Εκτοξεύτηκε στα €54 δισ. ο δανεισμός του Δημοσίου

Ακόμη μία προσπάθεια για την εξασφάλιση των απαραίτητων για τη λειτουργία του κράτους πόρων πραγματοποίησε χθες το Ελληνικό Δημόσιο, ανεβάζοντας τον δημόσιο δανεισμό στα 54 δισ. ευρώ σε λιγότερο από έξι μήνες.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) πραγματοποίησε χθες δημοπρασία του δεκαετούς ομολόγου, ύψους 8 δισ. ευρώ, η οποία εκτόξευσε στα 54 δισ. ευρώ τα «δανεικά» που έχει πάρει το υπουργείο Οικονομικών από την αρχή του 2009 για να πληρώσει τόκους και χρεολύσια και να καλύψει τρέχοντα ελλείμματα. Το ποσόν αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνηση για δανεισμό ύψους 41 δισ. ευρώ το 2009, όπως προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Το ποσόν αυτό, όμως, έχει ξεπεραστεί προ πολλού και, σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, το Δημόσιο θα δανειστεί εφέτος συνολικά περί τα 60 δισ. ευρώ. Ωστόσο οι πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον ετήσιο δανεισμό ακόμη και στα 85 δισ. ευρώ, εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει να εξοφλήσει τις οφειλές της προς τους ιδιώτες (προμηθευτές του Δημοσίου, κατασκευαστές) αλλά και να καταβάλει τις νομοθετημένες ενισχύσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ. Σε κάθε περίπτωση, το Δημόσιο εξακολουθεί να δανείζεται ακριβά. Παρά τη μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο 1% και τη σχετική ομαλοποίηση στις διεθνείς αγορές χρήματος που αποτυπώνεται στην υποχώρηση των διατραπεζικών επιτοκίων Εuribor, το Δημόσιο πληρώνει «καπέλο» σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη μέσω της αγοράς ομολόγων.

Η χθεσινή δημοπράτηση των δεκαετών τίτλων ολοκληρώθηκε με επιτόκιο υψηλότερο κατά 1,87% ή 187 μονάδες βάσης σε σχέση με την απόδοση των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων (buds). Η διαφορά αυτή αντικατοπτρίζει το μεγαλύτερο ρίσκο που αναλαμβάνουν οι επενδυτές αγοράζοντας ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Αν και πρόσφατα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ι. Παπαθανασίου είχε επισημάνει ότι τα επιπλέον κεφάλαια που αντλούνται πέρα από τον στόχο δανεισμού των 43,7 δισ. ευρώ που είχε τεθεί στις αρχές του έτους αποτελούν «μαξιλαράκι» για την ελληνική οικονομία, οι εξελίξεις τον διαψεύδουν, καθώς η πορεία των εσόδων είναι απελπιστική, με τις προβλέψεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα να είναι δυσοίωνες σε μια χρονιά όπου η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί. Υπολογίζεται ότι κάθε μήνα το Δημόσιο δημιουργεί έλλειμμα περί το 1 δισ. ευρώ.

Στη χθεσινή δημοπρασία το ενδιαφέρον τόσο των ξένων όσο και των ελλήνων θεσμικών επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών, ήταν για μία ακόμη φορά έντονο ως αποτέλεσμα των υψηλών αποδόσεων που προσφέρουν οι τίτλοι του Ελληνικού Δημοσίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προσφορές που κατατέθηκαν χθες προσέγγισαν τα 19 δισ. ευρώ, στοιχείο ενδεικτικό της ισχυρής ζήτησης που εκδηλώθηκε.

Ως ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 10η Ιουνίου, ενώ κύριοι ανάδοχοι της κοινοπρακτικής έκδοσης ήταν οι Βarclays Capital, ΕFG Εurobank, ΗSΒC, Εθνική Τράπεζα και SGCΙΒ. Μετά τη δημοπράτηση του παραπάνω ομολόγου, από την αρχή του χρόνου ο Οργα νισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει αντλήσει περί τα 54 δισ. ευρώ, ποσόν το οποίο υπερβαίνει περίπου κατά 10 δισ. ευρώ τον προς τα πάνω αναθεωρημένο στόχο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για το 2009. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του προϋπολογισμού ο δανεισμός της εφετινής χρονιάς προβλεπόταν στα 40,7 δισ. ευρώ και έπειτα από διαδοχικές αναθεωρήσεις έφθασε στα 43,7 δισ.
"TO ΒΗΜΑ" 3-6-2009

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου