Απεργούν στο Δημόσιο για αυξήσεις


Οι διεκδικήσεις των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα κατέβασαν στο δρόμο τους δημόσιους υπαλλήλους στη Νορβηγία, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δικαιούνται περισσότερα οφέλη από την οικονομική άνθηση στη χώρα, όπου η δημοσιονομική πειθαρχία και κυρίως τα έσοδα από την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων διατηρούν τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα, την ώρα που η οικονομία αναπτύσσεται συνεχώς (φέτος με ρυθμό 1,4%). Τα συνδικάτα στο δημόσιο τομέα ισχυρίζονται ότι στο μισθολογικό, οι αυξήσεις ήταν πάντα μικρότερες από τις αντίστοιχες στον ιδιωτικό τομέα και δεν μπορούν να βρίσκονται για μια ακόμη φορά στην πρώτη γραμμή της αυτοσυγκράτησης.
Χτες τα συνδικάτα κήρυξαν απεργία, την πρώτη έπειτα από 28 χρόνια, με αποτέλεσμα να μείνουν κλειστά τα σχολεία, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και δημόσιες υπηρεσίες, ενώ σταδιακά η κινητοποίηση αναμένεται να λάβει διαστάσεις, ώστε στο πλευρό των πρώτων περίπου 30.000 απεργών να βρεθούν οι περισσότεροι, αν όχι όλοι από τους 600.000 εργαζομένους στο δημόσιο και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Οι συνομιλίες των εργοδοτών με τα συνδικάτα στον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι εμπιστευτικές, αλλά, σύμφωνα με το νορβηγικό Τύπο, αφορούν αυξήσεις στους μισθούς σχεδόν 4%. Αυξήσεις λίγο πάνω από το ίδιο ποσοστό κατά μέσο όρο διεκδικούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, την ώρα που οι κυβερνώντες φέρονται να προτείνουν 3,75%.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου