Ποιοι απειλούνται με κατάσχεση για χρέη στο Δημόσιο


Της Μαρίας Βουργάνα
Φορο-κυνηγητό σε 2,5 εκατ. οφειλέτες του Δημοσίου αλλά και στους συγγενείς τους με «βροχή» ειδοποιητηρίων μέχρι τις 10 Μαρτίου και την απειλή κατασχέσεων εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων φέρνει η υστέρηση που καταγράφουν τα φορολογικά έσοδα.
Η απόκλιση που εμφανίζουν οι εισπράξεις του Δημοσίου από τον πρώτο κιόλας μήνα του έτους και η έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών εξετάσθηκαν σε χθεσινή ευρεία σύσκεψη που είχε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης με τους εφόρους των μεγάλων ΔΟΥ.
Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων έδωσε εντολή στους προϊσταμένους των εφοριών να «σφίξουν» τον κλοιό γύρω από τους οφειλέτες του Δημοσίου και να ενισχύσουν τα δικαστικά τμήματα που είναι αρμόδια για τις κατασχέσεις. Προτεραιότητα δίνεται σε φορολογούμενους με οφειλές έως 3.000 ευρώ, αλλά και όσους άφησαν απλήρωτους φόρους το 2012. Τα «νέα» ληξιπρόθεσμα ύψους 13,2 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκαν το περασμένο έτος θεωρείται ότι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες είσπραξης.
Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προβλέπει:
1. Έως τις 10 Μαρτίου θα έχουν αποσταλεί από τη ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών ειδοποιητήρια σε περίπου 2,5 εκατ. οφειλέτες του Δημοσίου, εκ των οποίων 2,3 εκατ. είναι μικροοφειλέτες, που χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ. Με τα ειδοποιητήρια αυτά θα ζητείται από τους οφειλέτες σε ευγενικό τόνο να προσέλθουν στις ΔΟΥ για τη διευθέτηση των οφειλών τους. Στην πρώτη αυτή ειδοποίηση θα αναγράφεται το οφειλόμενο ποσό, καθώς και ένας 30ψήφιος, μοναδικός για κάθε φορολογούμενο, ειδικός κωδικός, με τον οποίο αυτός θα μπορεί να κάνει τις συναλλαγές του, μέσω τράπεζας, με την εφορία του.
2. Σε όσους οφειλέτες δεν ανταποκριθούν, θα σταλεί μία δεύτερη ειδοποίηση, που θα έχει πιο αυστηρό ύφος. Στην ειδοποίηση αυτή θα αναφέρεται ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία της επιβολής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, τα οποία θα προβλέπουν κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων.
3. Εάν και τότε δεν υπάρξει ανταπόκριση, τότε οι εφορίες θα προχωρούν στις κατασχέσεις.
Μισθοί - συντάξεις 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης του κ. Θεοχάρη με τους εφόρους έγινε γνωστό ότι η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών έχει καταθέσει πρόταση προς την ηγεσία του υπουργείου να μειωθεί από τα 1.000 στα 600 ευρώ το όριο του μηνιαίου ποσού μισθού ή σύνταξης πάνω από το οποίο επιτρέπεται να επιβληθεί από τις φορολογικές αρχές το μέτρο της κατάσχεσης, σε περίπτωση που ο δικαιούχος του μισθού ή της σύνταξης είναι οφειλέτης του Δημοσίου.

Ωστόσο, ο κ. Θεοχάρης έσπευσε χθες το βράδυ να ξεκαθαρίσει ότι δεν εξετάζεται τέτοιο ενδεχόμενο. Σήμερα ο νόμος προβλέπει την κατάσχεση μισθών και συντάξεων μέχρι ποσοστού 25% επί του συνολικού μηνιαίου ποσού και μόνο εφόσον το ύψος του ποσού είναι μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου