ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΒΑΣΙΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Χαριλάου Τρικούπη 41, 106 81 Αθήνα

Τηλ. 210-8542901 & 210-8542254

Fax. 210-8542813

Αθήνα, 29-07-09

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 17432/8.4.09) που κατατέθηκε από τους Βουλευτές της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Οικονόμου, Γιώργο Πεταλωτή, Μιχάλη Καχριμάκη, Αλέξανδρο Αθανασιάδη, Γ. Ντόλιο, Ε. Καιλή, Π. Ευθυμίου και Βάσω Παπανδρέου, αναφορικά με τα κρούσματα των αυτοκτονιών που πλήττουν τις Ένοπλες Δυνάμεις, λάβαμε απάντηση από τον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Ε. Μειμαράκη, οι οποίος επί της ουσίας μας λέει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι τα πάντα είναι υπό έλεγχο. Ο Υπουργός θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλεψη για όλα όσα θίγονται στην ερώτηση μας και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Ο Υπουργός μας τόνισε πως το θέμα των αυτοκτονιών αποτελεί πρόβλημα δισεπίλυτο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα, η οποία, παρά την διαρκή έρευνα, δεν έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα να το επιλύσει. Μας ενημερώνει ότι το ποσοστό των αυτοκτονιών στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι περίπου το ίδιο με το ποσοστό των αυτοκτονιών στο γενικό πληθυσμό για το ίδιο ηλικιακό φάσμα και ότι το γεγονός πως δεν έχουν σημειωθεί ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά, παρά την εύκολη πρόσβαση σε πυροβόλα όπλα, είναι θετικό. Ουσιαστικά ο κ. Υπουργός μας λέει ότι θα έπρεπε να είμαστε ικανοποιημένοι από τα ποσοστά και γενικότερα την κατάσταση αυτή αφού το πρόβλημα είναι γενικότερο και θα μπορούσε να είναι και χειρότερο, άρα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με την παρούσα κατάσταση!

Πάρα ταύτα, πληροφορούμαστε ότι το ΥΠΕΘΑ προσπαθεί να βελτιώσει την κατάσταση και κινείται ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση. Μας ενημερώνει αυτάρεσκα για την αύξηση των θέσεων ειδικότητας ψυχιάτρου και για το γεγονός ότι το 2012 ο συνολικός αριθμός των ψυχολόγων των Ε.Δ. θα είναι εβδομήντα άτομα από είκοσι που υπηρετούν σήμερα και ότι απλά όπως αναφέρει, όλοι αυτοί θα στελεχώσουν (χρησιμοποιώντας ως συνήθως τον αόριστο μέλλοντα!!) σταδιακά τις Μονάδες των Ε.Δ. Με αυτό τον αόριστο μέλλοντα όμως, φτάσαμε να συζητάμε για αύξηση των αυτοκτονιών στις Ένοπλες Δυνάμεις και για την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού των στρατοπέδων!! Είναι αδιανόητο να μιλάμε για αύξηση των αυτοκτονιών και για συνεχή κρούσματα και το Υπουργείο να μας λέει ότι το πρόγραμμα εκπαίδευσης των ψυχολόγων που προορίζεται για τις Μονάδες βρίσκεται ακόμα υπό σχεδιασμό και ότι εξετάζει νέα μέτρα, χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ 2007-2013, το οποίο όπως επανειλημμένα έχουμε δηλώσει έχει ήδη αρχίσει εδώ και δύο χρόνια, χωρίς να έχει απορροφηθεί ούτε ένα ευρώ!

Επιπλέον, μας ενημερώνει ότι έχουν συσταθεί Ομάδες Ψυχοκοινωνικής μέριμνας (Ο.Ψ.Μ.), οι οποίες σε συνεργασία με τους Διοικητές των Μονάδων και καθοδηγούμενες από τους στρατιωτικούς ψυχιάτρους, συμβάλλουν αποφασιστικά στην επίλυση πολλών προβλημάτων ψυχικής υγείας. Παρέχεται εκπαίδευση των μαθητών των παραγωγικών σχολών σε θέματα ψυχολογίας-ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της φοίτησης τους. Πραγματοποιούνται περιοδικές επισκέψεις ψυχιάτρων στους σχηματισμούς. Έχει δημιουργηθεί 24ωρη τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης με επικείμενη περαιτέρω ενίσχυση και πλαισίωση της. Διανέμεται σε κάθε σειρά έντυπο διαφημιστικό υλικό για την ανωτέρω γραμμή. Πραγματοποιούνται συνεντεύξεις με τον Ψυχολόγο και Ιατρό του κέντρου κατάταξης και άλλα πολλά που έχουμε ακούσει ξανά και ξανά αλλά αποτέλεσμα δε βλέπουμε.

Όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό των στρατοπέδων, για άλλη μια φορά βλέπουμε τον εικονικό κόσμο στον οποίο ζει η Κυβέρνηση ή τουλάχιστον αυτόν που θέλει να μας παρουσιάζει. Μας ενημερώνει ότι το Υπουργείο έχει επιστήσει την προσοχή στα Επιτελεία να αντιμετωπίζουν τους στρατευμένους με πνεύμα δικαιοσύνης και ισότητας στην κατανομή των υπηρεσιών και στην χορήγηση αδειών εξόδου, στις παραμεθόριες περιοχές να δίνονται επιπλέον άδειες απομάκρυνσης και στις ευπαθείς ομάδες στρατευσίμων να παρέχονται διευκολύνσεις. Μας κοροϊδεύει το Υπουργείο; Το γεγονός που βασίστηκε η ερώτηση μας ήταν ακριβώς η αυτοκτονία ενός 20χρονου που στερήθηκε άδεια εξόδου, όταν την χρειαζόταν!! Πέραν τούτου όμως, αναφερόμαστε σε αύξηση των αυτοκτονιών αποδεδειγμένη από σχετικές μελέτες! Πως είναι δυνατόν η αύξηση των αυτοκτονιών να ανακοπεί και μάλιστα το ποσοστό να μειωθεί, όταν παραβιάζονταν η ίση μεταχείριση των εξόδων για τους στρατεύσιμους μέχρι τώρα, πόσο μάλλον από εδώ και εμπρός που οι στρατεύσιμοι θα υπηρετούν λιγότερο και επομένως η στελέχωση των στρατοπέδων θα είναι δυσκολότερη και περισσότερο πιεστική; Μάλλον όμως, όταν αποφάσιζε για το 9μηνο ο κ. Υπουργός και τα επιτελείο του δεν σκεφτόταν τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά τις επικείμενες εκλογές και το ρητό «ο σώζων εαυτό, σωθείτο»!!

Και για να μην πολυλογούμε ανούσια όπως έκανε στην απάντηση του ο Υπουργός, με ασκήσεις επί χάρτου δεν πρόκειται να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των στρατευσίμων. Περιμέναμε από τον κ. Υπουργό να μας δώσει έστω και τώρα μια περισσότερο ικανοποιητική και ξεκάθαρη απάντηση για το τι πρόκειται να πράξει συγκεκριμένα για να μειώσει το ποσοστό αυτοκτονιών στο Στρατό Ξηράς. Δυστυχώς δεν μας κάλυψε ούτε και πάλι. Χιλιοειπωμένα τα όσα μας επανέλαβε αλλά επί της ουσίας το πρόβλημα παραμένει άλυτο και θα συνεχίσει να παραμένει αν δεν αναγνωριστεί πλήρως από τους αρμόδιους. Χρειάζεται μάλλον περισσότερη υπευθυνότητα από πλευράς Κυβέρνησης και περισσότερη προσπάθεια για πρακτική και όχι μόνο θεωρητική προσέγγιση του ζητήματος.

Ο Βουλευτής Αττικής και Εισηγητής του ΚΤΕ Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Οικονόμου, θα επανέρχεται στο ζήτημα ελέγχοντας κατά πόσο οι εξαγγελίες του Υπουργείου θα πραγματοποιούνται και μέχρις ότου αποδειχθεί ότι επιφέρουν εμφανώς θετικά αποτελέσματα στις Ένοπλες Δυνάμεις, κάτι που μέχρι τώρα, πέντε χρονιά διακυβέρνησης της ΝΔ δεν έχει φανεί σε καμία περίπτωση.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου