Πραγματικός πόλεμος !!!


"Αποδέχθηκα την ιδιαίτερα τιμητική και "προκλητική" πρόταση του πρωθυπουργού, όχι χωρίς περίσκεψη και δισταγμούς. Το κάνω γιατί αυτό είναι το πατριωτικό μου καθήκον, Φεύγω από την Αμυνα για να πάω στον πραγματικό πόλεμο".

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ


ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ – ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
(Αδιόρθωτο απομαγνητοφωνημένο κείμενο για άμεση δημοσιογραφική χρήση)
 ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η σύντομη στρατιωτική τελετή που προηγήθηκε ξεκίνησε αντίστροφα. Με υποδέχτηκε στην πύλη ο αγαπημένος φίλος μου και συνάδελφος, ο Πάνος Μπεγλίτης που ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ενώ κανονικά έπρεπε, να τον υποδεχτώ εγώ, ως απερχόμενος Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Αλλά αυτό συγχωρείται επειδή αυτούς τους 19 μήνες πορευτήκαμε μαζί εδώ, απολύτως ταυτισμένοι σε όλα και έτσι η διαδοχή στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διασφαλίζει απολύτως τη συνέχεια μιας συγκεκριμένης αντίληψης ενός προγραμματικού πλαισίου που ανακοινώσαμε τον Οκτώβριο του 2009 μαζί με τον Πάνο Μπεγλίτη στη Βουλή, το εξειδικεύσαμε στην πρώτη προγραμματική απόφαση του Συμβουλίου Άμυνας λίγες εβδομάδες αργότερα και προσπαθούμε μέχρι σήμερα, με συνέπεια να το εξειδικεύσουμε και να το εφαρμόσουμε.
Σήμερα που φεύγω από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το μέτωπο της οικονομίας, απευθύνω ένα χαιρετισμό τιμής, αναγνώρισης σε όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους οπλίτες, τους ναύτες, τους σμηνίτες και το πολιτικό προσωπικό.
Τους ευχαριστώ από την καρδιά μου για τη συνεργασία που είχαμε αυτούς τους μήνες, γιατί κοντά τους έμαθα εδώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι υπάρχουν στην Ελλάδα του 2011 χώροι όπως ο χώρος των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου πρυτανεύει η διάθεση προσφοράς, η αίσθηση καθήκοντος χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τα προβλήματα της καθημερινότητας, της επιβίωσης, του εισοδήματος, των αναγκών κάθε νοικοκυριού αλλά η πειθαρχία και η αποστολική διάθεση που υπάρχει  εδώ είναι  πραγματικά συγκινητική.
Το φρόνημα άλλωστε και ο ανθρώπινος παράγοντας είναι  ο πιο σημαντικός πολλαπλασιαστής ισχύος που έχουμε ως χώρα, η πιο σημαντική παράμετρος της εθνικής ισχύος συνολικά και αυτό προσπαθήσαμε να το διαφυλάξουμε αυτούς τους 19, πάρα πολύ δύσκολους δημοσιονομικά μήνες, που είναι  μήνες θυσιών και για το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Συμβάλλαμε αυτούς τους μήνες στη μεγάλη δημοσιονομική προσπάθεια, περιορίζοντας δραστικά τον αμυντικό προϋπολογισμό, τον προϋπολογισμό των εξοπλισμών αλλά και τις λειτουργικές δαπάνες, προσέχοντας να μη θίξουμε την επιχειρησιακή ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων και το επίπεδο διαβίωσης των στελεχών.  Εκλάβαμε αυτή την προσπάθεια ως μια πολύ μεγάλη και αναγκαία άσκηση εκλογίκευσης και διαφάνειας και η συνεισφορά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και η δημοσιονομική προσπάθεια της χώρας ήταν πάρα πολύ σημαντική και αυτό μπορώ να το αναγνωρίσω σήμερα και ως Υπουργός Οικονομικών.
Προσπαθήσαμε να εστιάσουμε σε ορισμένες ευανάγνωστες προτεραιότητες. Φεύγω από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με διατυπωμένη τη νέα πολιτική εθνικής άμυνας, το νέο αμυντικό δόγμα, που αποφασίστηκε τον Μάρτιο του 2011 από το ΚΥΣΕΑ, χωρίς να ανακοινωθεί γιατί πρόκειται για απόρρητο κείμενο, με τη νέα κάθετη δομή διοίκησης και το δόγμα της διακλαδικότητας να ισχύει ως νόμος του κράτους και να εφαρμόζεται.
Με μια νέα δομή δυνάμεων σε προσωπικό και μέσα, με μια νέα προτεραιοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων για τα επόμενα 15 χρόνια εκλογικευμένη, ρεαλιστική, εφικτή, που νομίζω ότι λειτουργεί ως μεγάλη εγγύηση διαφάνειας.
Το σημαντικότερο είναι  ότι διαχειριστήκαμε μικρές και μεγάλες κρίσεις, προσπαθήσαμε να τις προλάβουμε με ψυχραιμία και αυτό έγινε πρωτίστως χάρις στον επαγγελματισμό και τη συνέπεια της στρατιωτικής ηγεσίας, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ που είναι και ο πρώτος στρατιωτικός σύμβουλος της Κυβέρνησης, του Πτεράρχου κ. Ιωάννη Γιάγκου που τον ευχαριστώ προσωπικά για τη στάση του και για τη συμμετοχή του στην προώθηση της πολιτικής μας.
Το ίδιο ισχύει και για τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, για τον Αρχηγό του ΓΕΣ, τον Αντιστράτηγο Φραγκούλη Φράγκο, τον Αρχηγό του ΓΕΑ, τον Αντιπτέραρχο κ. Βασίλη Κλόκοζα και τον Αρχηγό του ΓΕΝ, τον Αντιναύαρχο κ. Δημήτριο Ελευσινιώτη και για όλα τα στελέχη τα οποία στήριξαν αυτή την προσπάθεια και μας βοήθησαν ν’ ανταποκριθούμε στις προκλήσεις.
Έγιναν πολλά αυτούς τους 19 μήνες στις αποστολές μας στο εξωτερικό, στη Λιβύη, στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο. Δε νομίζω ότι χρειάζεται σήμερα ν’ αναφερθούμε σ’ αυτά, ούτε στις δραστηριότητές μας στον τομέα της εξωτερικής αμυντικής πολιτικής.
Προσφάτως ενημερώθηκε η Βουλή αναλυτικά για τις εξελίξεις στο ΝΑΤΟ, για τη νέα δομή Διοίκησης, για την εφαρμογή των αποφάσεων της Λισσαβόνας, το ίδιο συνέβη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας, το ίδιο συνέβη και στις διμερείς αμυντικές μας σχέσεις, αρχής γενομένης με τη διμερή αμυντική συνεργασία μας με την Κυπριακή Δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα.
Στα οικονομικά της Άμυνας αναφέρθηκα. Στις αμυντικές προμήθειες επίσης. Δεν είναι μόνο το νέο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, είναι ένας νέος ολόκληρος νόμος γιο τις προμήθειες με τη μεταφορά της Οδηγίας 2009/81 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 19 μήνες εκκαθαρίζουμε εκκρεμότητες του παρελθόντος από τα ναυπηγεία και τα υποβρύχια, μέχρι τα ελικόπτερα ΝΗ-90, από τις διμερείς συμβάσεις ή δεσμεύσεις για τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, μέχρι τα συστήματα αυτοπροστασίας των αεροσκαφών F-16 κι όλα αυτά  με τη συνεχή παρουσία της Βουλής, της ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που λειτουργεί ως μείζων εγγύηση διαφάνειας και συναίνεσης.
Χάρις στον Πάνο Μπεγλίτη έχουμε πλέον μια εθνική αμυντική βιομηχανική στρατηγική που τώρα μπορεί και σύμφωνα με το νόμο να οργανωθεί σε κείμενο με τη συμμετοχή του κλάδου, των εκπροσώπων του κλάδου, ώστε ν’ αξιοποιηθούν νέες συνθήκες χωρίς προβλήματα Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου.
Η κατάσταση του προσωπικού ήταν η μεγάλη μέριμνά μας, έχουμε ένα νέο νόμο περί ιεραρχίας και προαγωγών, ένα νέο καθεστώς αξιολογήσεων, προαγωγών, τοποθετήσεων, μεταθέσεων, μια Υπουργική Απόφαση για την κοινωνική μέριμνα, ένα νέο συνταξιοδοτικό, το πιο ήπιο και φιλικό που μπορούσε να υπάρχει για το στρατιωτικό προσωπικό.
Χάρις στον Πάνο έχουν τεθεί οι βάσεις για τη διάσωση των Μετοχικών Ταμείων. Διασώσαμε το επίπεδο επιδόματος επικινδυνότητας ως ελαχίστη ανταπόδοση σ’ αυτούς που σηκώνουν το βάρος και σήμερα πραγματικά η σκέψη μου πηγαίνει σ’ αυτούς που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος αυτούς τους μήνες. Αυτές οι απώλειες δεν ήταν μόνο απώλειες του έθνους και των οικογενειών τους, αλλά και δικές μας προσωπικά.
Φροντίσαμε να κάνουμε παραγωγικότερη τη θητεία σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ, με το Υπουργείο Παιδείας και τα ΚΕΚ, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ. Εστιάσαμε στην κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, ανοίξαμε τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Η συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στη Δασοπυρόσβεση είναι συνεχής. Το σχέδιο «Δευκαλίων» το έχουμε παρουσιάσει και ταυτόχρονα δεν ξεχνώ και το πρωτόκολλο συνεργασίας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας.
Φυσικά οι αρχικές μας προγραμματικές δεσμεύσεις έχουν και πολλά ακόμη στοιχεία τα οποία τώρα ο Πάνος θα τα προωθήσει με τη γνώση του, με την εμπειρία του, με τη συστηματικότητά του, με την ακαταπόνητη εργατικότητά του και του εύχομαι πραγματικά να είναι ο καλύτερος Υπουργός Άμυνας που πέρασε από εδώ.
Χαίρομαι γιατί μαζί του θα έχει πλέον έναν άλλον πολύ καλό μου φίλο, παλιό κοινοβουλευτικό στέλεχος, Βουλευτή Αχαΐας, με πολύ μεγάλα προσόντα, τον Κώστα Σπηλιόπουλο, που αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Υφυπουργού και τώρα θα ζήσει μια νέα εμπειρία, σ’ ένα περιβάλλον πολύ απαιτητικό, αλλά ο ίδιος έχει τις ικανότητες ν’ ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτές.
Ήθελα επίσης να ευχαριστήσω εκτός από τους αρχηγούς στους οποίους αναφέρθηκα, το Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, τον Αντιπτέραρχο εν αποστρατεία και επίτιμο Υπαρχηγό ΓΕΑ, τον κ. Δημήτριο Γεωργιόπουλο, το Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων Πρέσβη κ. Δημήτριο Χρονόπουλο, τον ασκούντα χρέη επικεφαλής στη ΓΔΟΣΥ Υποπτέραρχο κ. Ευάγγελο Λάτσιο και φυσικά όλα τα στελέχη του γραφείου μου, του γραφείου του Πάνου, των επιτελείων και εσάς, τους εκπροσώπους του Τύπου για τη φιλίας σας, την επιείκειά σας και τις υποδείξεις σας, οι οποίες ήταν πραγματικά πολύ χρήσιμες ακόμη και όταν ήταν άδικες ή αυστηρές.
Εύχομαι σε όλους, στους εκπροσώπους του Τύπου και στο προσωπικό, στρατιωτικό και πολιτικό, υγεία και καλή τύχη.
 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Βενιζέλο, επειδή είπατε ότι φεύγετε για τον πόλεμο. Στον πόλεμο αυτό πηγαίνοντας για τον πόλεμο της οικονομίας, επικοινωνήσατε με τον Αντώνη Σαμαρά; Κλείσατε κάποιο ραντεβού μαζί του;
 Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ίσως επειδή ήσασταν απασχολημένος εδώ δεν ακούσατε την ομιλία μου στο Υπουργείο Οικονομικών. Εκεί θα βρείτε την απάντηση.
 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή την ακούσαμε, αλλά δεν βρήκα την απάντηση.
 Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ήταν ένα μήνυμα συναίνεσης και φυσικά θα επικοινωνήσω...
 Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Με την κοινωνία.
 Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι πρωτίστως με την αντιπολίτευση και με την κοινωνία, με τους πάντες. Αλλά βεβαίως και με την αντιπολίτευση.  Και έχουμε πολλά να κάνουμε.  Η πρόσκληση για συστράτευση, για από κοινού διαπραγμάτευση, ισχύει, είναι απολύτως ανοιχτή και όπως είπα στο μείζον θέμα που είναι η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, γιατί από εκεί ξεκινούν τα πάντα, δεν υπάρχει καμία διαφορά. Εγώ τουλάχιστον, δεν έχω εντοπίσει καμία διαφορά πολιτικής.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κύριε Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης και Υπουργέ Οικονομικών, αγαπημένε μου φίλε και συνάδελφε Ευάγγελε Βενιζέλο, είναι για μένα μεγάλη συγκίνηση τούτη εδώ την ώρα που σε αποχαιρετούμε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Η συγκίνησή μου είναι μεγάλη γιατί γυρίζω πίσω σε αυτούς τους 20 μήνες έχοντας ενεργό τη μνήμη της συνεργασίας μας, της φιλίας μας, της κοινής μας προσπάθειας.  Για μένα ήταν η πρώτη μου κυβερνητική εμπειρία και εσύ Ευάγγελε συνέβαλες στο να ενισχύσω αυτή την εμπειρία.  Ένοιωσα και αισθάνθηκα μαζί σου ότι μετείχα μιας κυβερνητικής μαθητείας και όχι μόνο και μιας παράλληλα πολιτικής και επιστημονικής μαθητείας. Και για μένα το κεφάλαιο που σχηματίστηκε αυτούς τους 20 μήνες πολιτικό, επιστημονικό, εμπειρικό, κυβερνητικό, είναι εξαιρετικά μεγάλο και πλούσιο.
Θέλω να είσαι βέβαιος ότι αυτό το κεφάλαιο που σχημάτισα δίπλα σου, συνεργαζόμενος μαζί σου, δουλεύοντας μαζί, μαθαίνοντας από εσένα, θα το αξιοποιήσω και θα το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο.
Είκοσι μήνες μπορεί να μη φαίνεται μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά είναι πολύ μεγάλο, αν αναλογιστεί κανείς ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε τεράστιες δυσκολίες, κρίσιμη οικονομική και δημοσιονομική συγκυρία, πολύ περισσότερο όταν καλούμαστε καθημερινά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να ενσωματώσουμε αυτή τη δημοσιονομική και οικονομική συγκυρία στην καθημερινή λειτουργία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
Ένα στοίχημα δύσκολο. Πιστεύω όμως ότι σε ένα πολύ σημαντικό βαθμό το έχουμε κερδίσει. Και θα το έχω και εγώ προσωπικά, πολιτικά κερδίσει και τώρα που ο φίλος και συνάδελφος Ευάγγελος Βενιζέλος πηγαίνει στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου από εκείνη τη δύσκολη θέση για την οποία του εύχομαι καλή επιτυχία και καλή δύναμη, θα είμαστε σε στενή καθημερινή συνεργασία, λόγω συναρμοδιότητας, λόγω των προβλημάτων του Υπουργείου, λόγω αμυντικών βιομηχανιών, λόγω εφαρμογής και υλοποίησης του τριετούς μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Και παρενθετικά Ευάγγελε ζητούμε τη βοήθειά σου και είμαι βέβαιος ότι θα μας τη δώσεις άπλετα, πλέρια όπως έδινες κι εδώ ως Υπουργός τη βοήθεια και τη συνεργασία και σε εμένα και σε όλους τους συνεργάτες.
Αυτό το χρονικό διάστημα των 20 μηνών έγινε ένα μεγάλο έργο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, που πολλές φορές μπορεί να μην αναδείχτηκε, επειδή η συγκυρία έστρεφε τα φώτα της δημοσιότητας σε άλλους χώρους άσκησης πολιτικής. Όμως, ο απολογισμός δεν είναι μόνο σφαιρικά θετικός. Ο απολογισμός είναι και εξατομικευμένα θετικός. Και αισθάνομαι υπερήφανος γιατί συνέβαλα στο μέτρο του δυνατού σε αυτόν τον από κάθε άποψη θετικό απολογισμό.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω, να σε διαβεβαιώσω Ευάγγελε Βενιζέλο ότι η νέα πολιτική ηγεσία και εγώ ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο αγαπητός συνάδελφος και φίλος Υφυπουργός Κώστας Σπηλιόπουλος, θα συνεχίσουμε την κοινή μας προσπάθεια για να υλοποιήσουμε αυτό το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώσαμε εδώ στο Υπουργείο τους τελευταίους 20 μήνες.
Δεν θα είναι εύκολη η αποστολή. Γνωρίζουμε τα όριά μας. Τα όρια τα οικονομικά και τα δημοσιονομικά. Πιστεύω όμως ότι με τη δική σου συμβουλή από εκείνη τη σημαντική θέση που θα είσαι, θα τα καταφέρουμε.
Θέλω να ευχαριστήσω τη στρατιωτική ηγεσία με την οποία πορευτήκαμε η πολιτική ηγεσία αυτούς τους 20 μήνες, να τους ευχαριστήσω για την κατανόηση των προβλημάτων, για τη συνείδηση των προβλημάτων, για τη μεγάλη εθνική ευθύνη που επέδειξαν και ανταποκρίθηκαν πλήρως στις εντολές και στους σχεδιασμούς της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου μας.
Πράγματι, η στρατιωτική μας ηγεσία επιδεικνύοντας υψηλό πνεύμα επαγγελματισμού, ουσιαστικά ανταποκρίθηκε σε αυτή τη συγκυρία. Και το έργο που διαμορφώσαμε μαζί τους είναι πλούσιο και καλούμαστε να συνεχίσουμε την υλοποίησή του.
Με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό για αυτούς τους μήνες που συμπορευτήκαμε, για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα που θα συμπορευτούμε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Και θέλω να τους διαβεβαιώσω εκ μέρους και του συναδέλφου μου Κώστα Σπηλιόπουλου, ότι θα είμαστε εδώ για να ανταποκριθούμε στο μέτρο του δυνατού, στα αιτήματά τους να προσφέρουμε τη βοήθειά μας, τη συμβολή μας στην επίλυση των προβλημάτων τους.
Έχουμε ένα σημαντικό έργο να κάνουμε μπροστά. Το απαρίθμησε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κι Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είναι ένα έργο διαχειριστικό. Είναι ένα έργο βαθιά πολιτικό, γιατί αν είχαν κάτι το σημαντικό αυτοί οι 20 μήνες, ήταν η πολιτική διαχείριση των θεμάτων, ακόμα και αυτών που φαίνονταν εκ πρώτης όψεως ως κατ’ εξοχήν τεχνοκρατικά και διαχειριστικά.
Θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του κοινωνικού ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων με αίσθημα ευθύνης και πάντα με βάση τις αρχές της ισονομίας, της αξιοκρατίας, της δικαιοσύνης.
Θέλω να γνωρίζουν όλοι ότι θα υπερασπιστούμε την αξιοσύνη και θα πηγαίνουν μπροστά με τη δική μας εγγύηση, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας οι άξιοι και ικανοί τούτου του Υπουργείου, χωρίς διαχωριστικές γραμμές.
Γιατί αν έχει κάτι αυτή η πολιτική ηγεσία τους τελευταίους 20 μήνες, είναι ότι δε διέκρινε κανέναν με βάση τις επιμέρους τοποθετήσεις, αλλά διακρίναμε όλους με βάση τα προσόντα τους, με βάση την αξία τους, με βάση τον επαγγελματισμό. Αυτό είναι πολιτική μας και αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί στο ακέραιο.
Θέλω να ευχαριστήσω επίσης δυο σημαντικούς συνεργάτες μας χωρίς τους οποίους, το σημαντικό έργο που αναδεικνύουμε δε θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί ή διαμορφωθεί: Το Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Εθνικής Αμυντικής Πολιτικής και Διεθνών Αμυντικών Σχέσεων τον Πρέσβη κ. Δημήτρη Χρονόπουλο και το Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών κι Επενδύσεων, τον Αντιπτέραρχο εν αποστρατεία, κ. Δημήτριο Γεωργιόπουλο.
Με όλους τους συνεργάτες, αλλά και με τη στρατιωτική ηγεσία, θα δουλέψουμε την επόμενη περίοδο με πίστη στο σχέδιό μας, με αποφασιστικότητα, με τόλμη και συνείδηση των προβλημάτων.
Έχουμε μπροστά μας να λύσουμε προβλήματα και θα τα λύσουμε. Είμαστε αποφασισμένοι, γιατί αυτή την αποφασιστικότητα τη γνώρισα εδώ στο Υπουργείο και στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Τον ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας, όπως με την ευκαιρία αυτή ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την τιμή που μου έκανε, για την εμπιστοσύνη με την οποία αγκάλιασε την πολιτική ηγεσία τους 20 μήνες αλλά και την εμπιστοσύνη και την τιμή που μου έκανε να με ορίσει νέο Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Ευάγγελε, δεν ξέρω εάν θα φτάσω στο ύψος αυτού που εσύ σκιαγράφησες, παρ’ όλο ότι εκείνη η αρχαία σπαρτιατική ρήση έλεγε, «Άμες δε γ’ εσσόμεθα πολλώ κάρρονες». Δεν είμαι βέβαιος, σε διαβεβαιώ όμως ότι θα το προσπαθήσω και με τη βοήθεια όλων, πρωτίστως τη βοήθεια του συναδέλφου Κώστα Σπηλιόπουλου με τον οποίο δεν ξέρω εάν το προσέξατε, διαμορφώνουμε ένα νέο δυναμικό στρατηγικό άξονα -Κορινθίας – Αχαΐας- στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που θ’ αποτελέσει το δυναμικό μας χαρτί για να προχωρήσουμε.
Ευχαριστώ πολύ τους συνεργάτες του απερχόμενου Υπουργού Εθνικής Άμυνας με τους οποίους δουλέψαμε μαζί τα δυο γραφεία.
Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, τους Διευθυντές του Στρατιωτικού και Πολιτικού Γραφείου, τις συνεργάτιδες του ιδιαίτερου Γραφείου και θέλω να τους ευχαριστήσω για τις ακαταπόνητες προσπάθειες τούτης της περιόδου, για να μπορέσουμε να σταθούμε επάξια και αντάξια στην ιεραποστολική αποστολή μας.
Αποχαιρετώντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο, χαιρετίζω συγχρόνως με συγκίνηση το συνάδελφό μου νέο Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Βουλευτή Αχαΐας, Κώστα Σπηλιόπουλο. Με τον Κώστα Σπηλιόπουλο θα δουλέψουμε μαζί με το μοντέλο που ξέρουμε να δουλεύουμε όπως και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Σε στενή καθημερινή συνεργασία, με αλληλοκάλυψη, με τη βοήθεια ο ένας στον άλλον, χωρίς ιεραρχίες εσωτερικές, αλλά με κοινό στόχο, να παλέψουμε στο πλαίσιο της ευρύτερης κυβερνητικής πολιτικής, για την εθνική άμυνα. Για να συμβάλλουμε στην εμπέδωση της εθνικής ασφάλειας, σε μια περίοδο κρίσιμη για τη χώρα, σε μια περίοδο με εσωτερικές και διεθνείς προκλήσεις. Είμαι βέβαιος, όχι απλά αισιόδοξος ότι θ’ ανταποκριθούμε.
Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω για τη συνεργασία τους δημοσιογράφους του στρατιωτικού ρεπορτάζ, να τους ευχαριστήσω παρά τις κατά καιρούς εντάσεις στη σχέση μας. Πιστεύω ότι η συνεργασία μας θα παραμείνει ειλικρινής, όπως ήταν.
Σέβομαι τη δουλειά σας, σεβόμαστε τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεστε κι εσείς, θέλω όμως να σας πω ότι η σχέση μας θα είναι σχέση ισοτιμίας. Σας βλέπω όλους το ίδιο. Θα δουλέψουμε με όλους το ίδιο, γιατί αντιλαμβανόμαστε και σεβόμαστε το ψωμί σας και τη δουλειά σας.
Ευάγγελε, σου εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο Υπουργείο Οικονομικών αλλά και στον αυξημένο συντονιστικό ρόλο ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.
Είναι ευνόητο ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί. Θα προστρέχουμε σ’ εσένα όχι μόνο ως Υπουργό Οικονομικών, αλλά και ως Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης για να λύνουμε προβλήματα. Και, είμαι βέβαιος επίσης ότι σ’ αυτή τη νέα θέση, θα δώσεις όπως φάνηκε ήδη με τις δηλώσεις σου, μια νέα πνοή.
Σ’ αυτή προσβλέπουμε όλοι για να συνεχίσουμε το δύσκολο συλλογικό κυβερνητικό μας έργο.
Σας ευχαριστώ πολύ.


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου