Η διαφθορά διώχνει τις ξένες επενδύσεις

Το πολύ κακό πολιτικό κλίμα και η σκανδαλολογία των τελευταίων 12 μηνών ήταν η βασική αιτία της μεγάλης υποχώρησης κατά 14 θέσεις της Ελλάδας (από την 57η στην 71η θέση) στο παγκόσμιο δείκτη διαφθοράς που καταρτίζει η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια για ένα σύνολο 180 χωρών.

Tην απώλεια επενδύσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ είχε ως αποτέλεσμα για φέτος η επιδείνωση της βαθμολογίας της χώρας μας στο δείκτη διαφθοράς η οποία μειώθηκε στο 3,8 το 2009 από 4,7 που ήταν το 2008 με άριστα το 10.

Μαζί με την Ελλάδα στην 71η θέση της λίστας του δείκτη διαφάνειας βρίσκονται όλα τα γειτονικά κράτη όπως είναι η ΠΓΔΜ, η Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και η Ρουμανία. Δυστυχώς στη λίστα αυτή η χώρα μας φιγουράρει ως η τελευταία ανεπτυγμένη οικονομία τόσο στην Ευρώπη των «27» όσο και διεθνώς με τόσο χαμηλή βαθμολογία στο δείκτη διαφάνειας.

Πιο χαμηλά από την Ελλάδα βρίσκονται χώρες, όπως η Βραζιλία, το Περού, η Κολομβία, το κρατίδιο Μπουρκίνα Φάσο, η Ζουαζηλάνδη, η Ρουάντα και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες του βορείου και του νοτίου ημισφαίριου. Η γειτονική μας Τουρκία βρίσκεται 10 θέσεις πάνω από την Ελλάδα, στην 61η θέση, παρά το γεγονός ότι και η χώρα αυτή επιδείνωσε τη θέση της στη λίστα της Διεθνούς Διαφάνειας.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (17-11-09)

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου