Έρχονται οι περικοπές στα εφάπαξ μετά τις εκλογές, εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Μαΐου. Παράλληλα θα ολοκληρωθούν και οι αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα των ταμείων πρόνοιας. Ως εκ… τούτων και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η περικοπή των εφάπαξ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις αναμένεται να αγγίξει και το 30%, σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει ακόμη και διπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών. Τα ταμεία που εμφανίζουν κυρίως πρόβλημα είναι του δημόσιου τομέα, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ζητά εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Μαΐου από τις διοικήσεις των ταμείων πρόνοιας να προτείνουν τον τρόπο αναπροσαρμογής των εφάπαξ μέσω είτε αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών ή περικοπών των εφάπαξ είτε με συνδυασμό και των δύο λύσεων.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι αναλογιστικές μελέτες για τα ταμεία πρόνοιας δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς στα πρώτα στοιχεία που έχει στα χέρια της η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν συμπεριλαμβάνονται τα περιουσιακά στοιχεία των ταμείων, ενδεχόμενοι κοινωνικοί πόροι που λαμβάνουν (όπως το αγγελιόσημο για το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), αλλά και η αναλογία ασφαλισμένων σε συνδυασμό με τον αριθμό των δικαιούχων εφάπαξ ανά έτος.
Τα πρώτα δείγματα
Σημειώνεται ότι, με βάση τον νόμο που έχει ψηφίσει η Βουλή, τα ποσά των εφάπαξ θα πρέπει να είναιπλήρως ανταποδοτικά σε σχέση με τις εισφορές που καταβάλλονται. Οι προσαρμογές ωστόσο θα γίνουν και με βάση την οικονομική κατάσταση των επιμέρους τομέων πρώην ταμείων πρόνοιας που έχουν συγχωνευτεί στα ενιαία ταμεία.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, όσον αφορά τη σχέση ανταποδοτικότητας και μόνο (δηλαδή τη διαφορά μεταξύ των εισφορών των ασφαλισμένων και των ποσών εφάπαξ που αποδίδει κάθε ταμείο πρόνοιας), χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι παράμετροι που αναφέρθηκαν παραπάνω, 21 ταμεία ή τομείς πρόνοιας χορηγούν ποσά εφάπαξ μεγαλύτερα κατά 2%-83% σε σχέση με τις εισφορές που κατέβαλλαν οι ασφαλισμένοι. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι 14 ταμεία - τομείς πρόνοιας αποδίδουν χαμηλότερα ποσά εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές που εισπράττουν.
Αναλυτικότερα, σε σύνολο 35 τομέων προκύπτουν:
- Είκοσι ένα ταμεία ή τομείς πρόνοιας (ποσοστό 60%) που χορηγούν ποσά εφάπαξ μεγαλύτερα κατά 2% - 83% σε σχέση με τις εισφορές που κατέβαλλαν οι ασφαλισμένοι στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Μεταξύ των ταμείων αυτών συμπεριλαμβάνονται το ταμείο πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων με απόκλιση 22,67%, τα ταμεία πρόνοιας των εργαζομένων στις φαρμακευτικές εταιρείες με διαφορά 63,91%, των ξενοδοχοϋπαλλήλων με απόκλιση 46,63%, των κληρικών με 36,94%, της ΕΡΤ, των υπαλλήλων του ΙΚΑ κ.ά. - Δεκατέσσερα ταμεία ή τομείς πρόνοιας (ποσοστό 40%) αποδίδουν χαμηλότερα, σε σχέση με τις εισφορές, ποσά εφάπαξ (απόκλιση από 5,25% έως 126%). Ανάμεσά τους είναι και το ταμείο της Εμπορικής Τράπεζας (μετά τις μειώσεις που έγιναν τα στοιχεία δείχνουν ότι το εφάπαξ που χορηγείται είναι οριακά μικρότερο κατά 2,31%).
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μικρό πρόβλημα αναμένεται να υπάρξει στο ταμείο πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%.
Ωστόσο, εντονότερο είναι το πρόβλημα στο ΤΑΥΤΕΚΩ και συγκεκριμένα στο εφάπαξ της ΔΕΗ, όπου οι μειώσεις θα αγγίξουν το 30% ή σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να διπλασιαστούν οι ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και στα εφάπαξ των τραπεζοϋπαλλήλων.
το ποντίκι