Αυξάνονται τα όρια συναξιοδότησης από το 2013


Αλλάζουν - προς τα πάνω - τα ηλιακά όρια συνταξιοδότησης σε όλες τις περιπτώσεις των ασφαλισμένων. Σύμφωνα με το τρίτο Μνημόνιο, από την 1η Ιανουαρίου 2013 θα απαιτούνται δυο επιπλέον έτη εργασίας για να αποκτήσει κάποιος συνταξοδοτικό δικαίωμα. Διαβάστε αναλυτικά τις εγκυκλίους του υπουργείου Εργασίας με τα νέα όρια. 
Οι αυξήσεις στα ηλικιακά όρια επέρχονται με τον συνδυασμό δύο διατάξεων του τρίτου Μνημονίου, που ψηφίσθηκε από την Βουλή και «εγκλωβίζει» - τουλάχιστον για δύο έτη - όλους τους ασφαλισμένους, που δεν έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης έως το τέλος του 2012. Αναλυτικές οδηγίες για την εφαρμογή των νέων διατάξεων εξέδωσε το  υπουργείο Εργασίας σε 18 ερμηνευτικές εγκυκλίους. 
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Μνημονίου, οι δύο ρυθμίσεις με τις οποίες επιτυγχάνεται αυτό το αποτέλεσμα είναι:

Πρώτον, η αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο έτη (από τα 65 στα 67), αλλά και η αντίστοιχη αύξηση των ενδιάμεσων ορίων  συνταξιοδότησης.

Δεύτερον, η άμεση ισχύ από 1η Ιανουαρίου του 2013 των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης (όρια ηλικίας – έτη ασφάλισης), οι οποίες προβλεπόταν να διαμορφωθούν σταδιακά την 1η Ιανουαρίου 2015, σύμφωνα με το νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη (3863/2010).

Με τον τρόπο αυτό, από το 2013, οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης διαμορφώνονται για όλους τους ασφαλισμένους, είτε στα 62 έτη ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης, είτε με 15 έτη ασφάλισης στο 67ο έτος της ηλικίας τους.

Εξαιρέσεις

Σύμφωνα με τη διάταξη του Μνημονίου, από την αύξηση των ορίων ηλικίας, αλλά και την αύξηση των ετών ασφάλισης, εξαιρούνται:
1. Οι μητέρες ανίκανων για βιοποριστική εργασία τέκνων.
2. Οι χήροι πατέρες ανίκανων για βιοποριστική εργασία τέκνων.
3. Οι ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας (νόμος 4024/2011).

Οι τυχεροί 

Από την αύξηση των ορίων ηλικίας γλιτώνουν μόνο όσοι έχουν τις προϋποθέσεις να αποχωρήσουν έως τις  31 Δεκεμβρίου 2012.
Επίσης δεν θα επηρεαστούν καθόλου όσοι έχουν τη ασφαλιστεί για πρώτη φορά πριν από τη 31-12-1982 για τους οποίους εξακολουθούν να ισχύουν οι προϋποθέσεις που ίσχυαν ακόμη και πριν το 2010.


ΤΑ ΝΕΑ ONLINE

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου