Πυροτέχνημα με τη θητεία

"Με μια «πιστολιά» περί μείωσης της θητείας στους εννιά μήνες στον Στρατό Ξηράς από τον ερχόμενο Αύγουστο, ο Β. Μεϊμαράκης έσπευσε χτες να κάνει την εκκίνηση της νέας προεκλογικής κούρσας εν όψει εθνικών εκλογών.

Μέσω της κρατικής τηλεόρασης και ενώ είχαν προηγηθεί τα «παπαγαλάκια» του Πενταγώνου, ο υπουργός Αμυνας δήλωσε χτες για πολλοστή φορά ότι είναι έτοιμος να εισηγηθεί στο ΚΥΣΕΑ μείωση της θητείας στους 9 μήνες στον Στρατό Ξηράς!

Αποκάλυψη που ωστόσο προκάλεσε αμηχανία στο ΓΕΣ, το οποίο δεν έχει δώσει το «πράσινο φως» μέσω σχετικής απόφασης του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, αφού θεωρεί ανέφικτο να υποστηρίξει μια τέτοιου είδους πολιτική απόφαση με το υφιστάμενο προσωπικό.

Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΣ που παρουσιάστηκαν την περασμένη βδομάδα σε Ημερίδα της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, ενδεχομένη μείωση της θητείας κατά τρεις μήνες, από τους 12 στους 9 μήνες, θα σημάνει μείωση του αριθμού των στρατευσίμων κατά 25%, δηλαδή κατά 10.500!!

Η «τρύπα» των 10.500 κληρωτών που θα δημιουργηθεί από τη μείωση της θητείας θα πρέπει να καλυφθεί με την πρόσθετη πρόσληψη τουλάχιστον ισάριθμων Επαγγελματιών Οπλιτών.

Επομένως η χτεσινή αιφνίδια τηλεοπτική εξαγγελία του Β. Μεϊμαράκη θα κοστίσει τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ ετησίως! Ωστόσο πέραν του οικονομικού, υπάρχουν και πολλοί άλλοι αντικειμενικοί και υποκειμενικοί λόγοι που καθιστούν αδύνατη την εξπρές διαδικασία ανεύρεσης -πρόσληψης- ενσωμάτωσης και απόδοσης μεγάλου αριθμού ΕΠ.ΟΠ.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας που έγινε στη ΣΝΔ με θέμα: «Σημασία του έμψυχου δυναμικού στην ελληνοτουρκική διένεξη» παρουσιάστηκε ειδική μελέτη για τη θητεία των καθηγητών Α. Ανδρέου, Γ. Ζομπανάκη και του δημοσιογράφου Ε. Πέτρου. Βάσει των επίσημων στοιχείων το πραγματικό πρόβλημα επάνδρωσης που αντιμετωπίζει ο Ελληνικός Στρατός Ξηράς έχει ως εξής:

Η οροφή για τον Στρατό Ξηράς είναι οι 93.500. Ο κορμός των μόνιμων στελεχών αποτελεί το 1/3 (17.000 αξιωματικοί και 16.000 υπαξιωματικοί). Οι στρατεύσιμοι εξακολουθούν να αποτελούν τον κύριο όγκο του Στρατού Ξηράς και σήμερα φθάνουν τους 42.000. Η πρόβλεψη για πρόσληψη 30.000 ΕΠ.ΟΠ. καθίσταται αναγκαία καθότι σήμερα δεν υπερβαίνουν τους 16.000. Αλλοι θεσμοί όπως οι έφεδροι υψηλής ετοιμότητας (ΕΦ.Υ.Ε.Σ.) δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, αφού ο συνολικός τους αριθμός είναι μόλις 176 σε όλη τη χώρα.

Στο γιατί αντιδρούν οι στρατιωτικοί στην περαιτέρω μείωση της θητείας απαντάει η σχετική μελέτη:

Με υπάρχον προσωπικό καλείται η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων να στελεχώσει έξι μείζονες σχηματισμούς. Συγκεκριμένα τέσσερα Σώματα Στρατού, την ΑΣΔΕΝ και την ΑΣΔΥΣ.

Η στελέχωση αυτή βασίζεται στους στρατευσίμους οι οποίοι παραμένουν στις «μάχιμες μονάδες» κατά μέσον όρο 4 μήνες χωρίς να προλάβουν να κάνουν τη στοιχειώδη εκπαίδευση!! Επομένως -τονίζεται στη μελέτη- η τακτική της συνεχούς μείωσης της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας με μαθηματική βεβαιότητα οδηγεί σε αδυναμία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων να ανταποκριθούν πλήρως στην απαιτητική αποστολή τους.

Για το ενδεχόμενο κατάργησης των κληρωτών στο Ναυτικό και την Αεροπορία -όπως αρκετές φορές έχει αναφέρει το επιτελείο Μεϊμαράκη- υπάρχουν ζωηρές ενστάσεις από τα ίδια τα Επιτελεία, καθώς εκφράζονται φόβοι για δημιουργία δυσαναπλήρωτων κενών στο Ναυτικό και στην Αεροπορία.

Στοιχεία
Ειδικώς στο Πολεμικό Ναυτικό οι κληρωτοί αριθμούν τους 4.110, ενώ οι αξιωματικοί είναι 5.600, οι υπαξιωματικοί 7.014 και οι ΕΠ.ΟΠ. 2.433. Μεταξύ των κληρωτών, όμως, υπάρχουν 165 Σημαιοφόροι αξιωματικοί (ΣΕΑ/Μ) οι οποίοι είναι απόφοιτοι σχολών του Εμπορικού Ναυτικού και οι οποίοι εκτελούν σημαντικά καθήκοντα.

Υπάρχουν επίσης 172 γιατροί (δύο αξιωματικοί και 170 υπαξιωματικοί και ναυτοδίοποι), όλοι κληρωτοί, το έργο των οποίων θεωρείται αυτονόητο ότι δεν είναι δυνατόν να εκτελεσθεί από ΕΠ.ΟΠ.

Οσο για την άποψη που εκφράστηκε κατά καιρούς και από τον ίδιο τον κ. Μεϊμαράκη ότι η έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού είναι δυνατόν να αναπληρωθεί από εξελιγμένα οπλικά συστήματα, αντικρούεται από τους ίδιους τους στρατιωτικούς.

Τόσο η θεωρία όσο και η διεθνής εμπειρία έχουν καταδείξει ότι η τεχνολογία δεν αναπληρώνει το ανθρώπινο δυναμικό.

Αντιθέτως η τεχνολογική πρόοδος όπως αυτή ενσωματώνεται στα νέα οπλικά συστήματα τα καθιστά αποτελεσματικά μόνον εφόσον αυτά υπηρετούνται από ικανό σε αριθμό προσωπικό, το οποίο, επιπλέον πρέπει να είναι επαρκώς μορφωμένο ώστε να επιδέχεται απαιτητική εκπαίδευση υψηλής στάθμης.

Η Β. Παπανδρέου κατηγορεί τη ΝΔ ότι για μικροκομματικούς λόγους χρησιμοποιεί το ευαίσθητο θέμα της θητείας, προσδοκώντας κομματικά οφέλη και αδιαφορεί για την επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων."

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ Έθνος 10-6-09

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου