Περαιτέρω μειώσεις των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα για το 2012 και 2013, που θα υπερβούν σωρευτικά το 15% προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος, από την εφαρμογή των ρυθμίσεων που προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση, όπως είναι οι επιχειρησιακές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα και οι μειώσεις των αποδοχών στο δημόσιο τομέα.
Το 2011 οι μέσες ονομαστικές προ φορολογίας αποδοχές των μισθωτών στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκαν κατά 3,0% και οι πραγματικές αποδοχές κατά 6,1%. Η μισθολογική δαπάνη ανά μισθωτό, περιλαμβανομένων των εργοδοτικών εισφορών και των δαπανών για συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 2,0%. Η μείωση των μέσων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων ήταν 4,9% σε ονομαστικούς όρους, κατά 7,9% σε πραγματικούς όρους ενώ η μείωση των μέσων αποδοχών στον επιχειρηματικό τομέα διαμορφώθηκε στο 2,4% σε ονομαστικούς όρους και σε -5,5% σε πραγματικούς όρους.
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για τη συνέχεια καθώς η ΤτΕ εκτιμά ότι με την υπόθεση ότι η ποσοστιαία μείωση των κατώτατων αποδοχών, σε συνδυασμό με την επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων, θα επηρεάσει περίπου το 25% έως το 33% των μισθωτών του επιχειρηματικού τομέα:
- Το 2012 εκτιμάται ότι οι μέσες ονομαστικές προ φορολογίας αποδοχές των μισθωτών στο σύνολο της οικονομίας θα μειωθούν κατά 8,4% έως 9,2% σε ονομαστικούς όρους και κατά 9,5%-10,3% σε πραγματικούς όρους. Μεγαλύτερη εκτιμάται ότι θα είναι η μέση μείωση στον επιχειρηματικό τομέα (-8,7% έως -10,0% σε ονομαστικούς όρους, από -9,8% έως -11,1% σε πραγματικούς), ενώ η μείωση των μέσων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι της τάξεως του 7,4% σε ονομαστικούς όρους και του 8,5% σε πραγματικούς. Αν υποτεθεί ότι ο ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ θα πλησιάσει το 5% και της μισθωτής απασχόλησης το 4,5%, υπολογίζεται ότι το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος θα μειωθεί σημαντικά (για τρίτο κατά σειρά έτος) κατά 5,9%-6,8% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 7,8%-9,1% στον επιχειρηματικό τομέα.
- Το 2013, στη διάρκεια του οποίου θα λήξουν πολλές συλλογικές συμβάσεις (και κατά πάσα πιθανότητα θα προσαρμοστούν προς τα κάτω οι αποδοχές που αυτές προβλέπουν), ενδέχεται οι μέσες ονομαστικές αποδοχές να μειωθούν κατά 7% περίπου στο σύνολο της οικονομίας κατά 3% περίπου στο Δημόσιο και σχεδόν κατά 9% στον επιχειρηματικό τομέα. Αποτέλεσμα θα είναι το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος να μειωθεί περαιτέρω κατά 6%- 6,5% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 8% περίπου στον επιχειρηματικό τομέα.
Με βάση τους συγκεκριμένους υπολογισμούς, η σωρευτική μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος τη διετία 2012-2013 θα φθάσει το 11,9%-12,7% στο σύνολο της οικονομίας και το 15,3%-16,5% στον επιχειρηματικό τομέα, ενώ στο Μνημόνιο τίθεται ως στόχος η μείωση κατά την τριετία 2012-2014 να φθάσει το 15%.
ΤVXS