ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΝΑΥΣΤΑΘΜΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ: Ν.Κ. Τ.Θ. 36 ΣΟΥΔΑ ΤΚ:73200, FAX: 2821081004, ΤΗΛ.:, 2821082490, e-mail: info@sdynk.gr

www.sdynk.gr


Αριθ. Πρωτ.:4894 XANIA : 27/07/2009

ΠΡΟΣ: ΠΟΕ –ΥΕΘΑ

Βουλευτή Ν. Χανίων κ. Μ Βολουδακη

Κύριε Βουλευτά,

Εν' όψει της συζήτησης για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, θα θέλαμε με τον εντονότερα δυνατό τρόπο να σας καταδείξουμε την αγωνία των συναδέλφων μας Δημοσίων Υπαλλήλων, που εργάζονται στις εγκαταστάσεις των Ναυστάθμων, για την ένταξή τους στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Η αγωνία αυτή προκύπτει από το έντονο συναίσθημα της αδικίας εις βάρος τους, γιατί,

· Δεν προβλέπεται για αυτούς το καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων ενώ ανέκαθεν εργάζονταν στους ίδιους χώρους με τα ίδια καθήκοντα και με τις ίδιες ειδικότητες με τους συναδέλφους μας με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (Ασφαλισμένοι Ι.Κ.Α.) που είναι ενταγμένοι στον Κανονισμό Βαρέων Επαγγελμάτων (Κα.Βα.Ε) του ΙΚΑ.

· Μερικά δημοσιεύματα του Αθηναϊκού Τύπου προετοιμάζουν το έδαφος, διαρρέοντας ότι η Επιστημονική Επιτροπή για την επανεξέταση των Βαρέων προτείνει την εξαίρεση των Στρατιωτικών Υπηρεσιών από τα Βαρέα, ενώ σωστά εντάσσουν τα Ναυπηγεία.

Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι οι Ναύσταθμοι, που είναι και Ναυπηγοεπισκευαστικός τομέας αλλά και ιδιαίτερα επιβαρυμένος χώρος του Υπουργείου Άμυνας, μπορεί να εξαιρεθεί από την ένταξη τους στα Υπερβαρέα όταν διάφορες επιστημονικές επιτροπές επανειλημμένα έχουν μετρήσει και καταγράψει τους επιβαρυντικούς παράγοντες στους εργασιακούς χώρους που μερικούς σας αναφέρουμε από πρόσφατες μετρήσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης που συνεκτιμήθηκαν στην μελέτη για την Γραπτή Εκτίμηση Επαγγελματικού Κινδύνου (σχετικό: ΥΕΘΑ/ΓΕΝ/ΝΚ/ Φ405/188/06 από 25-01-20006 )

Ενδεικτικά, βλαπτικοί παράγοντες που σχετίζονται με τον εργασιακό χώρο των Ναυστάθμων είναι:

ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Οι φυσικοί παράγοντες στο εργασιακό περιβάλλον δημιουργούν σημαντικά προβλήματα υγείας στους εργαζόμενους και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να καταστούν υπεύθυνοι και για εργατικά ατυχήματα. Ο θόρυβος των χώρων εργασίας, ο φωτισμός, οι δονήσεις, η θερμοκρασία, ο εξαερισμός, οι ακτινοβολίες (ιοντίζουσες και μη) κ.α., είναι οι βασικοί φυσικοί παράγοντες που επιδρούν στο εργασιακό περιβάλλον. Υπερβολικός θόρυβος, μακροχρόνια,, προκαλεί επαγγελματική κώφωση στους εργαζόμενους, ελλιπής εξαερισμός των χώρων εργασίας, αναγκάζει τους εργαζόμενους να αναπνέουν σκόνες, τοξικούς ατμούς διαλυτών και αέρια που παράγονται κατά την εκτέλεση διαφόρων εργασιών (καθαρισμοί, χρωματισμοί, κ.α.) κακός φωτισμός, μειώνει την απόδοση της εργασίας, κουράζει τον εργαζόμενο και οδηγεί σε αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Δονήσεις, πίεση, τριβή από κινούμενα τμήματα μηχανημάτων, προκαλούν μακροχρόνια διόγκωση των αρτηριών, μελάνιασμα των χεριών, νευρική υπερένταση, βλάβη στο νευρικό σύστημα. Οι ακτινοβολίες και τα ραδιενεργά υλικά (DU(απεμπλουτισμένο ουράνιο), HARMAT) που χρησιμοποιούνται σε ορισμένα επαγγέλματα, μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές βλάβες στην υγεία των εργαζομένων.
Οι ιοντίζουσες ακτινοβολίες (ακτίνες-Χ, σωματίδια α.β.γ. και ουδετερόνια) σε μικρές δόσεις προκαλούν βλάβες στα χρωματοσώματα, λευχαιμίες, κακοήθη νεοπλάσματα, καταρράκτη, ενώ σε υψηλές δόσεις προκαλούν αναιμία, έλκη, νευρώσεις και καρκίνο του δέρματος.
Οι μη ιοντινίζουσες ακτινοβολίες (υπέρυθρες , υπεριώδεις, μικροκύματα, ακτίνες λέιζερ) προκαλούν βλάβες στα μάτια, καρκίνο του δέρματος, φλεγμονή του κερατοειδούς κ.λ.π. Για όλα τα είδη ακτινοβολίας απαιτούνται προστατευτικά μέτρα και συνεχής ιατρική παρακολούθηση.

ΧΗΜΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Οι χημικοί παράγοντες στο εργασιακό περιβάλλον είναι πολλοί και προκαλούν μεγάλο αριθμό επαγγελματικών ασθενειών, ανάλογα με τον τύπο του εργασιακού χώρου και το βαθμό έκθεσης των εργαζομένων.

Πολλές από τις χρησιμοποιούμενες χημικές ουσίες είναι καυστικές, τοξικές, καρκινογόνες και μεταλλαξογόνες, ενώ άλλες είναι εκρηκτικές, εύφλεκτες και μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές μεγάλης κλίμακας σε περιπτώσεις διαρροών ή ατυχημάτων.

Οι ασθένειες των πνευμόνων από αναπνοή χημικών ουσιών στο εργασιακό περιβάλλον είναι οι πλέον διαδεδομένες επαγγελματικές ασθένειες. Πνευμονοκονιάσεις (σιλίκωση ή πυριτίαση, ανθρακοπυριτίαση, βυσσίνωση, βηρυλλίωση κ.α., είναι διαδεδομένες σε εργαζομένους.

Οι αρχικές βλάβες από πνευμονοκονιάσεις των πνευμόνων μετατρέπονται αργότερα σε χρόνια βρογχίτιδα, επαγγελματικό άσθμα, καρδιακές επιπλοκές, φυματίωση και καρκίνους του αναπνευστικού συστήματος.

Οι εργαζόμενοι με αμίαντο μετά από πολλά χρόνια εργασίας εμφανίζουν αμιάντωση, καρκίνο των πνευμόνων, μεσοθηλίωμα του υπεζωκότος και του περιτοναίου. Παρόμοιες ασθένειες παρουσιάζουν και οι εργαζόμενοι με ινώδη υλικά. Εδώ θα πρέπει να τονισθεί η γενικότερη απαγόρευση της χρήσης του αμιάντου.

Πολλές χημικές ουσίες μετά από μακροχρόνια έκθεση των εργαζομένων προκαλούν επαγγελματικό άσθμα, βρογχίτιδα οξεία ή χρόνια, πνευμονικά οιδήματα, εμφύσημα και άλλες βλάβες του αναπνευστικού συστήματος.

Μεγάλος αριθμός χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε διάφορες εργασίες είναι καρκινογόνες και προκαλούν μετά από μακροχρόνια έκθεση, επαγγελματικούς καρκίνους.
Καρκίνος του πνεύμονα προκαλείται από πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, άλατα χρωμίου, ενώσεις αρσενικού, πίσσα, ορυκτέλαια κ.λ.π.

Πολλοί διαλύτες, όπως το βενζόλιο, το χλωροφόρμιο, ο τετραχλωράνθακας είναι καρκινογόνοι.
Επίσης, πολλά βαρέα μέταλλα κατά την κατεργασία τους, είναι υπεύθυνα για σημαντικό αριθμό επαγγελματικών καρκίνων.

Άλλες χημικές ουσίες, όπως το πολυβινυχλωρίδιο (PVC) προκαλεί αγγειοσάρκωμα του συκωτιού, ορισμένες σκόνες ξύλων προκαλούν καρκίνο της μύτης, τα άλατα του ραδίου οστεοσάρκωμα κ.λ.π.

Η δερματίτιδα είναι αρκετά διαδεδομένη ασθένεια σε εργαζομένους που έρχονται σε επαφή με χημικά προϊόντα και ορυκτέλαια, στα μηχανουργεία και στα γκαράζ των αυτοκινήτων.

Ορυκτέλαια, τσιμέντο, ριτίνες, πίσσα, ζάχαρη, αντιβιοτικά, χλωριωμένα παράγωγα βενζολίου, αρσενικό κ.λ.π. προκαλούν επαγγελματικές δερματοπάθειες σε εργαζόμενους μετά από μακροχρόνια έκθεση.

Μεγάλος αριθμός χημικών ουσιών προκαλεί δηλητηριάσεις σε εργαζομένους, ανάλογα με το βαθμό έκθεσης ή σε περιπτώσεις ατυχημάτων.

Πολλές δηλητηριάσεις, όπως από διθιάνθρακα, νιτρικό οξύ, οξείδια αζώτου, χλωροαιθυλένιο, τετραθυλένιο, μόλυβδο, διοξείδιο του μαγγανίου κ.λ.π., αναγνωρίζονται ως επαγγελματικές ασθένειες.

Επίσης σημαντικός αριθμός αερίων που εκπέμπονται σε εργασιακούς χώρους, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, χλώριο, φωσγένιο, υδρόθειο κ.α., είναι τοξικά για τους εργαζόμενους και προκαλούν βλάβες στην υγεία τους.
Τα βαρέα μέταλλα κατά κανόνα προκαλούν σημαντικό αριθμό επαγγελματικών ασθενειών με ιδιαίτερη σημασία στο νευρικό σύστημα, αναπαραγωγικό και αναπνευστικό. Ο μόλυβδος προκαλεί μολυβδίαση, εγκεφαλοπάθειες, αναιμία και νευρικές διαταραχές, ο υδράργυρος δηλητηριάσεις, νευρικές και νεφρικές διαταραχές, το κάδμιο βρογχοπνευμονοπάθειες, οστεομαλάκυνση και καρκίνο του προστάτη, το αντιμόνιο καρδιακές παθήσεις, το μαγγάνιο επιδρά στο νευρικό σύστημα, ο ψευδάργυρος προκαλεί ασθένειες του δέρματος και αναιμία, το νικέλιο κάκωση και βλάβες στην καρδιά κ.λ.π.
Πολλές από τις βλάβες αυτές στην υγεία από τα βαρέα μέταλλα, αναγνωρίζονται ως επαγγελματικές ασθένειες άλλες όχι.

ΤΟΜΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Αλλά και στον τομέα των υπηρεσιών οι συνθήκες εργασίας μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στην υγεία των εργαζομένων. Συνθήκες εργασίας με ανεπαρκή φωτισμό και εξαερισμό, ένταση στον ρυθμό εργασίας, περιορισμένοι χώροι εργασίας με πολλούς καπνιστές, πολύωρη παραμονή μπροστά σε φθορίζουσες οθόνες τερματικών ή ηλεκτρονικών γραφομηχανών, αποθήκες χημικών ουσιών κ.λ.π., αποτελούν αιτίες βλαβερών συνεπειών για τους εργαζόμενους.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Οι βιολογικοί παράγοντες (μικρόβια, βακτηρίδια, ιοί, τρωκτικά κ.α.) μπορούν να καταστούν υπεύθυνοι για σημαντικό αριθμό ασθενειών. Οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας πολλών εργασιακών χώρων, έχουν μεγάλη σημασία για τον περιορισμό των βλαβερών επιδράσεων από βιολογικούς παράγοντες.

ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Ψυχολογικοί, κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες που επικρατούν στο εργασιακό περιβάλλον είναι σημαντικές αιτίες για προβλήματα υγείας, σωματικά και ψυχικά.
Ο ρυθμός εργασίας, οι υπερωρίες, η έλλειψη πληροφόρησης για επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, οι εργασιακές σχέσεις, η προστασία της μητρότητας, τα επιδόματα παραγωγικότητας και άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την ποιότητα εργασίας.

Κύριε Βουλευτά,

Με την ελπίδα ότι αποδείχθηκε η ορθότητα και το αυτονόητο των προτάσεων μας, αναμένουμε την θετική ανταπόκριση σας ώστε

1. Να επεκταθούν οι ρυθμίσεις του άρθρου 4 του Ν. 3660//07-05-2008, στους εργαζόμενους με την ιδιότητα του Δημοσίου Υπαλλήλου στους Ναυστάθμους

2. Στην υπό ψήφιση τροπολογία να ορισθεί με ρητό τρόπο ότι οι ρυθμίσεις και για τους νέους αλλά και για τους παλιούς ασφαλισμένους ισχύουν και για τους Δημόσιους Υπαλλήλους που κατέχουν την ειδικότητα και εργάζονται σε ανθυγιεινούς εργασιακούς χώρους.

ΕΝΤΟΛΗ Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας


Χ. Μαθιουδάκης Γ. Κατσούλης



ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου