Σαρωτικές αλλαγές για 25.000 υπαλλήλους

Το νέο καθεστώς της κινητικότητας θα αποτελέσει πάγια πολιτική στον δημόσιο τομέα. Εκτός των μνημονιακών υποχρεώσεων που προβλέπουν να τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας 25.000 υπάλληλοι το 2013, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επικαλείται και αντικειμενικούς λόγους κάλυψης των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό που θα διαμορφωθούν με τα νέα οργανογράμματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κανείς υπάλληλος δεν θα χρειαστεί φροντιστηριακή βοήθεια για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες ενός γραπτού τεστ, ενώ παράλληλα διαβεβαιώνεται ότι η αξιολόγηση των ικανοτήτων αποσυνδέεται από το ενδεχόμενο των απολύσεων και θα πραγματοποιηθεί με στόχο να επικαιροποιηθούν αναλυτικά τα δεδομένα της απογραφής όσον αφορά τα προσόντα των υπαλλήλων. Η αξιολόγηση των ικανοτήτων θα αποτελέσει τη βάση για την τοποθέτηση των εργαζομένων στις νέες θέσεις εργασίας που διαμορφώνονται από τα οργανογράμματα καθώς και για τη μελλοντική στοχοθεσία.

Τα υπουργεία Παιδείας και Άμυνας θα ακολουθήσουν ξεχωριστό μοντέλο αξιολόγησης. Για το υπόλοιπο προσωπικό θα υπάρξει ελαστικότητα ανά εκπαιδευτική κατηγορία και κλάδο με σαφείς διαφορές όσον αφορά την αξιολόγηση διευθυντικών στελεχών αλλά και ειδικών κατηγοριών δημοσίων λειτουργών όπως είναι οι πανεπιστημιακοί.

Το οργανόγραμμα
Το πλεονάζον προσωπικό των 25.000 υπαλλήλων που αναμένεται να μετακινηθούν το 2013 θα προκύψουν κυρίως από τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και δημοσίων φορέων. Οι πλεονάζοντες ή θα μετακινούνται σε αντίστοιχες θέσεις σε άλλους φορείς άμεσα ή θα τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας για 12 μήνες με το 75% των αποδοχών τους, με στόχο να μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες ή για να μετεκπαιδευτούν. Οι μετακινήσεις είναι υποχρεωτικές, ενώ εθελοντικά μπορεί να συμμετέχει όποιος υπάλληλος επιθυμεί να μετακινηθεί. Οι μετακινήσεις αρχικά θα αφορούν υπηρεσίες σε κοντινή χιλιομετρική απόσταση από τη θέση που υπηρετούσε ο υπάλληλος. Θα υπάρξουν και περιπτώσεις όπου το πεδίο της μετακίνησης αφορά όλη την επικράτεια (π.χ. δασολόγοι).
Στόχος του υπουργείου είναι να μετακινήσει μόνιμους υπαλλήλους εντός των υπηρεσιών του στενού δημόσιου τομέα και εργαζόμενους αορίστου χρόνου από ΝΠΙΔ σε άλλους φορείς του Δημοσίου. Θα αποφευχθεί η μεταφορά υπαλλήλων αορίστου χρόνου από ΝΠΙΔ στον στενό δημόσιο τομέα γιατί θα εκληφθεί ως πρόσληψη. Αρχικά θα μεταφερθούν πλεονάζοντες μόνιμοι υπάλληλοι σε εποπτευόμενους οργανισμούς των συγκεκριμένων υπουργείων.
Σε περίπτωση που ένας υπάλληλος τεθεί σε διαθεσιμότητα κινδυνεύει να απολυθεί εάν παραμείνει σε αυτό το καθεστώς για 12 μήνες και δεν μετακινηθεί. Το αρμόδιο υπουργείο υποστηρίζει ότι τα κενά στο Δημόσιο είναι περισσότερα από τους 25.000 υπαλλήλους που θα μετακινηθούν, αλλά ζητά και τη συμμετοχή των εργαζομένων για να επισπευσθούν οι διαδικασίες.
Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους
Στην κόκκινη γραμμή της εξόδου από το Δημόσιο θα βρεθούν οι υπάλληλοι που έχουν τελεσιδικήσει αποφάσεις δικαστηρίων για σημαντικά πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα, στο πλαίσιο των στοχευμένων απολύσεων που έχει ζητήσει η τρόικα. Συγκεκριμένα απειλούνται με απόλυση:
1. Οι υπάλληλοι στους οποίους θα διαπιστωθεί ότι έχουν προσκομίσει πλαστά έγγραφα στον φάκελό τους (πτυχία κτλ), καθώς θα κατηγορηθούν για το αδίκημα της πλαστογραφίας το οποίο επισύρει την αυτοδίκαιη αργία.
2. Οι εργαζόμενοι που θα διαπιστωθεί ότι αδικαιολογήτως δεν προσέρχονται στην εργασίας τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ειδική ομάδα υπαλλήλων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ελέγχει αυτού του είδους τις περιπτώσεις. Στελέχη του υπουργείου αναφέρουν ότι σε αρκετές υπηρεσίες υπήρξαν υπάλληλοι που «χτυπούσαν» τις κάρτες των συναδέλφων τους.
3. Όσοι υπάλληλοι έχουν καταδικαστικές αποφάσεις από δικαστήρια για σημαντικά αδικήματα με βάση το νέο πειθαρχικό δίκαιο. Τα νέα πειθαρχικά συμβούλια που αποτελούνται από πλειοψηφία δικαστικών λειτουργών, θα εξετάσουν χιλιάδες πειθαρχικές υποθέσεις το επόμενο χρονικό διάστημα.
4. Τέλος, οι υπάλληλοι των οποίων θα καταργηθούν οι οργανικές θέσεις που κατέχουν και δεν υπάρξουν κενές θέσεις σε άλλους φορείς για τους υποδεχτούν. Το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι τα κενά είναι πολλαπλάσια των μετακινούμενων υπαλλήλων αποκλείοντας το ενδεχόμενο απολύσεων.

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου