Ερχονται 7 χαράτσια το Δεκέμβριο!!!!

Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης.

Στην εφορία θα ....καταθέσουν οι φορολογούμενοι το δώρο των Χριστουγέννων.

Οι υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του έτους είναι “βουνό” καθώς θα πρέπει να πληρωθούν η έκτακτη εισφορά , το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ο φόρος εισοδήματος για τις δηλώσεις που εκκαθαρίστηκαν εντός του Νοεμβρίου, τα τέλη κυκλοφορίας , φόροι που αφορούν σε εκπρόθεσμες δηλώσεις , η περαίωση ενώ θα θα παραλειφθούν και τα εκκαθαριστικά για το ΕΤΑΚ του 2009 και τον ΦΑΠ του 2010.
Τα μαζεμένα χαράτσια αποτελούν την ύστατη ελπίδα του υπουργείου Οικονομικών να περιορίσει την τεράστια “μαύρη τρύπα” στα φορολογικά έσοδα η οποία σύμφωνα με πληροφορίες στα τέλη Νοεμβρίου έφθασε τα 2,7 δις ευρώ και απειλεί να τινάξει στον αέρα τον φετινό προϋπολογισμό.
Η μεγάλη υστέρηση στα έσοδα προδικάζει ότι το έλλειμμα του 2011 θα εκτιναχθεί πάνω από το 9,5% του ΑΕΠ.
Για τον Δεκέμβριο το οικονομικό επιτελείο στοχεύει σε έσοδα άνω των 6 δις ευρώ τα οποία μεταξύ των άλλων θα προέλθουν και από τις ακόλουθες επιβαρύνσεις.
Εντός του μήνα θα πρέπει να καταβληθεί στην εφορία η τέταρτη δόση του πολυεκκαθαριστικού σημειώματος για όσους το έλαβαν το Σεπτέμβριο ή η πρώτη δόση για όσους το πήραν πρόσφατα. Στο πολυεκκαθαριστικό περιλαμβάνεται η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις και η έκτακτη εισφορά στις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης (ΙΧ αυτοκίνητα άνω των 1.929 κ.εκ. Σκάφη αναψυχής και πισίνες).
Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποστολή των λογαριασμών της ΔΕΗ μέσω των οποίων εξοφλείται και το ειδικό τέλος ακινήτων. Η πρώτη δόση του τέλους ακινήτων θα καταβληθεί κανονικά ακόμη κι αν υπάρχουν λάθη στον υπολογισμό και ο συμψηφισμός θα γίνει εντός του 2012.
Η εφορία αποστέλλει ακόμη σημειώματα με την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος. Yπολογίζεται ότι το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο τα χρεωστικά σημειώματα ανέρχονται σε 200.000 περίπου και η πληρωμή του φόρου θα πρέπει να γίνει εφάπαξ.
Επίσης φόρο για προηγούμενα χρόνια θα πληρώσουν όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις . Η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει απαλλαγή από την καταβολή πρόσθετων φόρων ή προστίμων για όσους φορολογούμενους υποβάλουν μέχρι τις 30 του μήνα αρχικές ή τροποποιητικές εκπρόθεσμες δηλώσεις φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών φόρων και τελών παρελθόντων ετών και πληρώσουν τις σχετικές οφειλές εφάπαξ ή τις ρυθμίσουν σε δόσεις.
Εξάλλου εντός του Δεκεμβρίου περίπου 1,28 εκ. φορολογούμενοι θα παραλάβουν, τα «ξεχασμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα για την καταβολή του ΕΤΑΚ έτους 2009. Στο ίδιο διάστημα πάνω από 200.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η-1-2010 ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν το «λογαριασμό» του ΦΑΠ για το 2010.
Το 20% ή ολόκληρο το ποσό των πρόσθετων φόρων για την περαίωση εκκρεμών υποθέσεων της περιόδου 2000-2009, βάσει ειδικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων που πρέπει να υποβάλουν στις εφορίες μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρώσουν περί τις 500.000 φορολογούμενοι. Την ευκαιρία να κλείσουν χωρίς έλεγχο τις ανέλεγκτες χρήσεις τους έχουν κι όσοι είχαν εξαιρεθεί αρχικά από τη ρύθμιση, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες με ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ καθώς και οι μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο πάνω από 20 εκατ. ευρώ και μέχρι 40 εκατ. ευρώ.
έλος αυξημένα έως και 13% είναι τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2012 τα οποία θα πρέπει οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών να πληρώσουν μέχρι το τέλος του μήνα.
Τα τέλη κυκλοφορίας επιβατικών αυτοκινήτων διαμορφώνονται ανάλογα με την ημερομηνία ταξινόμησης. Για τα επιβατικά τα οποία έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως τις 31 Οκτωβρίου 2010 καθώς και για τις μοτοσικλέτες ανεξαρτήτως της ημερομηνίας πρώτης ταξινόμησής τους υπολογίζονται με με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα κυμαίνονται από 22 έως 1.320 ευρώ. Στα αυτοκίνητα μεσαίου κυβισμού τα νέα τέλη διαμορφώνονται στα 135 ευρώ από 120 ευρώ για τα 1.072 – 1.357 κυβικά εκατοστά και σε 240 ευρώ από 220 ευρώ για τα 1.358 μέχρι 1.548 κυβικά εκατοστά. Η μεγαλύτερη αύξηση της τάξης των 120 ευρώ καταγράφεται στα αυτοκίνητα πάνω από 4.001 κυβικά εκατοστά, με τα νέα τέλη να διαμορφώνονται στα 1.320 από 1.200 ευρώ που ήταν για το 2011.
Για τα αυτοκίνητα που ταξινομούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά , υπολογίζονται αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τα νέα τέλη κυκλοφορίας κυμαίνονται από 0,9 έως 3,40 ευρώ ανά γραμμάριο διοξειδίου του άνθρακα.
Το πρόστιμο για μη προμήθεια σήματος είναι ίσο με την αξία του τέλους κυκλοφορίας ή 30 ευρώ αν το κόστος του σήματος είναι χαμηλότερο από τα 30 ευρώ.
Η διάθεση των σημάτων γίνεται από τις τράπεζες. Στην εφορία τους θα πρέπει να απευθύνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων μόνο στην περίπτωση όπου δεν έχουν λάβει ειδοποιητήριο, το έχουν χάσει, στο ειδοποιητήριο αναγράφονται λανθασμένα στοιχεία, στην περίπτωση εκπρόθεσμης προμήθειας και στην περίπτωση όπου το όχημα τίθεται σε κυκλοφορία μετά την 1η Οκτωβρίου 2011.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου