Βουλευτικά προνόμια. Μύθοι και αλήθειες


Τις τελευταίες ημέρες γίνονται συνεχείς αναφορές για τα προνόμια των βουλευτών και κυκλοφορεί διαδικτυακά ένα σημείωμα το οποίο τα αριθμεί σε 16. Ας δούμε ποια είναι η αλήθεια, ποια τα κατ´ εκτίμηση έξοδα των βουλευτών και τι πραγματικά πρέπει να αλλάξει ως προς τα βουλευτικά προνόμια:
1. Μηνιαίος μισθός 6.100 ευρώ.
O μισθός ορίζεται στα 6.055 ευρώ. Σε αυτόν εντάσσονται τα επιδόματα γραφείου, έξοδα κίνησης, ταχυδρομικά τέλη, οικογενειακή παροχή, κτλ..
2. Σύνταξη μετά από 4 χρόνια βουλευτικής θητείας. Ποσό σύνταξης μηνιαίως 4.880 ευρώ.
Η βουλευτική σύνταξη θεμελιώνεται στα 8 πλήρη έτη θητείας (Τούτο σημαίνει 3 θητείες καθότι στη χώρα μας υφίσταται η παραδοξότητα να μην ολοκληρώνεται η κυβερνητική θητεία). Το ποσό της σύνταξης που αναφέρεται είναι καθ' όλα ανακριβές.

3. Για συμμετοχή σε επιτροπές, 250 ευρώ την ώρα.
Η συμμετοχή στις επιτροπές ορίστηκε στα 150 ευρώ. Ο μέσος όρος επιτροπών το μήνα είναι 3.

4. Οι βουλευτές της επαρχίας παίρνουν το μήνα 1.000 ευρώ για ενοίκιο.
Δεν είναι ακριβές. Το κράτος πληρώνει την παραμονή του βουλευτή σε ξενοδοχείο των Αθηνών με το οποίο συνεργάζεται ή ενοίκιο μέχρι το ποσό των 1.000 ευρώ, αν εκείνος επιλέξει την ενοικίαση κατοικίας.

5. Όλοι οι βουλευτές παίρνουν άπαξ 1.500 ευρώ για οργάνωση γραφείου και 1.000 ευρώ τις γιορτές λόγω αυξημένης επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους τους. Το Δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας είναι ξεχωριστά.
Ίσχύει μόνο η άπαξ χορηγεία και αυτή αφορά στους νεοεκλεγέντες βουλευτές. Από το 2010 έχει καταργηθεί ολοκληρωτικά για τους βουλευτές η καταβολή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας. Όπως επισημαίνεται από ανακοίνωση της βουλής, μετά τις μειώσεις των συνολικών αποδοχών των βουλευτών που επήλθαν από τις εισηγήσεις του προέδρου της Βουλής και τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, οι συνολικές αποδοχές των βουλευτών έχουν μειωθεί κατά 40%, ενώ πρόσφατα αποφασίστηκε η μη καταβολή ενός ολόκληρου μηνιαίου μισθού. Παράλληλα, με την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου οι βουλευτές επιβαρύνονται με την καταβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με συντελεστή 5%, ο οποίος, όπως σημειώνεται, είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο συντελεστή οποιουδήποτε άλλου Έλληνα πολίτη, καθώς και με την εισφορά υπέρ των ανέργων και του ΟΑΕΔ.
Συνοψίζοντας, το ποσό που λαμβάνουν οι βουλευτές, σε σχέση με την περσινή περίοδο, είναι 45% χαμηλότερο!
6. Δικαιούνται 104 αεροπορικά εισιτήρια ετησίως δωρεάν και απεριόριστες μετακινήσεις με ΟΣΕ και ΚΤΕΛ.
Ορθώς δικαιούνται.
7. Πολυτελές αυτοκίνητο, δωρεάν καύσιμα με επίδομα 600 ευρώ το μήνα, ένα χωροφύλακα για φρουρό, 4 κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας και ένα στο σπίτι, σταθερό, όλα δωρεάν.
Τα καύσιμα από τις διαδρομές που διανύονται με τα βουλευτικά οχήματα, τα πληρώνουν οι ίδιοι οι βουλευτές (εντάσσονται στο μισθό), στους οποίους παραχωρούνται τα εν λόγω οχήματα για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η βουλευτική τους ιδιότητα και μόνο.Τα 4 κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας δεν ισχύουν. Δεν παραχωρείται συσκευή αλλά καλύπτεται από το λογαριασμό το ποσό των 180 ευρώ (το οποίο φυσικά υπερβαίνουν όλοι ανεξαιρέτως οι βουλευτές).
8. Απολαμβάνουν πλήρους ασυλίας για όποιο αδίκημα διαπράξουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους ως βουλευτές.
Το ζήτημα της ασυλίας ισχύει και  πρέπει να συζητηθεί στη συνταγματική αναθεώρηση.
9. Δεν πληρώνουν φόρο για ένα μέρος του μισθού ή της συντάξεως.
Δεν ισχύει. Υπάρχει ευνοϊκή μεταχείριση καθώς το περίπου 50% του μισθού είναι αυτοτελώς φορολογούμενο.
10. Δικαιούνται γραμματειακή υποστήριξη για 4 υπαλλήλους και 1 επιστημονικό συνεργάτη. Όλους αυτούς τους πληρώνει το Δημόσιο.
Δικαιούνται 3 Δ.Υ. και 2 επιστημονικούς συνεργάτες ή 4 Δ.Υ. και 1 επιστημονικό συνεργάτη.
11. Δικαιούνται άτοκα δάνεια ως βουλευτές και ως επαγγελματίες.
Δεν ισχύει. Αν γίνεται αναφορά για το παρακαταθηκών, τότε ισχύει ό,τι ισχύει και για τους υπαλλήλους του δημοσίου.
12. Δωρεάν γυμναστήριο, σάουνα, νηπιαγωγείο για τα παιδιά τους.
Τι εννοεί ο ποιητής;
13. Τηλεφωνική ατέλεια.
Ισχύει.
14. Δωρεάν επισκέψεις σε αρχαιολογικούς και καλλιτεχνικούς χώρους.
Ισχύει
15. Δωρεάν διόδια.
Δεν ισχύει (;)
16. Δωρεάν εισιτήρια, ξενοδοχεία, γεύματα όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό ως μέλη επιτροπών κλπ.
Ορθώς ισχύει.


Ας δούμε, τώρα, ποια είναι τα πάγια έξοδα των βουλευτών:
Έξοδα γραφείου: 2.000 ευρώ ( αφορούν σε θέρμανση, ρεύμα, ενοίκιο, κοινόχρηστα, νερό, αναλώσιμα υλικά, συνδρομές εφημερίδων)
Έξοδα κίνησης: 1.000 ευρώ (Υπολογίζονται περί τα 250 ευρώ εβδομαδιαίως σε μετακινήσεις εντός του νομού)
Υπέρβαση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων: 200 ευρώ.
Ταχυδρομικά τέλη: 100 ευρώ.
Ασφαλιστικές εισφορές ταμείων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος: 300-500 ευρώ.
Κοινωνικές εκδηλώσεις: 600 ευρώ
έξοδα προεκλογικής περιόδου: Θα πρέπει να διαιρεθούν τα χρήματα των 2 προεκλογικών περιόδων με τους μήνες θητείας και να προστεθούν στα έξοδα (Δεν θα το προσθέσουμε στα έξοδα διότι δε μπορούμε να το ορίσουμε ως ποσό)
Τα συνολικά έξοδα του βουλευτή σε μηνιαία βάση αντιστοιχούν στο ποσό των 4.300. Αν σε αυτά προσθέσουμε 450 ευρώ από τις επιτροπές και αφαιρέσουμε πολύ επιεικώς το ίδιο ποσό για τα έξοδα προεκλογικής περιόδου, το καθαρό ποσό χρημάτων που παίρνει ένας βουλευτής είναι περίπου 2.000 ευρώ! Απίστευτο και όμως αληθινό!


Αφού διαπιστώσαμε πως οι μισθοί των βουλευτών δε φτάνουν για να δημιουργήσουν περιουσίες αλλά ούτε και να κάνουν αποταμιεύσεις (οι ποιητές θα έπρεπε να εστιάσουν στα χρήματα κάτω από το τραπέζι και όχι στους μισθούς), παρά μόνο για τα βασικά τους έξοδα, ας δούμε πού θα πρέπει να εστιάσουμε την κριτική μας για το βουλευτικό αξίωμα.
Πραγματικά προνόμια των βουλευτών:
1) Απεριόριστος αριθμός θητειών. Θα παρατηρήσατε πως, πολλοί ευκατάστατοι βουλευτές ή απόγονοι γνωστών οικογενειών, λαϊκίζουν, επιστρέφοντας χρηματικά ''προνόμια'' και μιλώντας για περαιτέρω περικοπές, αφαιρώντας τη δυνατότητα από έναν μέσο εισοδηματία να θέσει υποψηφιότητα και περιορίζοντας τη θέση του βουλευτή για τις υψηλά εισοδηματικές κοινωνικές τάξεις. Οι ίδιοι, διά μηχανισμών, έχουν διασφαλίσει την εκλογή τους για τα επόμενα 30 χρόνια. Αυτό που θα πρέπει να προταθεί (μην περιμένετε να το ακούσετε από τους βολεμένους) είναι ο περιορισμός των θητείων στις 2 ή στις 3. Ο περιορισμός στις θητείες είναι πολύ σημαντικός και θα μας απαλλάξει από καθεστωτικές νοοτροπίες, προσωπικούς μηχανισμούς και φαύλους δεσμούς με κοινωνικές τάξεις-εργασιακές ομάδες-συνδικάτα. Να επισημάνω πως περιορισμός στις θητείες θα πρέπει να υπάρχει και για τους αιρετούς άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, για τους ίδιους και ακόμη περισσότερους λόγους.
2) Άρση του ασυμβίβαστου. Είναι φανερό πως ο μισθός του βουλευτή δε τού φτάνει ούτε για τα βασικά του έξοδα. Όμως, οι περισσότεροι βουλευτές διατηρούν το βασικό επάγγελμά τους, του οποίου τα έσοδα προστίθενται στο μισθό. Φυσικά, η τιμητική θέση του βουλευτή και η ''ειδική''σχέση τους με το κράτος, αυξάνει κατά πολύ την πελατεία στο ελεύθερο επάγγελμα που ασκούν.
3) Παραγραφή αδικημάτων. Θα πρέπει να ισχύει ότι και για τον απλό πολίτη.
4) Ασυλία. Θα πρέπει να συζητηθεί εκτενώς στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση.
5) Σύνταξη. Υπάρχει εύνοια και θα μπορούσε να γίνει τροποποίηση, τούτως ώστε ο υποψήφιος να παίρνει τη σύνταξη από το κύριο επάγγελμά του.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, MAKEDONIA, Greece
ο "Σύλλογος Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας", είναι καταστατικά ενταγμένος στην Πανελλήνια Ομοσπονδια Εργαζομένων στην Αμυνα (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ) και μέλος στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας (ΕΔΟθ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) Επικοινωνία,νέα,ειδήσεις στο: dimosofia@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου