολιτικής λιτότητας.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας Landon Thomas Jr, η συζήτηση που έχει ξεσπάσει διεθνώς αναφορικά με τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, αγνοεί τις επιπτώσεις αυτής της αιφνίδιας οικονομικής κάμψης στον κοινωνικό ιστό. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των αστέγων έχει αυξηθεί κατά 25%, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του δήμου της Αθήνας.
Με το μέσο όρο ηλικίας των αστέγων να μειώνεται από τα 60 στα 47 έτη, είναι προφανές πως έχουμε να κάνουμε με μια «νέα γενιά αστέγων», οι οποίοι έχασαν πρόσφατα τις δουλειές τους, συνεχίζει το δημοσίευμα. Ως αποτέλεσμα των συνθηκών αυτών, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως ένα «κοινωνικό ξέσπασμα βρίσκεται σε κατάσταση ζύμωσης».
Παράλληλα, η εφημερίδα Telegraaf παρουσιάζει ρεπορτάζ από το κέντρο της Αθήνας, με τίτλο «Για τους Έλληνες νέους, το μέλλον μοιάζει ζοφερό», κάνοντας λόγο για μια ολόκληρη γενιά «θύμα της κακοδιαχείρησης».
«Τι σημαίνει η κρίση για μένα; Ο μισθός μου είναι μικρότερος και οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν», λέει ένας νεαρός σερβιτόρος στα Εξάρχεια. «Η κρίση προκλήθηκε, επειδή μια μικρή ομάδα ξένων θέλησε να βγάλει χρήματα σε βάρος των Ελλήνων. Αυτό ξεκίνησε πριν από χρόνια και τώρα χειροτέρευσε», συμπληρώνει μια νεαρή κοπέλα, η οποία δουλεύει ως μπαργούμαν.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή, Maarten van Aalderen, οι νέοι φοιτητές συμφωνούν μεταξύ τους για ένα πράγμα, ότι ο σοσιαλισμός είναι η λύση. «Δεν πρέπει να πληρώνουμε άλλο. Αυτό εξυπηρετεί μόνο τις διεθνείς τράπεζες», λέει ο Χρήστος. «Το χρέος δημιουργήθηκε από τις κυβερνήσεις και τις τράπεζες, άρα εμείς δεν πρέπει να το φορτωθούμε».
tvxs