Στα 3,2 δισ. ευρώ εκτιμάται το έλλειμμα του ΙΚΑ ΕΤΑΜ το 2009


Τα οργανικά ελλείμματα του ΙΚΑ ΕΤΑΜ αυξάνονται επικίνδυνα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΟΣΕ ΙΚΑ κ. Βασίλη Κόκκαλη. Το 2007 το έλλειμμα ήταν 2,4 δισ. ευρώ και το 2008 αυξήθηκε στα 2,6 δισ. ευρώ. Για το 2009 προβλέπεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, έλλειμμα 3,2 δισ ευρώ και εάν προσθέσουμε και το οργανικό έλλειμμα 1,2 δισ. ευρώ των συγχωνευθέντων ταμείων, το οργανικό έλλειμμα ανέρχεται στο εκρηκτικό και επικίνδυνο ποσό των 4,4 δισ. ευρώ που καλείται να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός. Το οργανικό έλλειμμα
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΟΣΕ ΙΚΑ μεταξύ των προβλημάτων του ΙΚΑ ΕΤΑΜ είναι:
-Η εισφοροδιαφυγή νόμιμη και παράνομη αυξάνεται συνεχώς και ανέρχεται στα 3,8 δισ. ευρώ ετησίως.
-Η αύξηση των οφειλετών και οφειλών. Οι επαναλαμβανόμενες ρυθμίσεις οφειλών δεν λύνουν το πρόβλημα, αντιθέτως το κάνουν μόνιμο και επικίνδυνο αφού είναι χαριστικές, και σήμερα οι βεβαιωμένες οφειλές ανέρχονται σε 4,2 δισ. ευρώ.
-Οι χαμηλές συντάξεις και οι ανεξέλεγκτες δαπάνες υγείας. Το 77,8 %των συνταξιούχων του ΙΚΑ παίρνει κύρια σύνταξη κάτω από 750 ευρώ. Οι ανεξέλεγκτες δαπάνες υγείας αυξάνονται συνεχώς με μεγαλύτερο ρυθμό από τα έσοδα.
-Έλλειψη προσωπικού. Η έλλειψη προσωπικού - όπως άλλωστε ομολογεί και η ίδια η διοίκηση - είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα με άμεσες επιπτώσεις στους ασφαλισμένους. Σήμερα, οι κενές οργανικές θέσεις διοικητικών υπαλλήλων στο ΙΚΑ ανέρχονται σε 3.570 επί συνόλου 12.448. Το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων σε Διοικητικό, Υγειονομικό και Ιατρικό προσωπικό ανέρχεται σε 7000. Σημειώνεται ότι ο αριθμός αυτός αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς λόγω της ανασφάλειας του ασφαλιστικού και των αποχωρήσεων υπαλλήλων, οι οποίες έχουν ήδη τριπλασιαστεί.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου