Η Ελλάδα στον διεθνή Τύπο


Με πρωτοσέλιδους τίτλους και εκτενείς αναφορές τόσο στην πολιτική και οικονομική κρίση, όσο και στις αντιδράσεις του ελληνικού λαού, εμφανίζεται στον ευρωπαϊκό Τύπο η Ελλάδα. Στα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, κυριαρχούν τα χθεσινά γεγονότα στην πλατεία Συντάγματος, ενώ με συνεχείς ανταποκρίσεις καλύπτονται οι σημερινές πολιτικές εξελίξεις και οι επιπτώσεις τους στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Οι New York Times αναφέρονται στην αντίθεση του ελληνικού λαού στα μέτρα της κυβέρνησης, καθώς και στην εκτενή χρήση χημικών από την αστυνομία στις χθεσινές κινητοποιήσεις. «Μπροστά στο αδιέξοδο, ο Έλληνας ηγέτης ανακοινώνει ανασχηματισμό της κυβέρνησης», γράφουν ενώ οι αναλυτές αναζητούν τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης στην αμερικανική οικονομία, καθώς η κατάσταση στην Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει ντόμινο προβλημάτων και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, κλπ.
Οι Financial Times αναφέρονται στην αποτυχία συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων της χώρας μας και στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ευρωζώνη δεν έχει ακόμη καταλήξει σε σχέδιο διάσωσης, ενώ οι Βρυξέλες είναι σε συνεχείς συζητήσεις με την Αθήνα ώστε να ξέρων αν τα νέα μέτρα έχουν τη συγκατάθεση των κομμάτων.

Η Guardianεπισημαίνει ότι η κρίση χρέους στην Ελλάδα έφερε την κυβέρνηση στο χείλος της κατάρρευσης. Ο τίτλος του άρθρου είναι: «Η Ευρώπη προειδοποιεί για την οικονομική κρίση, λόγω της κρίσης χρέους στην Ελλάδα».
Η Washington Postγράφει ότι «Ο φόβος για χρεωκοπία της Ελλάδας χτυπάει τις διεθνείς αγορές, ενώ ο Παπανδρέου προωθεί νέα μέτρα λιτότητας».
Η γαλλική Liberation «γεμίζει» το πρωτοσέλιδό της με τον πηχιαίο τίτλο «Ελλάδα – πωλείται».
Η Monde αναφέρεται με άρθρο της στον ανασχηματισμό που προωθεί ο Γιώργος Παπανδρέου.
«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ζητά ψήφο εμπιστοσύνης», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Suddeutsche Zeitung. «Ο κ. Παπανδρέου θέλει να επιβάλει στη Βουλή πλειοψηφία υπέρ του πακέτου περικοπών - Οι συνομιλίες με την αντιπολίτευση ναυάγησαν», προσθέτει η εφημερίδα.

«Ο πρωθυπουργός Παπανδρέου αναγγέλλει ψήφο εμπιστοσύνης, σήμερα ο ανασχηματισμός στην Αθήνα - Εκ νέου απεργίες και βίαιες διαμαρτυρίες» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
Από την πλευρά της, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt έχει τον τίτλο «Η λαϊκή οργή κυβερνά». Η εφημερίδα θέτει το ερώτημα: «Η κρίση χρέους έχει εξελιχτεί σε κρίση εμπιστοσύνης στη δημοκρατία. Το αυστηρό πρόγραμμα περικοπών του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ελληνικής κυβέρνησης έχασε τη στήριξη από το λαό. Θα πέσει η δημοκρατία στην Ελλάδα;».

Η οικονομική εφημερίδα Financial Times Deutschland (FTD) κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο τίτλο «Η Ελλάδα βυθίζεται στο χάος» και υπότιτλο «ο πρωθυπουργός Παπανδρέου προσφέρει ανασχηματισμό της κυβέρνησης - οι αγορές είναι εξόχως νευρικές - μαζικές διαμαρτυρίες στην Αθήνα». Η εφημερίδα σημειώνει ότι «η κρίση στην Αθήνα απειλεί το συνολικό εγχείρημα διάσωσης της Ελλάδας. Χωρίς απόφαση για περικοπές ύψους 6,4 δισ. το τρέχον έτος και 28,3 δισ. μέχρι το 2015, η Ελλάδα δεν μπορεί να εκταμιεύσει στα μέσα Ιουλίου νέα διεθνή βοήθεια και θα πτωχεύσει», σημειώνει η εφημερίδα FTD.

Η El Pais στο άρθρο της με τίτλο «Ο Παπανδρέου κάνει ανασχηματισμό μετά την απόρριψη συναίνεσης από την αντιπολίτευση» αναφέρεται εκτενώς στα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.
Το CNN στο άρθρο του για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, έπειτα και από τις χθεσινές διαδηλώσεις, έχει τίτλο: «Η ελληνική κρίση απειλεί την Ευρωζώνη με κατάρρευση»
Στο BBC ο κεντρικός τίτλος είναι «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα ανακοινώσει νέο υπουργικό συμβούλιο», ενώ επισημαίνει ότι οι νέες ανησυχίες για πιθανή χρεωκοπία της Ελλάδας ταρακούνησαν τις χρηματιστηριακές αγορές.
Το Sky News αναφέρει «Ο Έλληνας πρωθυπουργός σχηματίζει νέα κυβέρνηση εν μέσω ταραχών».
«Κυβερνητικό ανασχηματισμό εξαγγέλλει ο Έλληνας πρωθυπουργός, μπροστά στον κίνδυνο χρεωκοπίας», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου