Ημερήσια Διαταγή απερχόμενου Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτη Μπεγλίτη της 11ης Νοεμβρίου 2011


Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες και Πολιτικό Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Μετά από 25 μήνες, αποχωρώ σήμερα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχοντας διαθέσει όλες μου τις δυνάμεις στην προσπάθεια αναμόρφωσης, βελτίωσης και στήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσα στο οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί στη Χώρα τα τελευταία χρόνια.
Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, ξεκινήσαμε από τον Οκτώβριο του 2009, μαζί με τον τότε ΥΕΘΑ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο...
να θέσουμε τις βάσεις για μια ολοκληρωμένη πολιτική Εθνικής Άμυνας, να διαφυλάξουμε στο μέγιστο δυνατό το βιοτικό επίπεδο του συνόλου του προσωπικού σε συνθήκες πρωτόγνωρης δημοσιοοικονομικής κρίσης, να διατηρήσουμε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού τους, σε ένα πλαίσιο αξιοκρατίας, ισονομίας, διαφάνειας και δημοκρατικής νομιμότητας.
Με το νέο νόμο περί ιεραρχίας και προαγωγών και το νέο νόμο περί αμυντικών συμβάσεων, θεσπίσαμε για πρώτη φορά εγγυήσεις καλύτερης διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού και των διατιθεμένων πόρων του ΥΠΕΘΑ. Εισαγάγαμε το διαρκή έλεγχο της Βουλής των Ελλήνων στις αμυντικές προμήθειες. Εφαρμόσαμε την κάθετη Δομή Διοίκησης και θέσαμε τη βάση για τη νέα Δομή Δυνάμεων, η οποία θα μας οδηγήσει σε ένα σύγχρονο, ευέλικτο, λειτουργικό και υψηλό επιχειρησιακό πλαίσιο απόδοσης των Ενόπλων Δυνάμεων, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα. Διατηρήσαμε, παρά τις μεγάλες μειώσεις των οικονομικών πόρων, υψηλό το επιχειρησιακό επίπεδο και την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, αξιοποιώντας στο έπακρο τη συνεισφορά και τις οικονομικές θυσίες του Ελληνικού Λαού.
Λάβαμε μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του προσωπικού, εκτέλεσης υπηρεσιών και προστασίας αυτών που έχουν ιδιαίτερα οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα.
Συνδέσαμε το σύστημα υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, θέτοντας στη διάθεση του κοινωνικού συνόλου τις υποδομές και δυνατότητες των στρατιωτικών νοσοκομείων, διατηρώντας παράλληλα αμείωτο το υψηλό επίπεδο υγειονομικών υπηρεσιών που παρέχεται στο προσωπικό του ΥΠΕΘΑ.
Καθιερώσαμε ανοιχτούς διαύλους υπεύθυνης και ελεύθερης επικοινωνίας του Στρατιωτικού και Πολιτικού Προσωπικού με την Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, στο πλαίσιο αυτών που για δεκαετίες εφαρμόζονται σε όλες τις ένοπλες δυνάμεις του δυτικού κόσμου, χωρίς να θίγεται η στρατιωτική και υπαλληλική ιεραρχία και οι υφιστάμενοι κανονισμοί.
Άνδρες και Γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων,
Οι ισχυρές και αποτελεσματικές Ένοπλες Δυνάμεις βασίζονται σε θεμελιώδεις αρχές, οι οποίες για  εμάς τους Έλληνες είναι γνωστές εδώ και δυόμιση χιλιάδες χρόνια. Στην αρχή της αξιοκρατίας και αξιοσύνης, στη συνειδητή πειθαρχία και σε μια βαθιά προσήλωση εσωτερικής δημοκρατίας.
Οι προκλήσεις των καιρών απαιτούν από όλους τη συμμετοχή και τη συμβολή. Χωρίς εσάς, το πολυτιμότερο κεφάλαιο των Ενόπλων μας Δυνάμεων, τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει και χωρίς τη συμβολή όλων, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει, να καλυτερέψει και να μεγαλουργήσει. Όπως είχα πει στις 17 Ιουνίου με την ανάληψη των καθηκόντων μου ως ΥΕΘΑ, δεν περισσεύει κανείς. Μόνο όλοι μαζί θα πετύχουμε.
Σας ευχαριστώ όλες και όλους και εύχομαι σε σας και τις οικογένειές σας, υγεία,  δύναμη και προκοπή.
                                                            

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου