Από το ΑΣΕΠ η επιλογή διευθυντών και η εργασιακή εφεδρεία


Του Ηλία Μπενέκου
Με δύο καυτά «μέτωπα» θα βρεθεί αντιμέτωπο το ΑΣΕΠ το προσεχές διάστημα, όπως διευκρίνισε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Γ. Βέης, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσής του την οποία παρέδωσε χθες και στον πρόεδρο της Βουλής. Η αξιολόγηση εκείνων που θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο, αλλά και το εργασιακό «μέλλον» αυτών που υπηρετούν σε ΔΕΚΟ, οι οποίες καταργούνται ή συγχωνεύονται και θα μπουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, θα αποτελέσουν τους κρίσιμους τομείς με τους οποίους θα ασχοληθεί η ανεξάρτητη αρχή.
Συγκεκριμένα, ευκαιρία κάθε τρία χρόνια, μέσω γραπτών εξετάσεων θα δίνεται στο εξής στους περίπου 100 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους που επιθυμούν να καταλάβουν μία από τις 29 χιλιάδες θέσεις γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Βέης, ενώ ο βαθμός που θα συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι θα ισχύει για έξι χρόνια. Για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν εκ νέου σε γραπτές εξετάσεις πριν την πάροδο της εξαετίας, θα ισχύει ο τελευταίος βαθμός που θα έχουν πάρει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Βέη οι νέες διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων θα εφαρμοστούν προς τα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2012.

Ερωτήσεις
Οι εξετάσεις θα γίνουν με το σύστημα των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών και οι ερωτήσεις που θα επιλεγούν από το ΑΣΕΠ θα είναι κοινές για κάθε θέση ευθύνης, προσανατολισμένες σε θέματα Δημόσιας Διοίκησης και γνώσεων που απαιτούνται για την άσκηση διοίκησης. Στα μόρια που θα λαμβάνει κανείς από τις εξετάσεις θα προστίθενται τα υπόλοιπα κριτήρια, δηλαδή τα τυπικά προσόντα, η απόδοση στην υπηρεσία, αλλά και η προφορική συνέντευξη, στην οποία θα υποβάλονται μόνον οι υποψήφιοι γενικοί διευθυντές και διευθυντές, αλλά όχι οι τμηματάρχες.
Η κρίση των γενικών διευθυντών θα γίνει από το αρμόδιο Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΕΙΣΕΠ), που στη συντριπτική του πλειονότητα αποτελείται από μέλη του ΑΣΕΠ, ενώ στη συνεχεία θα συγκροτηθούν σε κάθε υπουργείο τα Συμβούλια Επιλογής Προσωπικού που θα είναι αρμόδια για την κρίση και επιλογή των διευθυντών και των τμηματαρχών.
Κρίσιμος θα είναι ο ρόλος του ΑΣΕΠ και αναφορικά με την αξιολόγηση του πλεονάζοντος προσωπικού των ΔΕΚΟ, που θα ενταχθεί στους πίνακες κατάταξης της «εργασιακής εφεδρείας». Καθώς δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις της Αρχής με το υπουργείο Εσωτερικών.
Σενάριο
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Βέης ένα από τα ενδεχόμενα που μελετώνται είναι να αξιολογεί το ΑΣΕΠ βάσει αντικειμενικών κριτηρίων το προσωπικό που θα υποδείξει ο φορέας ως πλεονάζον. Διερευνάται, ωστόσο, και η περίπτωση να αξιολογηθεί το σύνολο του προσωπικού και με βάση την αξιολόγηση αυτή, ο φορέας να αποφασίσει στη συνέχεια ποιοι θα μπουν στους πίνακες.
Πάντως ο κ. Βέης ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί το ΑΣΕΠ να κρίνει πόσοι θα συνεχίσουν να απασχολούνται και ποιες είναι οι απαιτούμενες ειδικότητες που πρέπει να διατηρηθούν στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα οι οποίοι θα παραμείνουν ή θα προκύψουν ύστερα από τις συγχωνεύσεις, τονίζοντας ότι δεν μπορεί η ανεξάρτητη αρχή να υποκαταστήσει τους συμβούλους επιχειρήσεων.
«Σταθμοί» και «κατακτήσεις» για το ΑΣΕΠ
Ετος-σταθμό, για το ΑΣΕΠ, χαρακτήρισε την περασμένη χρονιά ο Γ. Βέης, με δεδομένο ότι επανήλθε στην αρμοδιότητα της αρχής ο έλεγχος των προσλήψεων τόσο μόνιμου προσωπικού όσο και εποχικού και με σύμβαση έργου. Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ χαρακτήρισε εξάλλου «σημαντική κατάκτηση» την πρόσληψη του νοσηλευτικού προσωπικού μέσω των «κυλιόμενων πινάκων κατάταξης» σημειώνοντας μάλιστα ότι «πρέπει να δημιουργηθούν και αντίστοιχες δεξαμενές υποψηφίων και σε άλλες ειδικότητες». Εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τη διενέργεια νέου τεστ δεξιοτήτων στο άμεσο διάστημα, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής γραπτού διαγωνισμού για τους εκπαιδευτικούς το τρέχον έτος.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου