«Πήγαν περίπατο» οι στόχοι που έθεταν κυβέρνηση και Τρόικα. Πριν περάσει καν ένας μήνας από τα «παζάρια» του Φεβρουαρίου για τον νέο («αναθεωρημέν») προύπολογισμό, η καθίζηση της αγοράς και η βαθιά ύφεση στέλνουν «αδιάβαστους» από το α΄τρίμηνο του έτους, τους "στυλοβάτες" της ανελέητης φοροεπιδρομής.
«Στα χαρτιά» έμειναν οι φιλοδοξίες της κυβέρνησης να εισπράξει 4,4 δισ. ευρώ από ΦΠΑ. «Έπεσε έξω» 328 εκατ. ευρώ από τους στόχους είσπραξης, εκ των οποίων τα 293 από ΦΠΑ. Σε απόλυτα νούμερα έχασε και 550 εκατ. ευρώ από τις εισπράξεις ΦΠΑ το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι!. Από φόρους πετρελοειδών εισέπραξε 14 εκατ. ευρώ λιγότερα από τους στόχους ή 60 εκατ. ευρλω λιγότερα από όσα έίχε εισπράξει πέρυσι -εξ ου και οι εισηγήσεις (που απορρίφθησαν) για μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα για να «ξεπαγώσει» η αγορά και να μειωθεί η τιμή στην αντλία των πρατηρίων.
Τελικώς οι μόνοι φόροι που εισπράττονται είναι το χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ (+270 εκατ. σε σχέση με τις προβλέψεις) και οι οικειοθελείς ρυθμίσεις περασμένων ετών (+78 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων στο α΄τρίμηνο). Αποκλίσεις σημειώνονται και στα τέλη ταξινόμησης οχημάτων (-13 εκατ ευρώ). Συνολικά στο πρώτο τρίμηνο του έτους τα τακτικά έσοδα καταγραφούν υστέρηση 223 εκατ ευρώ έναντι των στόχων που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών.
Ως αποτέλεσμα, ο προϋπολογισμός «γράφεται και ξεγράφεται» κάθε μήνα. Σε σχέση με το Φεβρουάριο, τον Μάρτιο προστέθηκαν πχ άλλα 1,5 δισ. ευρώ στον ετήσιο προϋπολογισμό του ΙΚΑ (του «χαρίστηκαν» δηλαδή σε ένα μήνα +75% περισσότερα κονδύλια από αυτά που αρχικά σχεδιαζόταν τον Φεβρουάριο, και τώρα πλέον διαθέτει –"στα χαρτιά"- έναν «κουμπαρά» 3,66 δισ. ευρώ, αφού τα 2,1 δισ. που είχε διαθέσιμα από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν έφταναν για να βγει καν το τρίμηνο –πολλώ δε μάλλον η χρονιά ολόκληρη.
Σε τρεις μόλις μήνες το ΙΚΑ άντλησε 1,6 δισ. ευρώ για να πληρώνει συντάξεις και λοιπές δαπάνες υγείας και πρόνοιας, όταν το ετήσιο κονδύλι για φέτος ήταν 2,1 δισ. Και έτσι ακόμα όμως, τώρα δηλαδή που «πιστώθηκε» 3,66 δισ. αποδεικνύεται πως στο ¼ της χρονιάς ξόδεψε σχεδόν τα μισά και θα χρειαστεί και νέα «ένεση» ρευστότητας, με τις μειώσεις συντάξεων που θα ισχύσουν και αναδρομικά –εκτός αν τυχόν η δέσμευση αυτή μπορούσε να ανατραπεί στο νέο μετεκλογικό σκηνικό.
Το πρώτο θέμα online