Οι λύκοι - οίκοι δεν θα γίνουν αρνάκια..


Τα πράγματα εξελίσσονται μέχρι τώρα σύμφωνα με τις προβλέψεις εκείνων που συνέβαλαν στην διαμόρφωση της απόφασης της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών. 
Οι οίκοι αξιολόγησης και όσοι επένδυαν στην ελληνική χρεοκοπία αιφνιδιάστηκαν από το εύρος και τη διάρκεια της ρύθμισης των ελληνικών χρεών, καθώς δεν περίμεναν κάτι τέτοιο.
Ανέμεναν συντηρητικές επιλογές, αλλά ο φόβος διάχυσης της κρίσης χρέους στην Ιταλία, στην Ισπανία και αλλού, επέβαλαν μια πιο επιθετική στάση από τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Οι οίκοι αξιολόγησης λοιπόν έδρασαν όπως αναμενόταν, παρά τις όποιες επιφυλάξεις τους. Εξέδωσαν ανακοινώσεις καταδικαστικές και προέβησαν σε υποβαθμίσεις.
Επιμένουν βεβαίως στις έννοιες της περιορισμένης ή επιλεκτικής χρεοκοπίας, στηριζόμενοι στο κόστος της ανταλλαγής για τους ιδιώτες, Τράπεζες και θεσμικούς επενδυτές, που θα προκύψει από τις λογιστικές αποτιμήσεις σε παρούσες αξίες των νέων μακροχρόνιων τίτλων οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τους παλαιούς, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Βρυξελλών.
Ωστόσο, απέφυγαν επί του παρόντος να εντάξουν την Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας. Διατηρούν την αξιολόγηση της Ελλάδας ένα σκαλί παραπάνω και αναμένουν την ανταλλαγή των τίτλων, τους όρους δηλαδή και το ύψος των λογιστικών ζημιών που θα προκύψουν για τις Τράπεζες, προκειμένου να επανεκτιμήσουν την κατάσταση και να επιβάλουν - άγνωστο για πόσο - το καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Το γεγονός πάντως ότι αρχίζουν και αποδέχονται ότι η εφαρμογή των αποφάσεων της συνόδου κορυφής θα οδηγήσει σε μικρότερο ελληνικό χρέος υποδηλώνει σχετικό προβληματισμό.
Όμως οι λύκοι παραμένουν λύκοι. Η Fitch την Παρασκευή και νωρίς το πρωί της Δευτέρας οι Moody's, επέμειναν στην επιλογή της περιορισμένης ή επιλεκτικής χρεοκοπίας και κατά τα φαινόμενα θα προχωρήσουν, επενδύοντας τόσο στις ευρωπαικές καθυστερήσεις, όσο και στις ελληνικές αγκυλώσεις.
Είναι ζήτημα των ευρωπαικών και των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν τις σχετικές διαδικασίες εφαρμογής των αποφάσεων της συνόδου, να τρέξουν δηλαδή τις ανταλλαγές των τίτλων όπως και τους μηχανισμούς διατήρησης και ενίσχυσης της ρευστότητας του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος και μαζί να κινήσουν με ταχύτητα την εφαρμογή του πλήθους των μέτρων του μεσοπρόθεσμου.
Αν αυτά προωθηθούν οι οίκοι αξιολόγησης θα εκτεθούν και στο τέλος θα αναγκασθούν να αλλάξουν ρότα. Αν επιβεβαιωθεί η μείωση του ελληνικού χρέους και επισημοποιηθεί η προσπάθεια μείωσης των ελλειμμάτων και προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών το κλίμα θα αλλάξει οριστικά και αμετάκλητα για την Ελλάδα. Και τότε οι οίκοι - λύκοι θα πρέπει να αναζητήσουν τροφή αλλού.

akarakousis@dolnet.gr

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου