Πιέσεις της τρόικας για ευελιξία στην αγορά εργασίας


Μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας φαίνεται πως ζήτησαν οι εκπρόσωποι της τρόικας στη συνάντηση που είχαν με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας όπου έθεσαν τα θέματα των ρυθμίσεων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.Στελέχη του υπουργείου τόνιζαν πάντως ότι υπάρχει «κόκκινη γραμμή» και αυτή είναι οι ρυθμίσεις οι οποίες προβλέπονται από το ευρωπαϊκό εργατικό δίκαιο, άποψη που φαίνεται πως αποδέχονται και οι εκπρόσωποι της τρόικας.
Στο θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων επιβεβαιώθηκε και από τις δυο πλευρές η βούληση να προχωρήσει η εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου. Οι εκπρόσωποι της τρόικας ωστόσο εξέφρασαν επιφυλάξεις για την ταχύτητα της εφαρμογής και ζήτησαν να ενημερωθούν για το ρόλο των γνωμοδοτήσεων από τα θεσμοθετημένα όργανα, όπως του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Υπενθυμίζεται πως βάσει του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, τα δύο μέρη υποβάλλουν από κοινού αιτιολογική έκθεση των λόγων που δικαιολογούν την πρόθεσή τους για κατάρτιση ειδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας προς το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο και γνωμοδοτεί για τη σκοπιμότητα της κατάρτισής της, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία είκοσι ημερών μετά την πάροδο της οποίας τεκμαίρεται η χορήγησή της. Με την ίδια διαδικασία συμφωνείται και η τυχόν παράτασή της.
Επιφυλάξεις εξέφρασε η τρόικα και για τα εμπόδια που ενδέχεται να θέτουν οι προβλέψεις του νόμου για την εκπροσώπηση των εργαζομένων στην κατάρτιση των επιχειρησιακών συμβάσεων, εφόσον πολλές επιχειρήσεις απασχολούν λιγότερους από 20 εργαζομένους και υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην αναγνώριση των εργατικών σωματείων από τα δικαστήρια, διαδικασία που σήμερα απαιτεί περίπου οκτώ μήνες.
Στελέχη του Υπουργείου σημειώνουν ωστόσο ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιμείνει στην κατοχύρωση της συλλογικής εκπροσώπησης των εργαζομένων.
Στη συνάντηση της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας συζητήθηκε επίσης και το θέμα του δικαιώματος του υπουργού για την επέκταση της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων, και οι ελεγκτές ενημερώθηκαν για την πρωτοβουλία της υπουργού να ζητήσει από τους κοινωνικούς εταίρους προτάσεις για την αναβάθμιση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας και την δημιουργία αντικειμενικών κριτηρίων για την εφαρμογή της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα επεκτείνονται κλαδικές συμβάσεις που προβλέπουν αυξήσεις πολύ πάνω από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ ρόλο στις γνωματεύσεις πρόκειται να διαδραματίσει και το ΣΕΠΕ.
Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, στελέχη του υπουργείου Εργασίας θεωρούν ιδιαίτερα θετική εξέλιξη ότι η τρόικα δέχθηκε με βάση τις αναλογιστικές μελέτες της κύριας σύνταξης, (για τα τρία μεγάλα Ταμεία) τη βιωσιμότητα του συστήματος και κατά συνέπεια δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στις κύριες συντάξεις. Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν πάντως να μην υπάρξει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών για τα επικουρικά ταμεία, ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, ΤΕΑΔΥ, και Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, που θα πρέπει να κατατεθούν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες και ανάλογα με τα αποτελέσματα, να δρομολογηθούν από τις αρχές του 2012, οι διαδικασίες της ενοποίησης των επικουρικών Ταμείων.
Τα στελέχη της τρόικα έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία της ενοποίησης των κλάδων Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων η οποία ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή και την πορεία της συγκρότησης του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υγείας, και τάχθηκαν υπέρ των μεταρρυθμίσεων χωρίς καθυστερήσεις.
το ποντίκι

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου