Από την αξιολόγηση του ΑΣΕΠ θα περνούν όσοι υπάλληλοι πρόκειται να μεταταχθούν όπως δήλωσε ο Γ. Ραγκούσης, που σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος της απόλυσης για χιλιάδες υπαλλήλους με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Και στους υπαλλήλους που είναι σήμερα στα ειδικά μισθολόγια θα αφορά το ενιαίο μισθολόγιο.
Στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν χιλιάδες υπάλληλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου που απασχολούνται σήμερα σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου ή δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς που πρόκειται να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν ή ακόμα και να παραχωρηθούν σε ιδιώτες, εφόσον κριθούν ακατάλληλοι για να μεταταγούν στον στενό δημόσιο τομέα.
Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Εσωτερικών, μέσω του ρ/σ Βήμα FM 99.5, οι αυτόματες μετατάξεις στο Δημόσιο -όπως αυτές που έγιναν στην περίπτωση του πλεονάζοντος προσωπικού του ΟΣΕ και του ΟΑΣΑ- θα σταματήσουν και στο εξής θα μετατάσσονται μόνο όσοι κρίνονται επαρκείς μέσα από αξιολόγηση που θα γίνεται από το ΑΣΕΠ.
"Θέλουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα γιατί πρέπει να σταματήσει αυτό το τυφλό σύστημα των μετατάξεων, να μην πάμε στο τυφλό σύστημα των απολύσεων αλλά να πάμε σε ένα σύστημα αξιολόγησης, που πράγματι θα επιβεβαιώνει αν όντως, όπως και στις προσλήψεις έτσι και στις μετατάξεις, κάποιος είναι άξιος να περάσει στο Δημόσιο" τόνισε ο κ. Ραγκούσης.
Σημειώνεται ότι σε ΝΠΙΔ και σε ΔΕΚΟ υπηρετούν σήμερα πάνω από 100.000 υπάλληλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου και δεν καλύπτονται με τον συνταγματικό μανδύα της μονιμότητας, όπως ισχύει για τους περισσότερους υπαλλήλους σε υπουργεία, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.
Όμως και στον στενό δημόσιο τομέα υπηρετούν σήμερα 53.000 υπάλληλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου, εκτός των 650.000 μονίμων υπαλλήλων, για τους οποίους -όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τη Δευτέρα- δεν τίθεται θέμα απολύσεων.
Εργατολόγοι υποστηρίζουν ότι οι συμβάσεις αορίστου χρόνου μπορούν μεν να καταγγελθούν, επισημαίνουν ωστόσο ότι εάν οι θιγέντες προσφύγουν στα δικαστήρια, μπορεί και να δικαιωθούν.
Στην ίδια ραδιοφωνική συνέντευξη στο Βήμα FM, ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στο ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή τον Ιουνιο. Ο κύριος Ραγκούσης είπε ότι με βάση το νέο μισθολόγιο η βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων θα συναρτάται από τεκμηριωμένες εισηγήσεις για την αποδοτικότητά τους, που θα κάνουν προϊστάμενοί τους.
Για το ζήτημα των αποδοχών, ο κ. Ραγκούσης ξεκαθάρισε ότι θα μειωθούν οι αποδοχές των υψηλόμισθων υπαλλήλων που υπηρετούν σε υπουργεία, ενώ θα αναπροσαρμοστούν οι αποδοχές αναλόγως με το γενικό μισθολόγιο και όσων υπάγονται σε ειδικά μισθολόγια, όπως δικαστικοί, διευθυντές ΕΣΥ, μέλη σωμάτων ασφαλείας κ.ά. Αντιθετα, θα αυξηθούν οι αποδοχές των χαμηλόμισθων υπαλληλων.
Σημειώνεται ότι στα ειδικά μισθολόγια εντάσσονται σήμερα περίπου 350.000 υπάλληλοι.