Το μήνυμα ξεκάθαρο..


Κάθε Σεπτέμβρη βαρύγδουπες εξαγγελίες, πρωτοβουλίες και σχέδια αναπτύσσονται από τους ταγούς μας ενόψειν του πολιτικού-οικονομικού Forum της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Μια φενάκη δεκαετιών, που γεννά αισιοδοξία στον πολίτη, για να καλύψει τις ευκαιρίες που έχασε, για να αποζημιώσει τις ελπίδες του που με ευθύνη του δεν γέννησε.
Σεπτέμβρης 2008. Μια εικόνα ακόμα του αφασικού πολίτη που εφησυχάζει ή θεωρεί ότι βρίσκεται κοντά στην αλλαγή των όρων της ζωής του, ή μια ευκαρία για τη δομική του αλλαγή σε ενεργό πολίτη που μαζικά διεκδικεί και κυρίαρχα συντελεί στην ποθούμενη αλλαγή του από απλό υποδοχέα των μηνυμάτων που θέλουν να του περνάνε σε συνδιαμορφωτή της ζωής του και της ζωής των παιδιών του.
Την περασμένη διετία ο χώρος της εκπαίδευσης συγκρούστηκε συνολικά με τον πυρήνα της επικρατούσας πολιτικής σκέψης και πρακτικής.
Ένα μαζικό κίνημα από μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς σήκωσαν ισχυρές αντιστάσεις απέναντι στη λογική των κυβερνώντων που δεν ήταν άλλη από την απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας και την πειθάρχηση της νεολαίας. Αποτέλεσμα ότι, όχι μόνο σταμάτησαν ουσιαστικά οι επαγγελόμενες μεταρρυθμίσεις, αλλά και δεν τελεσφόρησε η ανευ λόγου, συνταγματική αναθεώρηση.
Το μήνυμα ξεκάθαρο. Ο πολίτης σε εγρήγορση, οι κυβερνώντες σε εσωστρέφεια και σκεπτικισμό.
Στο σήμερα πρωτοβουλίες των κυβερνώντων και σχεδιασμοί επί χάρτου αναθεωρούν τη ζωή μας, απορυθμίζουν την κοινωνία μας εκδηλώνοντας αυταρχισμό, αλαζονικότητα και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές. Βλέπε ασφαλιστικό, οικονομία, φορολογικό, ευέλικτες συνθήκες εργασίας σε όφελος πάντα του εργοδότη, δημόσιου ή ιδώτη. Οι μέθοδοι πάντα οι ίδιες : επικοινωνιακά παιχνίδια, παραπληνητικές αναφορές, παραπομπές πάντα στον κακό προηγούμενο κυβερνήτη, κοινωνικό αυτοματισμό στρέφοντας την μια ομάδα εναντίον της άλλης.
Συμπέρασμα, ήρθε η ώρα. Δεν αποδεχόμαστε μοιρολατρικά, διαμορφώνουμε μόνοι μας τους όρους του μέλλοντος μας. Εξάλλου εκλέγουμε τους αντιπροσώπους μας χωρίς να αφιστάμεθα της συμμετοχής μας, επειδή κάποιοι άλλοι θα δρούν για μας. Είμαστε οι εντολείς και αυτοί οι εντολόδόχοι μας. Ευνόητο, όταν αποκλίνουν από την εντολή που έλαβαν να προειδο -ποιούνται και να ελέγχονται. Όχι κάθε τέσσερα χρόνια, αλλά καθημερινά- όχι μπροστά στην κάλπη , αλλα΄στο χώρο εργασίας, στο δρόμο, στην κοινωνία-όχι καλυπτόμενοι πίσω από την εξουσία και τις εκφράσεις της, αλλά στη ζύμωση .
Δέσποινα Στόλη.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου