Σαν σήμερα το 22-5-1963 δολοφονήθηκε ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρ Λαμπράκης

Ήταν η 22η Μαΐου του 1963, όταν ο Γρηγόρης Λαμπράκης, βουλευτής της ΕΔΑ, μετά από ομιλία του σε πολιτική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, δέχθηκε τα θανατηφόρα χτυπήματα των παρακρατικών Σπύρου Γκοτζαμάνη και Μανώλη Εμμανουηλίδη. Η παλλαϊκή κατακραυγή για τη στυγερή δολοφονία ενός ανθρώπου που διακρίθηκε στον αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία οδήγησε σε πρωτόγνωρες πολιτικές αναταράξεις, έως και την πτώση της τότε κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος και εγκατέλειψε τη χώρα.

Δολοφονήθηκε από το παρακράτος της μετεμφυλιακής δεξιάς, αλλά η εμβληματική μορφή του ενέπνευσε τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου και οδήγησε στην ίδρυση της «Νεολαίας Λαμπράκη», με πρόεδρο τον Μίκη Θεοδωράκη.
 Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, όμως, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και για συγγραφείς και καλλιτέχνες. Έτσι, ο Βασίλης Βασιλικός έγραψε το «Ζ» που μετέφερε στην οθόνη ο Κώστας Γαβράς, με τον Ιβ Μοντάν στον ρόλο του Γρηγόρη Λαμπράκη, τον Ζαν Λουί Τρεντινιάν στον ρόλο του Χρήστου Σαρτζετάκη, μετέπειτα προέδρου της Δημοκρατίας, και την Ειρήνη Παπά στον ρόλο της συζύγου του Λαμπράκη.
Ο Γρηγόρης Λαμπράκης διακρίθηκε, όμως, και σε άλλους στίβους, αυτούς των γηπέδων. Υπήρξε αθλητής με πολλές πανελλήνιες και βαλκανικές νίκες, κατέχοντας για 23 χρόνια το πανελλήνιο ρεκόρ στο άλμα εις μήκος, ενώ υπήρξε και ικανός μαραθωνοδρόμος, πραγματοποιώντας μάλιστα, παρά τις απαγορεύσεις της αστυνομίας και τις απειλές, την «1η Μαραθώνια πορεία Ειρήνης», έναν μήνα πριν από τον θάνατό του.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου