νέα λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών


Από την 1η Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε ισχύ η νέα λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, την οποία παρέδωσε σήμερα η διαρκής επιτροπή εμπειρογνωμόνων στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κουτρουμάνη. Η νέα λίστα δίνεται από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου
Η εφαρμογή της νέας λίστας θα αφορά καταρχάς στο 80% των επαγγελμάτων που περιλαμβάνονται σε αυτή, ενώ για τα υπόλοιπα επαγγέλματα η μελέτη θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους. Δείτε ολόκληρη την ενδεικτική λίστα εδώ.
Με τη νέα λίστα εξαιρούνται από την κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών περίπου 100.000 έως 120.000 εργαζόμενοι, ενώ ο αριθμός όσων υπάγονται σε αυτά αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στις 400.000 έως 420.000 εργαζόμενους, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το Μνημόνιο. Ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας διαβεβαιώνουν πάντως, ότι δεν υπάρχει δέσμευση απέναντι στην τρόικα για συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων που πρέπει να περιλαμβάνει η λίστα και η τελική ρύθμιση θα γίνει με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια.

Σήμερα στην κατηγορία των βαρέων είναι ασφαλισµένοι 538.234 μισθωτοί εκ των οποίων 394.817 άνδρες και 143.417 γυναίκες.
Κατά το επόμενο χρονικό διάστημα οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας θα πραγματοποιήσουν ελέγχους στους εργασιακούς χώρους, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων προκειμένου να συμπεριληφθεί στα τελικά κριτήρια η ευρωπαϊκή εμπειρία.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η λίστα που παραδόθηκε από την Επιτροπή δεν είναι οριστική και το υπουργείο έχει ήδη ξεκινήσει τη διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτικών οργανώσεων, ώστε να αποτυπωθεί τελικά ένα πόρισμα επιστηµονικά τεκµηριωµένο και κοινωνικά δίκαιο.
Σε σχετική δήλωσή του, ο Γ. Κουτρουμάνης τονίζοντας ότι η νέα λίστα θα δοθεί στη δημοσιότητα και στους φορείς για διαβούλευση, επισήμανε ότι δεν πρόκειται για προτάσεις της κυβέρνησης αλλά της επιτροπής. «Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν μετά τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς και τη γνωμοδότηση του ΣΚΑ (Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης). Αξιοποιούμε όλες τις μελέτες όλα τα πορίσματα αλλά και ό,τι έχει γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να καταλήξουμε σε μια επικαιροποιημένη λίστα που θα είναι δίκαιη, με ίδιο καθεστώς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που θα έχει μεταβατικό στάδιο έτσι ώστε οι εργαζόμενοι οι οποίοι βρίσκονται στο συγεκρκιμένο καθεστώς να μην χάσουν τα δικαιώματά τους και σε κάθε περίπτωση να έχουμε επαγγέλματα τα οποία είχαν μείνει εκτός λίστας γιατί απλούστατα δεν είχαν τους φορείς που θα τους υποστήριζαν», είπε ο υπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα ασφαλιστικά ταμεία, ο υπουργός δήλωσε: «Μέχρι τώρα το θέμα των ΒΑΕ ήταν στο μεγαλύτερο βαθμό στο ΙΚΑ. Έχουμε και άλλους Φορείς όπως ο ΟΓΑ και το δημόσιο όπου εκεί θα χρειαστεί να επεκταθεί το καθεστώς των ΒΑΕ έτσι ώστε να έχουμε ένα ενιαίο καθεστώς στη χώρα μας».Τέλος, ο Γ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το θέμα της αναδρομικότητας γιατί κάποιοι από τους εργαζόμενους θα έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν και προηγούμενα χρόνια.
Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο της μείωσης των αποδοχών για τις ειδικότητες που θα εξαιρεθούν, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας έχει διευκρινίσει ότι οι συνέπειες αφορούν μόνο τα μειωμένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, και δεν σχετίζεται ούτε με την καταβολή των επιδομάτων ούτε συνεπάγεται προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.
► Κατηγορηματικά αντίθετη σε κάθε αλλαγή της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων που δε βασίζεται σε ιατρικά επιστημονικά δεδομένα αλλά γίνεται με στόχο την ικανοποίηση των εργοδοτών και των δανειστών, εμφανίστηκε η ΓΣΕΕ σε σχετική ανακοίνωσή της.

"Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να αυθαιρετεί με τον ατεκμηρίωτο αποχαρακτηρισμό επαγγελμάτων επειδή προβλέφθηκε στο μεσοπρόσθεσμο σχέδιο η μείωση κατά 10% των ΒΑΕ. Η θέση μας είναι σαφής και αδιαπραγμάτευτη: Κανένας αποχαρακτηρισμός επαγγέλματος από τα ΒΑΕ χωρίς απόλυτο και επιστημονικό τεκμηριωμένο τρόπο. Αυτό που επιθυμούν και διεκδικούν τα συνδικάτα είναι μια αγορά εργασίας η οποία θα διασφαλίζει την υγεία και την ακεραιότητα των εργαζομένων γι’ αυτό και η ΓΣΕΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις μεταξύ αυτών και τη δημιουργία επιτροπής επαγγελματικού κινδύνου", αναφέρει η ΓΣΕΕ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου