εισοδηματικές απώλειες

Αν συνυπολογιστεί και η φορολογία (με κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης) η απώλεια φθάνει ακόμη και τα 4.655 ευρώ τον χρόνο για τους υψηλόβαθμους δικαστικούς
11/2/2010

Σημαντικές εισοδηματικές απώλειες από 211 έως και 3.305 ευρώ προκύπτουν για τους δημοσίους υπαλλήλους από την εισοδηματική πολιτική που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Σε αυτά δεν έχει προσμετρηθεί το «ψαλίδι» 30% στις υπερωρίες που ροκανίζει κι άλλο τις συνολικές αποδοχές τους κάνοντας...καπνό τον 14ο μισθό. Το δώρο των δημοσίων υπαλλήλων υπολογίζεται επί του βασικού και όχι επί των συνολικών αποδοχών.

Έτσι υπάρχουν περιπτώσεις υπαλλήλων που μόνο από τη μείωση των υπερωριών χάνουν 90 ευρώ τον μήνα, ποσό που σε ετήσια βάση φθάνει τα 1.080 ευρώ ή ένα βασικό μισθό υπαλλήλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με πέντε χρόνια προϋπηρεσία. Αν τώρα συνυπολογιστεί και η φορολογία (νέα κλίμακα με κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης) η... χασούρα φθάνει ακόμη και τα 4.655 ευρώ τον χρόνο για υψηλόβαθμους δικαστικούς.

Μόνο οι υπάλληλοι της κεντρικής διοίκησης που δεν έχουν υψηλά επιδόματα βγαίνουν κερδισμένοι καθώς μετά την φορολογία κερδίζουν από 258 έως και 602 ευρώ τον χρόνο.

Αποδοχές
Πιο αναλυτικά στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών οι μηνιαίες αποδοχές μειώνονται κατά 6% από 109 έως και 217 ευρώ. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα υπαλλήλου με βασικό μισθό 1.666 ευρώ ο οποίος χάνει 2.606 ευρώ ετησίως ή τον 14ο και πάνω από το ήμισυ του 13ου μισθού του. Οι απώλειες αυξάνονται αν συνυπολογιστούν και οι αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης. Κυμαίνονται από 506 έως και 2.263 ευρώ τον χρόνο.

Στους δικαστικούς το εισοδηματικό πλήγμα είναι ακόμη μεγαλύτερο καθώς οι ετήσιες αποδοχές τους μειώνονται κατά 6% από 2.280 έως και 3.305 ευρώ. Μετά τη φορολόγηση κυμαίνονται μεταξύ 3.739 ευρώ τον χρόνο για μηνιαίο βασικό μισθό 1.488 ευρώ έως και 4.655 ευρώ για μισθό 2.894 ευρώ.

Υπουργεία
Πολύ καλύτερα είναι τα πράγματα για τους υπαλλήλους της κεντρικής κυβέρνησης (υπουργεία). Εδώ τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν πως από την εισοδηματική πολιτική χάνουν από 21 έως και 660 ευρώ ετησίως, ποσά που μεταφράζονται σε ποσοστιαίες απώλειες έως και 3%. Αντίθετα κερδίζουν από τη νέα κλίμακα φορολόγησης από 176 έως και 488 τον χρόνο. Οι χαμηλόμισθοι έχουν τελικό ισοζύγιο θετικό ενώ αντίθετα οι υψηλόβαθμοι έχουν αρνητικό.

Στους γιατρούς οι εισοδηματικές απώλειες είναι της τάξης του 2%.

Του Κώστα Τσαχάκη "Ημερησία"

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου