Καταθέτουν μπλοκάκια και βιβλία για να γλιτώσουν από 45 έως 250 ευρώ

Διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνει το κίνημα "Δεν πληρώνω τέλος επιτηδεύματος». Καθημερινό φαινόμενο είναι πλέον στις εφορίες, κυρίως νέοι σε ηλικία που εργάζονται με μπλοκάκι για 500-700 ευρώ, να σπεύδουν να δηλώσουν διακοπή ή αδράνεια στο Τμήμα Μητρώου των  ΔΟΥ.
Ο λόγος, όπως παρατηρούν εφοριακοί υπάλληλοι που συνομιλούν μαζί τους, είναι η προσπάθειά τους να αποφύγουν να πληρώσουν τα 300-500 ευρώ τουτέλους επιτηδεύματος.Οι κατηγορίες των ενδιαφερομένων είναι τρεις, κατά βάση:
- Ελεύθεροι επαγγελματίες που αν και πλέον εργάζονται σε άλλες δουλειές, διατηρούσαν ανοικτό το μπλοκάκι που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα, μήπως και έβρισκαν κάποια συμπληρωματική απασχόληση όπου θα τους φαινόταν χρήσιμο. Καθώς καλούνται να πληρώσουν 300 ευρώ φέτος και από 300-500 από του χρόνου και κάθε χρόνο, προτιμούν να δηλώσουν διακοπή για να μην «τρέχει» το τέλος επιτηδεύματος που, όχι σπάνια, ξεπερνά και το εισόδημα της χρονιάς.

- Ευκαιριακά εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι και δεν εργάζονται το καλοκαίρι: αν και θα πληρώσουν φέτος τα 300 ευρώ, θέλουν να γλιτώσουν έστω και τον μήνα που θα μείνει κλειστή η εταιρία τους το καλοκαίρι. Ο λόγος είναι ότι έτσι θα γλιτώσουν το 1/12 από όσα θα πλήρωναν το 2012. Αν ζουν δηλαδή στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, θα γλιτώσουν 45 από τα 500 ευρώ που θα κληθούν να πληρώσουν του χρόνου.

- Εργαζόμενοι που δεν κόβουν μπλοκάκι εδώ και χρόνια (πριν το 2011) και θέλουν να δηλώσουν αναδρομικά διακοπή, από το 2009 κιόλας. Αν ο έφορος δεχτεί να τους «εξυπηρετήσει», αφού πρώτα ελέγξει από πότε είχαν να κόψουν απόδειξη στο μπλοκάκι, θα αποφασίσει για το ύψος του προστίμου που θα τους επιβάλει, ως εκπρόθεσμους.  Επειδή αυτό κυμαίνεται από 117-1170 ευρώ, αν τους πει να πληρώσουν το ελάχιστο (των 117 ευρω) θα αποφύγουν να πληρώσουν φέτος 300 ευρώ (αν η διακοπή γίνει αναδρομικά από 31-12-2009) ή 25-275 ευρώ, αν η διακοπή οριστεί
σε κάποιον μήνα του 2010 (ανάλογα με το πόσοι μήνες διανύθηκαν στο 2010 καθορίζεται και το ποσό του τέλους). Αν έτσι τους συμφέρει, παραδίδουν τα βιβλία και έχουν κέρδος από φέτος στην τσέπη, τη διαφορά αυτή.



το πρώτο θέμα online

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου