Νόμος του κράτους η... φοροκαταιγίδα


Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με 162 θετικές ψήφους, 124 αρνητικές και δύο παρών. Μεγάλοι χαμένοι οι οικογένειες με παιδιά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που χάνουν το αφορολόγητο και αυξάνεται το τέλος επιτηδεύματος.
Οι αγρότες οι οποίοι θα τηρούν βιβλία, μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα πάνω από 25.000 ευρώ. 
Οι επιβαρύνσεις είναι σαφώς περισσότερες σε σχέση με τις όποιες ελαφρύνσεις απορρέουν από το νέο φορολογικό, καθώς αυτές περιορίζονται στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια των μισθωτών και συνταξιούχων και υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν παιδιά ή φοροαπαλλαγές οι οποίες καταργούνται.

Τα βασικά «χτυπήματα» του νέου φορολογικού αφορούν :

1. Κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Οι συντελεστές φορολόγησης για μισθωτούς και συνταξιούχους περιορίζονται από οκτώ σε τρεις, με τον κατώτερο στο 22% (από 10%) και τον ανώτερο στο 42% ( από 45%).

Το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ καταργείται και δίνει τη θέση του σε έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ, την οποία δικαιούνται ακέραιη όμως μόνο όσοι έχουν εισόδημα έως 21.000 ευρώ.

2. Οικογένειες με παιδιά. Από το 2013 καταργείται η προσαύξηση αφορολογήτου ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Ο φόρος είναι πλέον ίδιος για ένα μισθωτό χωρίς παιδιά και για ένα μισθωτό με πέντε παιδιά.

3. Ελεύθεροι επαγγελματίες. Χάνουν πλήρως το αφορολόγητο, δεν έχουν έκπτωση φόρου και έρχονται αντιμέτωποι με δύο συντελεστές φόρου, 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και 33% για υψηλότερα ποσά. Θα αφαιρούν όμως από τα ακαθάριστα έσοδά τους το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών.

4. Τέλος επιτηδεύματος. Ακριβαίνει από το 2013 για να εισφέρει πρόσθετα έσοδα 199 εκατ. ευρώ. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες από τα 500 ευρώ αυξάνεται στα 650 ευρώ για τις επιχειρήσεις διπλασιάζεται σε 1.000 ευρώ.

5. Αποδείξεις. Θα μαζεύουν μόνο οι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Η ποινή φόρου αυξάνεται από 10% σε 22% αν δεν έχουν μαζευτεί οι απαιτούμενες αποδείξεις που ορίζονται σε 25% του εισοδήματος με μέγιστο όριο τα 10.500 ευρώ (από 15.000 ευρώ).

6. Φοροαπαλλαγές. Καταργούνται στη συντριπτική τους πλειοψηφία και διατηρούνται μόνο αυτές που αφορούν ιατρικές δαπάνες και νοσήλια, διατροφή μεταξύ συζύγων και δωρεές. Όλες οι υπόλοιπες , όπως τόκοι στεγαστικών δανείων, δίδακτρα φροντιστηρίων, ενοίκια, ασφάλιστρα, καταργούνται.

7. Ενοίκια. Τα εισοδήματα από ενοίκια αποκτούν τη δική τους κλίμακα φορολόγησης με συντελεστές 10% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και 33% για υψηλότερα ποσά.

8. Τόκοι καταθέσεων. Αυξάνεται ο φόρος από 10% σε 15% από την 1η Ιανουαρίου 2013.

9. Φόρος υπεραξίας. Επανέρχεται ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2013 με συντελεστή 20%. Παράλληλα γίνεται μία ακόμα προσπάθεια επιβολής φόρου υπεραξίας στα κέρδη από πωλήσεις μετοχών για τίτλους που θα αποκτηθούν μετά την 1η Ιουλίου 2013.

10. Αγρότες. Θα αναγκαστούν να τηρούν βιβλία, αλλά από το 2014.


Rthess.gr

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου