Κλειστά στόματα, ανοιχτές εργολαβίες

Πέντε εργολαβικές εταιρείες της Θεσσαλονίκης απασχολούν 700 εργαζόμενους σε δημόσιες υπηρεσίες εκτός ΑΠΘ

Περισσότεροι από 700 είναι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται από εταιρείες υπό το καθεστώς των εργολαβιών σε δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, τράπεζες, στο αεροδρόμιο, το λιμάνι, τον ΟΣΕ και σε όλες τις ΔΕΚΟ στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ν. Γιαννόπουλου. Πανελλαδικά οι εργαζόμενοι με αυτή τη σχέση εργασίας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ανέρχονται σε 19.632 σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας. Ειδικότερα στον κλάδο της καθαριότητας στον ιδιωτικό τομέα οι απασχολούμενοι σε 93 εργολαβικές εταιρείες φτάνουν τους 17.500 στο σύνολο της χώρας.
“Είναι καιρός να σταματήσει να υφίσταται ο θεσμός των εργολαβικών εταιρειών στις δημόσιες υπηρεσίες και να προσλαμβάνονται οι εργαζόμενοι απευθείας από τους δημόσιους οργανισμούς”, δηλώνει στη “Θ” ο Νίκος Γιαννόπουλος και προσθέτει: “Θα συνέφερε στο δημόσιο τομέα να πληρώνονται απευθείας οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας, φύλαξης κτλ., χωρίς τη μεσολάβηση των εργολαβικών εταιρειών που αποσπούν το κέρδος από τη μισθοδοσία των εργαζομένων”. Σύμφωνα με το κλαδικό σωματείο εργολαβικών υπαλλήλων στην καθαριότητα και τη φύλαξη Κεντρικής Μακεδονίας, οι εργολαβικοί υπάλληλοι δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια. “Εργαζόμαστε λιγότεροι από όσους προβλέπει η σύμβαση της εταιρείας με το δημόσιο οργανισμό, δουλεύουμε περισσότερες ώρες και οι μισθοί που δεν δίνονται πηγαίνουν ως κέρδος στους εργολάβους”, λέει στη “Θ” η Ιωάννα Καλούση, πρόεδρος του Σωματείου. "Πολλοί είναι οι συνάδελφοι που υποχρεώνονται από τους προϊσταμένους να χτυπούν πέντε, δέκα, ακόμη και είκοσι κάρτες παραπάνω με κωδικούς και αριθμούς, αλλά χωρίς κάποιο συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο. Έτσι η εταιρεία δηλώνει ότι απασχολεί συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων”, σημειώνει η Χάιδω Σουρβά, γραμματέας του Σωματείου, και επισημαίνει: “Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα εργάζονταν 90 άτομα στον τομέα της καθαριότητας. Έπειτα από πολλές καταγγελίες και τον έλεγχο της επιθεώρησης εργασίας αποδείχτηκε ότι μόνον 60 ήταν ο πραγματικός αριθμός των απασχολουμένων”.
Χωρίς όρους και δικαιώματα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αρκετοί εργαζόμενοι αναγκάζονται από τους προϊσταμένους να υπογράψουν τη σύμβαση εργασίας τους με τις εργολαβικές εταιρείες, χωρίς να ενημερώνονται για τους όρους εργασίας και τα δικαιώματά τους. “Υποχρεώνονται να υπογράψουν λευκές κόλλες, για να μπορέσουν να εργαστούν. Ενώ σύμφωνα με τις μισθοδοτικές καταστάσεις οι εργαζόμενοι δουλεύουν επτά και οκτώ ώρες, στη σύμβαση εργασίας τους αποδεικνύεται ότι έχουν προσληφθεί, για να εργάζονται έξι ώρες”, εξηγεί η Χάιδω Σουρβά. “Μάλιστα αρκετές εταιρείες απασχολούν τους ίδιους εργαζόμενους ταυτόχρονα σε περισσότερα από ένα έργα. Σημειώνουν σε μπλοκάκια πόσες ώρες έχουν εργαστεί, για να μπορέσουν να υπολογίσουν τον ακριβή μισθό που δικαιούνται. Ο φόβος της απόλυσης κάνει τους εργαζόμενους να σιωπούν και να υπομένουν τις μεσαιωνικές αυτές συνθήκες εργασίας”.

Της Χαράς Χαρμπίδου

«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» 7-12-09


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου