Δικαίωση για δύο εκπαιδευτικούς που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα

Δεκτή έγινε από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, σύμφωνα με τη δικηγόρο Κωνσταντίνα Φουντέα, η αίτηση δύο εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ζητούσαν την αναστολή του μέτρου της διαθεσιμότητας στο οποίο είχαν τεθεί. Σημειώνεται πως οι αιτήσεις αναστολών είναι ατομικές και όχι ομαδικές και το δικαστήριο κρίνει κατά περίπτωση.


Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η εν λόγω απόφαση έχει προσωρινό χαρακτήρα, μέχρι να εξεταστεί η κύρια υπόθεση, ωστόσο είναι σημαντική καθώς είναι σε δεύτερο βαθμό και συν τοις άλλοις διατάσσει την επαναπρόσληψη των εκπαιδευτικών. Επί της ουσίας, με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου αναστέλλεται μέχρι την κρίση της κύρια υπόθεσης η διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών καθώς το δικαστήριο απεφάνθη ότι το μέτρο εφαρμόστηκε χωρίς να αξιολογηθούν τα διοικητικά και τεχνικά προσόντα των δημοσίων υπαλλήλων.
 
Υπενθυμίζεται πως το μέτρο της διαθεσιμότητας έχει κριθεί αντισυνταγματικό και αντίθετο στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη με αποφάσεις διαφόρων Πολιτικών Πρωτοδικείων της χώρας (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων). Το Αθηναϊκό Πρακτορείο αναφέρει ενδεικτικά αναφέρονται τα Πρωτοδικεία της Χίου (απόφαση 37/2013), της Ξάνθης (απόφαση 90/2013) και του Μεσολογγίου (απόφαση 63/2013).
 
Εν αμφιβόλω, σύμφωνα με την ίδια πηγή, τίθεται και η διαθεσιμότητα των περίπου 2.000 εκπαιδευτικών του περασμένου Ιουλίου καθώς το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας με προσωρινή διαταγή του έκανε δεκτή αίτηση αναστολής της διαπιστωτικής πράξης του νόμου 4127/13 «Έγκριση της επικαιροποίησης του Μεσοπροθέσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» που κατέθεσαν οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.


TVXS

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου