Γερά νεύρα πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι, καθώς η έκδοση της... πολυπόθητης απόφασης μπορεί να καθυστερήσει ακόμα και δύο χρόνια. Περισσότερα από 150.000 άτομα είναι στην ουρά για να πάρουν κύρια σύνταξη, επικουρική ή εφάπαξ, με τις λίστες της αναμονής να αυξάνονται διαρκώς.Στη χειρότερη μοίρα είναι όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση, καθώς στα μεγάλα Ταμεία απαιτούνται σχεδόν 18 μήνες για την έκδοση της κύριας σύνταξης. Από ένα έως και δύο χρόνια απαιτούνται σε γενικές γραμμές για την έκδοση της επικουρικής σύνταξης, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που χρειάζονται ακόμα και τρία έτη.
Οσον αφορά το εφάπαξ παρατηρούνται μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ των ασφαλιστικών φορέων. Ο χρόνος της αναμονής ξεκινά από τον έναν μήνα και αναμένεται να φτάσει ακόμα και τα επτά έτη για όσους δημοσίους υπαλλήλους υποβάλλουν τώρα αίτηση για το βοήθημα!
Βασικοί παράγοντας για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απονομή των συντάξεων είναι οι σοβαρές ελλείψεις στο προσωπικό, αλλά και τα προβλήματα στη μηχανογράφηση των Ταμείων.
«Αιμορραγία»
Ωστόσο υπάρχει ένας ακόμα παράγοντας: η οικονομική κατάσταση πολλών ασφαλιστικών φορέων. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, που έχει κυριολεκτικά ξεμείνει από ρευστό, με αποτέλεσμα να καθυστερεί την έκδοση του εφάπαξ.
Μιλώντας στο «Εθνος- Συντάξεις» ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) Θανάσης Καποτάς σημειώνει πως «αυτήν τη στιγμή το 40% των θέσεων στα Ταμεία είναι κενές.
Το πρόβλημα είναι τεράστιο, ξεκινώντας από το 2008 με τον νόμο Πετραλιά που κατήργησε τις κενές οργανικές θέσεις και συνεχίζοντας με μία σειρά πρόσφατων νόμων (π.χ. εφεδρεία).
Ταυτόχρονα ο πανικός που επικράτησε στο Δημόσιο οδήγησε σε μαζική έξοδο και έκανε εντονότερο το πρόβλημα. Την κατάσταση επιτείνουν η έλλειψη μηχανογράφησης, αλλά και το ότι κυβερνητικές εξαγγελίες (π.χ. ΚΕΠ ασφαλισμένων) δεν λειτούργησαν».
Στους 6 - 12 μήνες η μέση αναμονή για την κύρια
Από 6 έως 12 μήνες διαρκεί η έκδοση της κύριας σύνταξης για το μεγαλύτερο κομμάτι των ασφαλισμένων, που καλύπτονται μόνο από ένα Ταμείο. Ωστόσο στην περίπτωση που υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι τις περισσότερες φορές χρειάζεται να περιμένουν πάνω από 18 μήνες για να βγει η σχετική απόφαση.
Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία είναι αποκαλυπτικά:
ΙΚΑ. Η έκδοση της σύνταξης καθυστερεί από 8 έως 12 μήνες όταν όλα τα ένσημα είναι στο Ιδρυμα. Οι πλέον αδικημένοι είναι όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση, καθώς χρειάζεται να περιμένουν τουλάχιστον 18 μήνες.
- Δημόσιο. Υπομονή μέχρι και έναν χρόνο πρέπει να κάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι για να πάρουν σύνταξη. Και σε αυτή την περίπτωση στη χειρότερη μοίρα είναι όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση, δηλαδή πριν από το Δημόσιο είχαν άλλα ένσημα (π.χ. στο ΙΚΑ).
- ΟΑΕΕ. Από 6 έως 8 μήνες κάνει η έκδοση της σύνταξης για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Βέβαια, σε περίπτωση που υπάρχει διαδοχική ασφάλιση ο απαιτούμενος χρόνος φτάνει τους 18 μήνες.
- ΟΓΑ. Περίπου ένας χρόνος απαιτείται για την έκδοση της σύνταξης των αγροτών. Σε όσες περιπτώσεις υπάρχει διαδοχική ασφάλιση οι ασφαλισμένοι περιμένουν από 15 έως 24 μήνες.
- ΕΤΑΑ (ανεξάρτητα απασχολούμενοι). Μεγάλες διακυμάνσεις παρατηρούνται στο Ταμείο των ανεξαρτήτων απασχολουμένων, όσον αφορά τον χρόνο έκδοσης της σύνταξης. Στην καλύτερη μοίρα είναι όσοι παίρνουν σύνταξη από τον τομέα των Νομικών, όπου για την έκδοση της απόφασης απαιτούνται περίπου 3 μήνες.
- ΤΣΜΕΔΕ. Η έκδοση της σύνταξης καθυστερεί έως και 15 μήνες, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης παρατηρείται το παράδοξο η απόφαση να βγαίνει εντός 4 μηνών. Τέλος, τη μεγαλύτερη υπομονή πρέπει να έχουν όσοι καλύπτονται από το ΤΣΑΥ, καθώς η σύνταξη καταβάλλεται ύστερα από 18 μήνες.
- ΕΤΑΠ- ΜΜΕ. Δεν υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις και σε γενικές γραμμές η σύνταξη καταβάλλεται εντός τριμήνου.
Εμφραγμα στο Επικουρικό των εμποροϋπαλλήλων και του ΤΕΑΔΥ
Μεγάλες αναμονές που σε ακραίες περιπτώσεις φτάνουν ακόμη και τα τρία χρόνια ισχύουν σήμερα για την απονομή μιας επικουρικής σύνταξης από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Πρωταθλητής στη βραδυπορία αναδεικνύεται ο τομέας πρόνοιας των εμποροϋπαλλήλων, ενώ πάνω από έναν χρόνο πρέπει να περιμένουν οι μισθωτοί του ΕΤΕΑΜ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών), οι δημόσιοι υπάλληλοι του ΤΕΑΔΥ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων) και οι φαρμακοϋπάλληλοι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εργαζομένων στα Ταμεία:
- Με σημαντικά αποθέματα υπομονής πρέπει να οπλιστούν οι εμποροϋπάλληλοι που βγαίνουν σε σύνταξη. Ο χρόνος αναμονής για την έκδοση μιας απλής επικουρικής από το πρώην Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων (ΤΕΑΥΕΚ) που αποτελεί σήμερα τομέα του ΤΕΑΙΤ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα) αγγίζει πια τα τρία χρόνια. Κι αυτό από τη στιγμή που θα εκδοθεί η απόφαση του ΙΚΑ. Το «έμφραγμα» οφείλεται κυρίως στην έλλειψη προσωπικού και την αθρόα έξοδο από την αγορά εργασίας.
- Στα δύο χρόνια έχει φθάσει ο χρόνος αναμονής για μια απλή επικουρική σύνταξη από το ΤΕΑΔΥ των δημοσίων υπαλλήλων. Σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης ο χρόνος αναμονής επιμηκύνεται και φθάνει τα 2,5 χρόνια. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο ΤΑΔΚΥ των δημοτικών υπαλλήλων που πλέον αποτελεί τομέα του ΤΕΑΔΥ, αφού κι εκεί ο χρόνος αναμονής για την έκδοση μιας απλής επικουρικής σύνταξης έχει φθάσει στον ενάμιση χρόνο.
- Τους 15 μήνες αγγίζει ο χρόνος αναμονής για την έκδοση μιας απλής επικουρικής σύνταξης από το ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ σε περίπτωση που ο δικαιούχος έχει διανύσει όλο τον εργασιακό του βίο ως μισθωτός. Σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης ο χρόνος αναμονής επιμηκύνεται και περνούν ενάμισι με δύο χρόνια για να καταβληθεί η σύνταξη.
- Τον ένα χρόνο φτάνει και ξεπερνά ο χρόνος αναμονής για την έκδοση μιας απλής επικουρικής σύνταξης από το πρώην Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ), που αποτελεί πια τομέα του ΤΕΑΙΤ. Οι φαρμακοϋπάλληλοι πρέπει να έχουν υπομονή, καθώς η απονομή της σύνταξής τους επιμηκύνεται, λόγω της έλλειψης προσωπικού και της αθρόας εξόδου χιλιάδων υπαλλήλων. Σε συντομότερο χρονικό διάστημα εκδίδονται οι συντάξεις θανάτου και αναπηρίας, που συνήθως προωθούνται με διαδικασία επίσπευσης, ώστε να βγαίνουν σε 6 με 7 μήνες. Αρκεί να μην υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, καθώς σε αυτή την περίπτωση ο χρόνος αναμονής επιμηκύνεται.
- Στους υπόλοιπους τομείς του ΤΕΑΙΤ ο χρόνος αναμονής είναι μικρότερος και κυμαίνεται κοντά στους τέσσερις μήνες για μια απλή επικουρική, χωρίς διαδοχική. Πιο συγκεκριμένα στο ΤΕΑΑΠΑΕ των ασφαλιστών η πληρωμή γίνεται εντός δύο μηνών περίπου, στο ΤΕΑΥΝΤΠ των ναυτικών πρακτόρων επίσης σε δύο μήνες, στο ΤΕΑΥΕΤ των υπαλλήλων εμπορίου τροφίμων σε έναν μήνα, στο ΤΕΑΠΕΠ του προσωπικού πετρελαιοειδών σε τρεις μήνες ή και περισσότερο, στο ΤΕΑΧ των χημικών σε 4 μήνες αν είναι πληρωμένες όλες οι εισφορές και δεν υπάρχουν εκκρεμότητες, στο ΤΕΑΠΟΖΟ των οινοπνευματωδών εντός 2 με 3 μηνών.
Κ. ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ - Γ. ΦΩΣΚΟΛΟΣ Εθνος online