Πυρ ομαδόν κατά Μέρκελ

Τόσο η γερμανική αντιπολίτευση όσο και τα ΜΜΕ εξαπολύουν δριμύτατη κριτική στην καγκελάριο Μέρκελ, αποδίδοντάς της λαϊκισμό, κωλυσιεργεία, ατολμία, παλινωδίες και αναποφασιστικότητα, ως προς την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, με μοναδική πλέον αναφενόμενη λύση - όπως αναφέρουν - την ριζική αναδιάρθρωση του χρέους.
Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει να μετατραπεί σε συντρίμμια και ερείπια και σε αυτό το σκηνικό συμβάλει η πολιτική της Άγκελα Μέρκελ. Είναι ένα από τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει μερίδα του γερμανικού Τύπου μετά και τη χθεσινή παρέμβαση του πρώην καγκελάριου Χέλμουτ Κολ. Την ίδια ώρα, Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και Πράσινοι, κατηγορούν την καγκελάριο ότι η στάση της έναντι της ελληνικής κρίσης χαρακτηρίζεται από λαϊκισμό και "σταθερή καθυστέρηση".

Ελλειμμα ηγεσίας"Πρόκειται για το μέλλον της Ελλάδας, του κοινού νομίσματος του κοινού σπιτιού μας, σημειώνει η Mittelbayerische Zeitung."Η κατάσταση δυσκολεύει από την έλλειψη ηγετικής στάσης κυρίως από την Μέρκελ. Ακόμη και ο πολιτικός μέντοράς της, ο Χελμουτ Κολ, δεν βρήκε επαινετικά λόγια, φαίνεται μάλιστα να ανησυχεί, επειδή η Μέρκελ καταστρέφει την Ευρώπη, αν πιστέψουμε τα δημοσιεύματα.Όμως ο Κολ ξεχνά ότι για να υιοθετηθεί το κοινό νόμισμα σημαντικό ρόλο έπαιξαν κυρίως πολιτικοί λόγοι και λιγότερο χρηματοοικονομικοί. Αυτό τώρα παίρνει την εκδίκησή του". Αναποφάσιστη και άτολμηΑναποφασιστικότητα στις πράξεις της γερμανίδας καγκελαρίου παρατηρεί και η Rheinische Post. "Δεν προκαλεί εντύπωση που ο Κολ επέκρινε με σφοδρότητα την διάδοχό του σε κατ΄ ιδίαν συνομιλία τους", γράφει ο σχολιαστής της. "Έχει κάθε λόγο να το κάνει. Γιατί στο αποκορύφωμα της κρίσης του ευρώ εμφανίζεται αναποφάσιστη και άτολμη. Ενώ έδειξε πυγμή το 2008 και το 2009 στην χρηματοπιστωτική κρίση, τώρα σύρεται από τις εξελίξεις φοβούμενη τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Και παλινωδεί. Πριν από ένα χρόνο είπε ότι δεν θα δώσει ούτε ένα σεντ, και μερικές εβδομάδες αργότερα πέρασε ένα πακέτο δισεκατομμυρίων από τη γερμανική βουλή αποκλείοντας ένα δεύτερο μέχρις ότου της έδωσαν ένα μάθημα οι αγορές. Τώρα δεν διαφαίνεται να θέλει αναδιάρθρωση ή όχι. Αυτή δεν είναι εικόνα στιβαρής ηγέτιδας".Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωσηΩς τελευταία ευκαιρία για την Ευρώπη αξιολογεί η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung την σύνοδο κορυφής της Πέμπτης."Οι βιομηχανικές χώρες δεν μπορούν αν επιτρέπουν άλλο τη συσσώρευση χρεών, γιατί οι πιστωτές ισχυρών κρατών θα αρχίζουν να αμφιβάλλουν για το αν θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους", γράφει."Τα αυξανόμενα επιτόκια δανεισμού για την Ιταλία και την Ισπανία κάνουν σαφές πόσο επείγει η αναγκαιότητα πολιτικής δράσης. Η σύνοδος κορυφής θα είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία αποτελεσματικής διαχείρισης μιας κρίσης, που αν ξεφύγει θα προκαλέσει ανεξέλεγκτες συνέπειες στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα".Ο γερμανικός Τύπος πάντως θεωρεί ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν προς την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους."Το ερώτημα είναι κάτω από ποιες προϋποθέσεις", αναρωτιέται ο σχολιαστής της Rhein Zeitung. "Η ΕΚΤ προειδοποίησε μετ΄επιτάσεως να μην επιχειρηθεί ο δρόμος του πιστωτικού γεγονότος. Διότι αν οι οίκοι πιστοληπτικής ικανότητας διαπιστώσουν ότι η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών δεν είναι και τόσο εθελοντική, τότε θα κηρύξουν την Ελλάδα σε κατάσταση χρεοκοπίας. Κι αν γίνει αυτό η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να δανείζει ελληνικές τράπεζες, όπως προβλέπει ο κανονισμός της.Σε αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα θα κατέρρεε και μαζί της ολόκληρο το ευρωπαϊκό πιστωτικό σύστημα".
Η αντιπολίτευση
Δριμεία κριτική ασκούν δύο υψηλόβαθμα στελέχη της γερμανικής αντιπολίτευσης, ο Κάρστεν Σνάιντερ από τους Σοσιαλδημοκράτες και ο Γιούργκεν Τριτίν από τους Πράσινους, στην καγκελάριο, ενώ ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, Μίχαελ Φουξ, υποστηρίζει πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι μονόδρομος.

"Η καγκελάριος απέτρεψε ευρεία λύση (της ευρωκρίσης) από λαϊκισμό", δήλωσε στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σε επιθετικό τόνο ο Σοσιαλδημοκράτης Κάρστεν Σνάιντερ, αρμόδιος για τα δημοσιονομικά του κόμματος στη γερμανική βουλή, και υπογράμμισε ότι έτσι βρισκόμαστε σήμερα σε μια κατάσταση που ενδέχεται να οδηγήσει "την ευρωζώνη σε συστημική κρίση".Σύμφωνα με τον Γερμανό πολιτικό η Γερμανίδα καγκελάριος επέτρεψε με την στήριξή της στους Σαρκοζί και Μπερλουσκόνι να μετατραπεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην μεγαλύτερη Bad Bank της Ευρώπης.Ήρθε η ώρα για τα ευρωομόλογαΣτο ίδιο πνεύμα επιτέθηκε στην καγκελάριο και ο Γιούργκεν Τριτίν, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πράσινων, δηλώνοντας στους γερμανικούς Financial Times ότι η Άγκελα Μέρκελ διαχειρίζεται την κρίση με 'σταθερή καθυστέρηση' "έξι μηνών μέχρι και δύο ετών" και πως αυτό διαπιστώθηκε τόσο στην ελληνική, όσο και στην ιρλανδική κρίση.Ο "Πράσινος" πολιτικός επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι η έκδοση ευρωομολόγων είναι η σωστή διέξοδος από την κρίση και κατηγόρησε τον Γενς Βάιντμαν, πρόεδρο της Μπούντεσμπανκ και πρώην σύμβουλο της Μέρκελ, πως μπλοκάρει με την απορριπτική του στάση στην έκδοση ευρωομολόγων ακολουθώντας την λανθασμένη πολιτική της καγκελαρίας.Σε μια άμεση και ταχύτατη λύση της ελληνικής κρίσης χρέους κάλεσε ο Λουξεμβούργιος κεντρικός τραπεζίτης Υβ Μερς, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, δηλώνοντας ότι η ελληνική κρίση ενδέχεται να εξελιχθεί σε κρίση της Ευρώπης, "εάν δεν αντιδράσουν οι πολιτικοί υπεύθυνα".
Πηγή: Deutsche Welle



ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου