Kατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2013 9,5 δισ. ευρώ ο «λογαριασμός» των νέων μέτρων


Τον πιο «εύθραυστο» κρατικό προϋπολογισμό των τελευταίων ετών θα καταθέσει σήμερα στις 11 το πρωί στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών. Το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας και παρά την βαθιά ύφεση να επιτύχει έως το τέλος του 2013 και αρκετά σημαντικό δημοσιονομικό πλεόνασμα.
Όπως τονίζουν συνεργάτες του κυρίου Γιάννη Στουρνάρα, στον νέο κρατικό προϋπολογισμό τίθεται σαν στόχος η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος που αγγίζει σχεδόν το 1%. Αν και τα νούμερα αλλάζουν μέχρι την τελευταία στιγμή, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε πως «παρά την αντίθετη γνώμη της Τρόικας που επιμένει για μηδενικό πλεόνασμα το 2013, στον προϋπολογισμό θα δείτε πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 0,8%-0,9%».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, εγκαταλείπεται η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη στην οποία βασίστηκε το προσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση  προ μηνός για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο σχεδιασμός του υπουργού Οικονομικών  προβλέπει ότι εφόσον δοθούν στη χώρα μας οι δόσεις των 36,5 δισ. ευρώ, από τις αρχές του 2013 η χώρα μπορεί να δει σημάδια ανάκαμψης.  

Ωστόσο αυτό δεν το «βλέπει» η Τρόικα, που δύσκολα κάνει δεκτή την πρόβλεψη του νέου προϋπολογισμού για ύφεση 4,2%-4,5%, καθώς φοβάται πως θα ξεπεράσει τελικά και το 5%.  

Με δυσπιστία αντιμετωπίζει η Τρόικα όμως και την αποδοτικότητα  των φοροεισπρακτικών μέτρων του 2013. Ενώ στο αρχικό προσχέδιο περιλαμβάνονταν μέτρα ύψους 7,8 δισ. ευρώ για το 2013, ίσως δεν φανούν αρκετά ούτε τα μέτρα 9,2 δισ. τα οποία συμφώνησαν αναχωρώντας  από την Αθήνα οι κύριοι Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ. Για το λόγο αυτό στο νέο κρατικό προϋπολογισμό ο λογαριασμός των μέτρων για το 2013 ενδέχεται να ανέβει από τα 9,2 δισ. στα 9,4-9,5 δισ. ευρώ.  

Από το «πακέτο» των μέτρων, τα 6,4 δισ. θα αφορούν περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων όπως προβλεπόταν και στο αρχικό προσχέδιο. 

Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει προς το παρόν το πώς και πόσο ακριβώς θα μειωθούν τελικώς οι συντάξεις, αφού ο εφαρμοστικός νόμος που θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα (μαζί με τα εργασιακά) ενδέχεται να διαφοροποιείται από το αρχικό σχέδιο, ως προς την κλιμάκωση που θα ισχύσουν στις συγκεκριμένες αυτές μειώσεις.


Το πρώτο θέμα online

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου