ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΔΗΜ. ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ


  Τα υπηρεσιακά Συμβούλια ασκούν τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα, ο υπαλληλικός κώδικας και ειδικές διατάξεις.
      Ειδικά το Σύνταγμα στο άρθρο 103 στην παρ. 4 ορίζει ότι οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι «…δεν μπορούν να μετατεθούν χωρίς γνωμοδότηση, ούτε να υποβιβασθούν ή παυθούν χωρίς απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου, που αποτελείται τουλάχιστον κατά τα 2/3 από μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους…». Οι ως άνω διατάξεις σύμφωνα με την παρ. 6 του αυτού άρθρου ισχύουν και για τους υπαλλήλους των Ν.Π.Δ.Δ.



      Ο Υπαλληλικός Κώδικας σε πολλά θέματα κατάστασης των υπαλλήλων του Δημοσίου και των Ν.Π.Δ.Δ., ορίζει κατά περίπτωση, γνώμη, σύμφωνη γνώμη, απόφαση του αρμοδίου Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
      Ενδεικτικώς απαριθμούσε ορισμένες περιπτώσεις όπως:
•     Για χορήγηση άδειας των υπαλλήλων για άσκηση ιδιωτικού έργου με αμοιβή απαιτείται σύμφωνη αιτιολογημένη γνώμη το Υπηρεσιακού Συμβουλίου (αρ. 31).
•     Για τη μονιμοποίηση των δοκίμων υπαλλήλων απαιτείται απόφαση Υ.Σ. (αρ.40).
•     Για μετάθεση υπαλλήλων απαιτείται σύμφωνη γνώμη Υ.Σ. (αρ.67), ενώ για αποφάσεις και μετατάξεις απαιτείται γνώμη Υ.Σ. (αρ. 68, 69).
•     Ομοίως με απόφαση Υ.Σ. διενεργούνται οι επιλογές Προϊσταμένων  Διευθύνσεων,Τμημάτων και αυτοτελών  Γραφείων, οι πίνακες προακτέων, η θέση σε διαθεσιμότητα λόγω ασθενείας, ή λόγω κατάργησης θέσεως, ως και για τη θέση σε δυνητική αργία (αρ.86, 90, 100, 101, 104 αντίστοιχα).
      Επίσης ειδικές διατάξεις σχετικά με τη μονιμοποίηση επί συμβάσει υπαλλήλων ορίζουν απόφαση Υ.Σ.
      Όλα τα Υπηρεσιακά Συμβούλια αποτελούν ιδιαίτερη διοικητική «αρχή» δηλ. εκδίδουν διοικητικές πράξεις εκτελεστές ή και μη εκτελεστές. Οι αποφάσεις των Υπηρεσιακών Συμβουλίων σχετικά με την επιλογή προϊσταμένων, είναι εκτελεστές διοικητικές πράξεις και αποβάλλουν τον εκτελεστό τους χαρακτήρα, μετά την έκδοση της απόφασης του αρμοδίου οργάνου για την τοποθέτηση.
      Μη εκτελεστές διοικητικές πράξεις, είναι οι περιπτώσεις όταν ζητείται μόνο η γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου